Tuet aurinkovoimaloiden hankintaan

Aurinkovoimalan hankintaan on mahdollista saada tukea

Aurinkosähkö on uusiutuvaa energiaa ja edistää energiajärjestelmän muuttumista vähähiiliseksi pitkällä aikavälillä. Näin ollen aurinkoenergiainvestoinneille myönnetäänkin erilaisia avustuksia. Tuet parantavat merkittävästi investoinnin taloudellista kannattavuutta, mutta milloin ja mistä investointiin voi saada tukea, ja millä edellytyksin?

Yritykset ja yhteisöt 

Yritykset ja yhteisöt voivat saada aurinkosähköinvestoinnille energiatukea. Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin yritysten ja yhteisöjen investointi- ja katselmushankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä, energiansäästöä, energian tuotannon tai käytön tehostamista tai muuten muokkaavat energiajärjestelmää vähähiilisemmäksi pitkällä aikavälillä. 

Ottamalla yhteyttä Business Finlandin asiantuntijoihin saat asiaan varmistuksen.  Lue lisää yritysten ja yhteisöjen tuesta Business Finlandin sivuilta.

Maatilat 

Maatilat voivat saada maatalouden investointitukea aurinkosähköinvestointiin. Tukihakemus tehdään Maaseutuviraston Hyrrä-palvelussa. Rakentamisinvestoinneissa tuen määrän on oltava vähintään 7 000 €, jolloin 40 % tuella minimi-investointi on 17 500 €.  

Rakentamisinvestointia ei saa aloittaa, eikä tilaussopimusta tehdä, ennen kuin ELY-keskuksesta on saatu tukipäätös. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa liiketoimintasuunnitelma. Hakijan maatalouden yrittäjätulolla on myös tietty minimimäärä. Kannattaa huomioida, että tukea saa VAIN siltä osin, kun tuotettu energia käytetään maatalouden tuotantotoiminnassa. Lue lisää maatilojen tuesta.

Kotitaloudet 

Kotitaloudet eivät saa suoria investointitukia aurinkosähköjärjestelmiin, mutta voivat saada kotitalousvähennystä. Sitä voi hakea aurinkosähköjärjestelmän asennuskustannuksista eli työn osuudesta.  

Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta veroihin. Kotitalousvähennystä saat, kun ostat kotiisi esimerkiksi näitä töitä: siivous, lastenhoito, asunnon remontit ja tietokoneiden asennukset. Kotitalousvähennystä saat myös töistä vapaa-ajan asunnollasi.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä  Verohallinnon sivuilta.