Mitä sähkönsiirto on?

Sähkönsiirto – mitä se on ja mikä siinä maksaa?

Aivan kuten hyväkuntoista tieverkostoa tarvitaan autolla liikkumiseen, sähköverkkoa tarvitaan sähköenergian liikuttamiseen. Sähköverkko on huoltovarmuuden kannalta elintärkeää infrastruktuuria, jota on jatkuvasti huollettava, ylläpidettävä ja kehitettävä. Mutta mikä sähkönsiirrossa varsinaisesti maksaa? Mitä me Nivoksella teemme, jotta pistorasiaasi virtaa sähköä häiriöttä ympäri vuoden niin tyyninä kuin myrskyisinä päivinä?

Mitä sähkönsiirto on – ja mikä siinä maksaa? Klikkaamalla kuvaa saat sen avattua suurempana.

Älykäs sähköverkkomme takaa säävarman sähkönjakelun nyt ja tulevaisuudessa

Lain mukaan jakeluverkon on oltava riittävän säävarma, jotta sähkönjakelun keskeytykset eivät ylitä kuutta tuntia asemakaava-alueella ja 36 tuntia sen ulkopuolella. Nivoksen sähköverkkoalue oli vuonna 2023 75-prosenttisesti säävarma. Tavoitteemme on 100 % säävarma sähköverkko vuoteen 2036 mennessä.

Vuonna 2014 otimme ensimmäisten joukossa käyttöön FLIR-toiminnallisuuden sähköverkon vikojen rajauksessa. FLIR (Fault Location, Isolation and Restoration) paikantaa ja erottaa vian kauko-ohjattavien erottimien avulla ja palauttaa sähköt automaattisesti verkon terveille osille varasyöttöyhteyksillä. FLIRin ansiosta pystymme rajaamaan vian Nivoksen verkossa noin 3 minuutissa.

Vielä 2010-luvun alussa vianrajaus tapahtui maastossa: päivystävän asentajan piti ensin ajaa kymmeniä kilometrejä Mäntsälästä esimerkiksi Järvelään ja rajata vika manuaalisesti. FLIR säästääkin meiltä vuodessa jopa 10 000 ajokilometriä!

Jatkuva maakaapelointi on toinen keskeinen osa säävarman sähköverkon rakentamista. Vuonna 2022 kaapeloimme kymmeniä kilometrejä keskijännite- ja pienjännitejohtoja ja kehitimme verkoston automaatiota. Tällä hetkellä kaapeloimme eniten noin 60-vuotiaita sähköverkkoja. Tavoitteemme on kaapeloida 60 % nykyisistä ilmajohdoista vuoteen 2036 mennessä.

Lue lisää sähkönsaannin varmistamisesta.

Katso video! Älykäs sähköverkkomme on pitkäjänteisen kehitystyön tulos: