Veden laatu

Asiakkaanamme voit luottaa siihen, että saat hyvälaatuista vettä

Hyvinvointisi on meille tärkeää ja siksi noudatamme tarkasti sosiaali- ja terveysministeriön vedelle asettamia laatuvaatimuksia (asetus 1352/2015). Mäntsälässä, Pornaisissa ja Pukkilassa jaettu vesi täyttää talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja -suositukset. Pienet laatupoikkeamat ovat mahdollisia ja niistä mainitaan yhteenvedoissa.

Meidän lisäksemme vedenlaatua valvoo tarkasti myös viranomainen. Käyttö- ja viranomaisvalvonnasta on laadittu erillinen valvontatutkimusohjelma. Viranomaisnäytteistä tehdään neljännesvuosiyhteenvedot sekä vuosiyhteenvetotaulukko. Yhteenvedot ovat ladattavissasi sivun alalaidasta. 

Talousveden laatutiedot löytyvät myös vesi.fi -sivuston vesihuoltolaitosten tunnusluvut -palvelusta. Vesi.fi:ssä esitetyt talousveden laadun tulokset ovat peräisin ympäristöterveydenhuollon valtakunnallisesta tietojärjestelmästä (Vati). Palvelussa voit hakea alueellasi toimivia vesihuolto-organisaatioita kunnan nimen mukaan tai organisaation nimellä. Kun käytät hakusanana kunnan nimeä, löydät myös kyseisen kunnan vesiosuuskuntien tiedot. Tässä linkki Vesihuoltolaitosten tunnusluvut -palveluun. Ympäristöhallinto edelleen kehittää vesi.fi-sivustoa.

Veden kovuus

Veden kovuus kertoo vedessä olevien kalsium- ja magnesiumionien määrän. Kyseiset ionit eivät ole haitallisia terveydelle, mutta ne vaikuttavat esimerkiksi pesuaineiden tehoon. Kova vesi vaatii pyykinpesussa enemmän pesuainetta. Astianpesukoneessa on hyvä käyttää erikseen asennettavaa vedenpehmennintä, joka poistaa vedestä kalkkia.

Käyttöveden kovuus voi näkyä esimerkiksi pesutiloissa kalkkitahroina sekä pahimmillaan tukkeumina putkissa, kun suola saostuu. Kalkkipitoinen vesi voi aiheuttaa haitallisia kerrostumia erityisesti laitteisiin, joissa vettä lämmitetään.

Mäntsälän talousvesi on pehmeää ja Pukkilan ja Pornaisten talousvesi on pehmeää.

 • Mäntsälän kirkonkylä
  0,9 mmol/l (pehmeää)
 • Ohkola-Hyökännummi
  1,2 mmol/l (keskikovaa)
 • Pornainen
  0,8 mmol/l (pehmeää)
 • Pukkila
  0,6 mmol/l (pehmeää)

Vedenlaatu vuonna 2024

Vedenlaadun vuosiraportit 2017-2023