Viisas vedenkäyttö

Vesiammattilaistemme vinkkejä viisaaseen vedenkäyttöön

Me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että puhdasta vettä riittää eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Vettä kannattaa kuitenkin käyttää viisaasti. Mitä vähemmän vettä käytämme, sitä vähemmän vettä on tarve pumpata ja puhdistaa. Näin säästämme paitsi vettä ja energiaa myös vähennämme kemikaalien kulutusta.

Tähän kirjoitukseen kokosimme sinulle vedenkäyttövinkkejä yhdessä vesiammattilaistemme kanssa – hyödynnä itsellesi soveltuvalla tavalla!

Kulutamme vettä keskimäärin noin 110 litraa päivittäin per henkilö

Suomalaisten vedenkäyttöä tutkittiin Motivan ja Työtehoseuran toimesta Kestävä veden käyttö -projektissa vuosina 2019–2020. Vuonna 2020 kyselytutkimukseen osallistuneiden keskimääräinen vedenkulutus vuorokaudessa oli 110 litraa per henkilö. Eniten vettä kulutettiin peseytymiseen, lähes 45 prosenttia kaikesta kulutetusta vedestä. Suurin kulutuskohde oli suihku, jossa vastaajat kertoivat käyvänsä noin kuudesti viikossa. Keittiössä kulutettiin vedestä noin 17,5 prosenttia, wc:ssä ja pyykinpesussa molemmissa noin 15 prosenttia.

Vedenkulutuksessa on suuria eroja. Toiset pärjäävät hieman vajaalla 50 litralla vuorokaudessa, kun taas joillakin vettä kuluu vuorokauden mittaan lähemmäs kolmesataa litraa tai ylikin. Tiedätkö, paljonko ja mihin sinun kotonasi vettä kulutetaan päivässä?

Vedenkäyttö ei kuluta vain vettä vaan myös energiaa

Asumisen energiankulutus jatkoi laskuaan vuonna 2019, mm. asuintilojen lämmitysenergian kulutus laski kaksi prosenttia edellisvuodesta. Tilastokeskuksen julkaisun mukaan asumisen energiakulutuksesta vajaa 67 prosenttia kohdistui asuinrakennusten tilojen lämmitykseen ja 15 prosenttia käyttöveden lämmitykseen.

Lämpimän veden kustannuksia lisää veden lämmitykseen kuluva energia. Ei siis ole yhdentekevää millaista suihkua käyttää ja kuinka pitkään kerrallaan. Tai peseekö astiat koneessa vai käsin lämpimän juoksevan veden alla!

Lämminvesilaitteistoista saatavan lämpimän vesijohtoveden lämpötila tulee olla vähintään +55 astetta. Lämminvesilaitteiston lämpötilaa ei saa laskea, muutoin on riskinä on Legionellabakteerien esiintyminen vesijärjestelmissä. Lisätietoa Legionellasta ja sen kasvuun vaikuttavista tekijöistä THL:n verkkosivulta.

Miten voit vaikuttaa fiksusti vedenkäyttöösi?

Voit vaikuttaa merkittävästi käytetyn ja lämmitetyn veden määrään hyvillä laitevalinnoilla, vesikaluston hyvällä hoidolla ja harkitulla vedenkäytöllä. Ja mikä olennaista, näillä toimilla sinun ei tarvitse tinkiä asumisen ja elämisen laadusta eikä arjen mukavuudesta!

Vastuulliset laitevalinnat ja huolenpito vesikalustostasi

Tiesitkö, että vuodessa tiputtava hana voi haaskata vettä jopa 30 000 litraa tai pieni vuoto wc-istuimessa voi tuottaa yli tuhannen euron lisälaskun!

  • Loriseeko? Korjaa tai korjauta pieniltäkin vaikuttavat vuodot aina pikimmiten.
  • Valitse vähemmän vettä kuluttava yksiotehana, saat hanasta nopeammin sopivaa vettä.
  • Kiinnitä huomiota suihkusi vedenkulutukseen. Vanhat suihkumallit sekä isot kattosuihkut kuluttavat vettä huomattavasti enemmän kuin nykynormien mukaiset tavalliset suihkut tai erityiset vesipihit mallit.
  • Wc-istuimen valinnassa kannattaa suosia malleja, joissa on vähemmän vettä kuluttavat ja tehokkaat kaksitoimiset huuhtelut.
  • Astian- ja pyykinpesukoneissa kannattaa kiinnittää huomiota energiamerkintöihin, joista löydät myös vedenkulutustiedot.
  • Huolehdi vesimittaritilasta, jotta sen seuranta on helppoa eikä se pääse vahingoittumaan talvella.
  • Vedenkulutusta kannattaa tarkkailla. Voit havaita vesimittarilukemaa seuraamalla myös mahdolliset piilovuodot. (Lue lisää älykkäistä vesimittareistamme).

Tiesitkö, että: Tavallinen, yhdellä ”nupilla” varustettu wc-istuin käyttää mallista riippuen noin 6-9 litraa vettä huuhtelukerralla. Uusimmat kaksitoimiset säästömallit käyttävät vettä isompaan huuhteluun 4 litraa ja pieneen huuhteluun 2 litraa!

Hyödynnä laitteita ja käytä vettä viisaasti

  • Suosi astioiden ja pyykkien pesemisessä pesukoneita.
  • Pese aina täysiä koneellisia ja käytä tarkoituksenmukaisia pesuohjelmia.
  • Jos astioita tai vaatteita on pestävä käsin, pese ja huuhtele ne altaassa juoksevan veden sijaan.
  • Suosi suihkua, nauti hemmottelevasta kylvystä harvemmin. Älä lotraa suihkussa turhan pitkään.
  • Sulje suihku saippuoinnin ja hana hampaiden harjauksen ajaksi.
  • Vettä kannattaa juoksuttaa ennen juomalasiin ottamista. Putkistossa seissyt ja lämmennyt vesi ei ole raikasta. Huomaa, että jo puolen minuutin juoksutus riittää raikastamaan veden.
  • Kastele pihakasvit illalla tai aamulla, jolloin haihtuminen on vähäisempää.
  • Jos mahdollista, kerää sadevettä talteen kasteluvedeksi.

Tiesitkö, että: Päivittäinen 15 minuutin suihku maksaa noin 450 euroa vuodessa. Sen sijaan 5 minuutin suihkuvisiiteillä hinta jää noin 150 euroon. (Lähde Motiva, oletuksena energian hinta 10 snt/kWh ja veden hinta 3,4 eur/m3).

Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että energiaa ja puhdasta vettä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. Autamme sinua asiakkaanamme tekemään vastuullisia valintoja ja ympäristöä säästäviä tekoja – asumisen, elämisen ja arjen mukavuudesta tinkimättä.