Tunnista nollavika

Tunnista nollavika ja ehkäise vaaratilanteet


Nollaviaksi kutsutaan tilannetta, jossa sähköjärjestelmässä nollajohdin katkeaa. Tämä voi tapahtua sähköverkkoyhtiön vastuulla olevassa muuntajan ja kiinteistön välisessä pienjännitejohdossa tai kiinteistön omissa sähköasennuksissa.

Nollavikaan tulee suhtautua vakavasti, sillä se voi rikkoa sähkölaitteita ja aiheuttaa jopa hengenvaaran.

Mistä nollavika syntyy ja mitä siitä seuraa

Linjalle kaatunut puu voi aiheuttaa sähköjohdon nollajohtimen katkeamisen ja jännitteen vaarallisen nousun 230 voltista 400 volttiin.

Nollavian seurauksena eri vaiheiden jännitteet muodostuvat epätavallisiksi. Yhdessä tai kahdessa vaiheessa voi olla ylijännite ja vastaavasti muissa alijännite.

Nollavikatilanteissa jännite voi vaihdella 0–400 voltin välillä ja tästä syystä varsinkin sähkölaitteet voi vaurioitua. Nollavika voi lisäksi aiheuttaa vakavan sähköiskun vaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista tai metallikuorisista laitteista. Nollavika voi myös aiheuttaa tulipalon, jos sähkövirta sytyttää palavia materiaaleja.

Näistä merkeistä tunnistat nollavian

  • valot palavat kiinteistössä poikkeuksellisen kirkkaasti ja jotkut hyvin himmeänä ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa
  • sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua
  • saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta
  • sähkökeskuksesta kuuluu ”särinää” ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä

Mitä teen, jos epäilen nollavikaa?

  • Katkaise sähköt sähköpääkytkimestä (0-asentoon). Ole varovainen ja käytä esimerkiksi kuivia nahka- tai kumihanskoja sähköjen katkaisussa ja vältä koskemasta keskuksen metalliseen kuoreen, koska se voi olla jännitteinen.
  • Älä koske myöskään muita metallirunkoisia osia, kuten tiskipöytää tai vesihanoja. Nekin voivat olla jännitteisiä.
  • Ota tämän jälkeen välittömästi yhteyttä päivystyspalveluumme 050 386 3900. Palvelemme sinua 24 tuntia vuorokaudessa.

24/7 päivystyspalvelu

Päivystyspalvelumme vastaa sinulle kaikissa energiaan, veteen ja valokuituun liittyvissä häiriötilanteissa. Sähkönjakelun reaaliaikaisen tilanteen näet karttapalvelustamme.

050 386 3900 https://kartta.nivos.fi/