Varaudu sähkökatkoksiin jo ennakolta
Sähköriippuvaisessa maailmassa sähkökatkokset laittavat pahimmillaan kodin ja sen asukkaat poikkeukselliseen tilanteeseen. Sääilmiöiden lisäksi sähkönjakelun häiriöitä voivat aiheuttaa tahalliset vahingonteot, kyberhyökkäykset, tekniikan vikaantuminen sekä sähköpula.
Tällä hetkellä riskin Suomen energiantuotannon häirinnästä ulkopuolisen tahon toimesta on arvioitu selvästi kohonneen. Myös sähköpulan todennäköisyys on kasvanut. Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa koteihin luotettavasti ja taukoamatta.
”Toimitusvarmuus ja kyberturvallisuus ovat Nivoksen sähkö- että nettiverkkojen osalta vahvaa, ja olemme jo vuosikymmenien ajan varautuneet äärimmäisiinkin luonnonolosuhteisiin. Kuluneen kevään aikana olemme käyneet erityisesti läpi varautumista erilaisiin poikkeustilanteisiin, jotka voisivat johtua kyberiskuista, hybridivaikuttamisesta tai sähköpulasta. Kunkin eteen tulevan tilanteen kanssa eletään ja edetään pää kylmänä. Valmistautuminen ja ripeä toiminta poikkeustilanteissa on toimintamme ytimessä”, sanoo sähköverkoistamme vastaava johtajamme Timo Korpelainen.
Varautumisesta huolimatta emme mekään aina mahda luonnonvoimille tai maailmaa vavisuttaville uhille mitään. Mikäli esimerkiksi Suomen kantaverkko ei hetkellisesti jakelisi sähköä tai valtiotason tietojärjestelmiä häirittäisiin, seuraamme tilannetta yhdessä viranomaisten ja muiden energia-alan yhtiöiden kanssa ajantasaisten varautumissuunnitelmiemme mukaisesti.
Sähkökatkokseen kannattaa kuitenkin varautua ennakkoon muutamalla käytännön teolla. Jos saat ruksattua alla olevat kohdat, selviydyt hyvin pitkittyneestäkin sähkökatkoksesta.
- Sulakkeita. Varmista, että kotoasi löytyy varasulakkeita. Jos sähkökaapissasi on kytkinnappulat, on nekin syytä tarkistaa sähkökatkon sattuessa.
- Paristoja taskulamppua, radiota ja muita tarvitsemiasi laitteita varten.
- Valonlähde. Säilytä aina taskulamppu, lyhty ja/tai kynttilöitä sekä tulitikut helposti löydettävissä kaikille tutussa vakiopaikassa.
- Pidä puhdasta juomavettä aina varalla pariksi päiväksi. Sähkökatko saattaa katkaista myös veden saamisen. Käytä tällöin vettä erityisen harkiten.
- Lämmönlähteitä. Kynttilät tuottavat paitsi valoa, myös lämpöä. Jos kotonasi on tulisija, pidä varastossa polttopuita.
- Paristokäyttöinen radio. Radion välityksellä voit kuunnella uutiset ja mahdolliset myrskyihin tai katkoksiin liittyvät tiedotteet.
- Matkapuhelin sekä varavirtalähteet kannattaa aina pitää ladattuna. Osa älypuhelimista kuluttaa melko paljon virtaa. Sähkökatkon aikana kannattaakin miettiä, voisiko osan perheen laitteista sammuttaa ja vuorotella käyttöä.
- Ruokatarvikkeita eli kotivaraa koko perheelle ainakin 72 tunnin pitimiksi. Varaa sellaista ruokaa, jonka säilytykseen tai valmistamiseen ei tarvitse sähköliettä tai -uunia. Älä sähkökatkon aikana avaa jääkaappia tai pakastinta turhaan, jotta tuotteet säilyvät niissä pidempään.
- Kotoa olisi hyvä löytyä myös poikkeustilanteiden varalta ensiaputarvikkeet, käsidesiä ja kosteuspyyhkeitä.
Jos sähkökatko sattuu kohdalle, se voi vaikuttaa myös veden saantiin, kaukolämpöön ja valokuituyhteyteen.
Sähkökatkokset voivat olla äkillisistä toimintahäiriöistä johtuvia akuutteja jakelun keskeytyksiä tai esimerkiksi valtakunnalliseen sähköpulaan liittyviä maksimissaan kahden tunnin mittaisia suunniteltuja katkoksia. Akuutteja tai suunniteltuja, sähkökatkosten ennakointi on vaikeaa, ja siksi ennalta varautumisella on suuri merkitys.
Sähkö
UPS-järjestelmät pitävät vähävirtaiset laitteet toiminnassa katkojen ajan, ja aggregaateilla voidaan tuottaa sähköä myös enemmän tehoa vaativille laitteille.
”Jos vastaat esimerkiksi kotihoidosta, sinun on hyvä selvittää varavirtalaitteiden käyttöä hyvissä ajoin ja sopia hoidossa olevien kanssa toimintatavoista sähkökatkojen aikana. Myös sähköiset lukitukset kannattaa tarkistaa, että ne toimivat sähkökatkojenkin aikana”, sähköverkoistamme vastaava johtaja Timo Korpelainen sanoo.
Lämmitys
Sähkökatkon aikana kaukolämmön kiertovesipumput lakkaavat toimimasta. Kerrostalojen kaukolämpöjärjestelmät jäähtyvät hitaammin, mutta pientaloissa kaukolämmön loppuminen näkyy nopeammin. Jos sinulla on sähkölämmitteinen talo, viileneminen alkaa nopeimmin. Sulje ylimääräiset ilmanvaihtoventtiilit viilenemisen hidastamiseksi. Jos ilmanvaihtokojeessasi on vesikiertoinen lämmityselementti, pyri varmistamaan sen sulana pysyminen. On aina hyvä kuitenkin huolehtia siitä, että sisätiloissa on riittävä ilmanvaihto, jottei sisäilman hiilidioksidipitoisuus nouse liian korkeaksi.
”Jos sinulla on puulämmitysmahdollisuus, hanki ja varastoi kuivia polttopuita talveksi hyvissä ajoin. Tarkista palohälyttimien ja häkämittareiden toiminta. Ennen talvea on viimeistään syytä hoitaa hormien nuohous ajan tasalle. Muista puulämmityksessä, että pitkään käyttämättömänä ollutta takkaa kannattaa lämmittää vähitellen”, lämpöpäällikkömme Juha Pero kertoo.
Vesi
Käyttövettä kannattaa varastoida, vaikka vesijohtoverkkomme vesitornit ja varavoimageneraattorit pitävätkin lähtökohtaisesti huolta siitä, että vedentulon ei pitäisi katketa sähkökatkon aikana. Jos asut haja-asutusalueella, niin veden paine saattaa kuitenkin heiketä.
”Vesimittareiden jäätyminen voi tulla eteen sähkökatkojen aikaan sähkölämmitteisessä talossa. Jos vesimittarisi pääsee jäätymään, seurauksena voi olla esimerkiksi putkirikko. Siksi kannattaa tarkkailla vesimittarin toimintaa ja tarvittaessa hieman juoksuttaa vettä. Jos vesimittari on kodissasi sijoitettu tekniseen tilaan, huolehdi, että tilassa on hieman lämpöä.” ohjeistaa tuotantopäällikkömme Päivi Nyyssönen.
Vesivaraajankin lämpötilaa on hyvä tarkkailla. Jos varaajan veden lämpötila putoaa alle 55 celsiusasteen, riskinä on legionella-bakteerin esiintyminen vesijohtojärjestelmässä. Vesivaraajan lämpötilan ollessa vähintään 55 astetta, ei kahden tunnin sähkökatkoksista tarvitse olla huolissaan.
Kaukolämpöasiakkailla kiinteistön kiertovesipumppu ei toimi sähkökatkon aikana ja tästä johtuen hanavesi saattaa olla lähes kiehuvan kuumaa. Vettä kannattaa käyttää varoen!
Asiantuntijamme Päivi ja Kimmo kertovat tarkemmin aiheesta artikkelissa: Miten sähkökatkot vaikuttavat Nivoksen vedenjakeluun?
Valokuituyhteys
Valokuituverkkomme laitetiloissa on vara-akut, jotka pitävät tietoliikenneverkon toiminnassa katkosten aikana.
”Sähkökatkon aikana voit siis käyttää valokuituyhteyttä, jos pidät huolta siitä, että modeemeilla ja reitittimillä on varavirtaa. Kotona UPS-laite varmistaa modeemien ja reitittimien toiminnan sähkökatkon aikana. Modeemit ja reitittimet eivät kuluta kovin paljon sähköä. Noin sadalla eurolla saat jo sellaisen varavoimalaitteen, joka pitää tietoliikennelaitteet luotettavasti toiminnassa sähkökatkojen yli”, tietoliikennepäällikkömme Ismo Heiliö sanoo.
Pidä huolta itsestäsi – ja muista
Jos kyseessä on valtakunnalliseen sähköpulaan liittyvä suunniteltu katkos, sen pituus on maksimissaan noin kaksi tuntia.
”Kun olet varautunut hyvin ja tiedät pääseväsi sähkökatkoksista hienosti yli, on hyvä ajatella myös lähimmäisiä. Huolehdi esimerkiksi naapuruston ikäihmisistä ja muista apua tarvitsevista varmistamalla, että hekin pärjäävät sähkökatkosten sattuessa”, toimitusjohtajamme Marko Ahl muistuttaa.
Viranomaisohjeiden mukaan meidän kaikkien tulisi pärjätä itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteiden varalta. Siksi olisi hyvä, jos kodistasi löytyisi riittävä määrä ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Varautumiseen kuuluu myös tietää esimerkiksi, mistä saat oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjäät kylmenevässä asunnossa. Lisää vinkkejä kotitalouksien 72 tunnin varautumissuunnitelmiin löydät täältä.
Lisätietoja sähkökatkoihin varautumisesta sekä sähköpulasta.
Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. Vika- ja häiriötilanteissa älykäs sähköverkkomme osaa hälyttää asiantuntijamme toimiin välittömästi. Saamme siis tiedon sähköverkon vioista jo usein, ennen kuin niiden vaikutukset ovat edes havaittavissasi. Ammattitaitoiset asentajamme ovat hälytysvalmiudessa ja ryhtyvät korjaustoimiin heti tarpeen tullen mahdollisimman ripeästi.
Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!
Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.