Etäluettavat vesimittarit

Etäluettavat vesimittarit helpottavat arkeasi

Aloitimme etäluettavien vesimittareiden vaihdot Mäntsälässä vuonna 2019, ja nyt keväällä 2024 teemme asennuksia Pukkilan alueella.

Asennamme etäluettavia vesimittareita, kun vanhat tulevat käyttöikänsä päähän. Etenemme katu kerrallaan, ja ilmoitamme vaihdoksesta kirjeitse noin viikkoa ennen suunniteltua asentamispäivää. Jos kyseinen ajankohta ei sovi sinulle, voit sopia asiakaspalvelumme kautta uuden ajan. Vaihdon etäluettavaan mittariin voi saada myös pyytämällä. Tällöin sinun tulee olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Jos kiinteistössäsi on käytössä etäluettava vesimittari:

  • Vesimittarilukemasi päivittyvät Vesi Taskuun kerran kuukaudessa.
  • Vesimittarilukemasi siirtyvät laskutukseemme automaattisesti.
  • Lähetämme vesilaskusi kuukausittain todellisen kulutuksesi mukaisesti.
  • Me Nivoksella emme valvo mittarisi mahdollisia hälytystietoja.
  • Suosittelemme tarkkailemaan vesimittaria ja veden kulutusta kuten aiemminkin esimerkiksi jäätymisen tai vuotojen varalta.

Tarkempaa ja vaivattomampaa veden kulutuksen mittausta

Asentamamme etäluettavat vesimittarit ovat Kamstrup AS:n valmistamia. Mittarit ovat tyyppihyväksyttyjä ja vedenkulutuksen mittaus tapahtuu ultraäänen avulla. Mittarissa ei ole kuluvia mekaanisia osia, joten sen mittaustarkkuus pysyy hyvänä koko elinkaaren ajan. Vesimittarissa on digitaalinen näyttö, joka antaa erilaisia, hyödyllisiä infokoodeja vedenkulutukseen liittyen. Tiedonsiirto mittarilta tapahtuu meille Nivokselle radio- tai matkapuhelinverkon kautta. Mittari toimii paristolla, joten et tarvitse siihen ulkoista virtalähdettä.

Käytössä olevat mallit:

Uudet etäluentavesimittarit ovat yhtä pitkiä kuin vanhat mittarit, joten uudet mittarit sopivat vanhoihin vesimittaritelineisiin. Muuten ulkoisissa mitoissa on hieman eroja, jotka vaihtelevat käytettävän vesimittarin mallin mukaan.

Veden kulutuksen seuranta

Veden kulutus näkyy etäluettavan vesimittarin näytössä kuutiometreinä (m³) viitenä numerona ja kolmena desimaalina eli 1 litran tarkkuudella. Näytön vasemmalla sivulla näkyvä virtaamanuoli (Flow) tai hetkellisen virtauksen näytön lukema (m3/h) osoittaa, että mittarin kautta virtaa vettä. Kun kaikki kiinteistön vesikalusteet ovat käyttämättöminä, flow-ruudussa ei tulisi olla yhtään nuolta tai hetkellisen virtaaman lukema 0000 m³/h. Mikäli vettä ei käytetä ja ruudussa näkyy nuolia tai virtaamaa, sinun on syytä epäillä vuotoa.

Tietoa asentamistamme etäluettavista vesimittareista

Tutustu MULTICAL®21-, flowIQ®3100- ja flowIQ®2200 -mittareiden näyttömerkintöihin ja infokoodeihin. Saat lisätietoa myös mittarien maahantuojan verkkosivuilta.

MULTICAL®21 ja flowIQ®3100

MULTICAL®21- ja flowIQ®3100-mittareissa on selkeä näyttö, jossa viisi suurta numeroa ilmaisevat kuutiometrien määrän ja kolme pienempää desimaalit. Näet mittarin näyttömerkinnät alla olevasta kuvasta.

Multical21 -etäluettavassa mittarissa on iso näyttö, jolta ilmenee seuraavat asiat: optinen liitäntä luentaa ja konfigurointia varten, virtauksen ilmaisin, tyyppinumero, sarjanumero, valmistusvuosi, konfiguraatio, teknisiä tietoja (esim. tarkkuus- ja ympäristöluokka), pariston viimeinen käyttövuosi, lämpötilaluokka, mittarin koko, dynaaminen alue, ohjelmistoversio, painoluokka, suojausluokka ja CE-merkintä.
MULTICAL®21 -etäluettavan vesimittarin näyttö selityksineen. MULTICAL®21- ja flowIQ®3100-mittareissa on samanlaiset näytöt. Lähde: Kamstrup AS

MULTICAL®21 ja flowIQ3100: infokoodit

Etäluettavat vesimittarit antavat tarvittaessa näytöllään erilaisia infokoodeja. Katso alla olevasta taulukosta MULTICAL®21- ja flowIQ3100-mittareiden infokoodien merkitykset.

Infokoodi vilkkuu näytössäMerkitys
LEAKVirtaus ei ole pysähtynyt viimeisen 24 tunnin aikana yhtäjaksoisesti vähintään tunnin ajaksi. Tämä saattaa olla merkki vuotavasta hanasta tai wc-säiliöstä.
BURSTVedenkulutus on ollut poikkeuksellisen suuri jo puolen tunnin ajan, mikä saattaa olla merkki putkirikosta.
TAMPERMittaria on peukaloitu. Mittaria ei voi enää käyttää laskutustarkoituksiin.
DRYMittarissa ei ole vettä. Mittausta ei voi suorittaa.
REVERSEVesi virtaa väärään suuntaan virtausputkessa.
RADIO OFF vilkkuuMittari on yhä kuljetustilassa. Sisäänrakennettu radiolähetin ei ole käytössä. Lähetin käynnistyy automaattisesti, kun ensimmäinen vesilitra on virrannut mittarin läpi.
RADIO OFFRADIO OFF palaa jatkuvasti. Radio on kytketty pois päältä. Radio voidaan aktivoida päälle Data työkalulla (vain moduulit 96 ja 99).
Näytössä näkyy kaksi nelikulmaista ruutuaVuorotellen vilkkuvat ruudut ilmaisevat, että mittari on toiminnassa.

FlowIQ®2200

FlowIQ® 2200 -mittarissa on iso näyttö, jossa näkyy kokonaiskulutus, virtausnopeus sekä selkeät infokoodit. Sen ansiosta sinun on helppo ymmärtää omia kulutustietojasi. Näet alla olevasta kuvasta mittarin näytön tarkentavine selityksineen.

flowIQ200-etäluettavassa mittarissa on iso näyttö, jolta ilmenee seuraavat asiat: veden kulutuksen määrä, virtauksen ilmaisin, pariston viimeinen käyttövuosi, teknisiä tietoja, valmistusvuosi, sarjanumero, infokoodit, optinen liitäntä luentaa ja konfigurointia varten ja sertifikaatti.
MULTICAL®21 -etäluettavan vesimittarin näyttö selityksineen. MULTICAL®21- ja flowIQ®3100-mittareissa on samanlaiset näytöt. Lähde: Kamstrup AS

FlowIQ: infokoodit

FlowIQ® 2200 -mittarissa on lukuisia älykkäitä infokoodeja ja hälytyksiä. Infokoodi ilmoittaa, kun mittarissa on jotakin huomioitavaa. Jos näytössä näkyy infokoodi, vastaava symboli palaa, kun tilanne on käynnissä. Jos tilanne on ohi, symboli ei pala. Alla olevasta taulukosta näet infokoodien merkitykset.

InfokoodiMerkitys
Virtaus ei ole pysähtynyt viimeisen 24 tunnin aikana yhtäjaksoisesti vähintään tunnin ajaksi. Tämä saattaa olla merkki vuotavasta hanasta tai wc-säiliöstä tai muusta vuodosta.
Vedenkulutus on ollut poikkeuksellisen suuri jo puolen tunnin ajan, mikä saattaa olla merkki putkirikosta
mittarin talopuolella.
Mittaria on peukaloitu. Mittaria ei voi enää käyttää laskutustarkoituksiin.
Mittarissa ei ole vettä. Mittausta ei voi suorittaa.
Vesi virtaa väärään suuntaan virtausputkessa.
RADIO OFF vilkkuu. Mittari on yhä kuljetustilassa. Sisäänrakennettu radiolähetin ei ole käytössä. Lähetin
käynnistyy automaattisesti, kun ensimmäinen vesilitra on virrannut mittarin läpi.
Symboli tulee näkyviin, kun pariston käyttöikää on jäljellä arviolta 6 kuukautta (tai kun jännite laskee tietyn rajan alapuolelle).

Kysymyksiä ja vastauksia etäluettavista vesimittareista