Tariffit eli mittaustavat

Mitä tarkoittavat sähköverkon tariffit eli mittaustavat?

Tariffeilla tarkoitetaan eri sähkönsiirtotuotteiden hinnoittelua. Tariffi muodostuu yleensä kahdesta komponentista: 1. kiinteästä perusmaksusta (euro/kk) ja 2. kulutetun energian mukaan määräytyvästä kulutusmaksusta (esim. snt/kWh).

Yleissähkö

Yleissähkö on useimmiten hyvä valinta kerros- ja rivitaloasunnoissa sekä kiinteistöissä, joissa sähkönkulutus on pientä ja tapahtuu pääosin päiväaikaan. Yleissähkön hinta on kiinteä, eikä se vaihtele kellon- tai vuodenajan mukaan.

Aikasähkö

Aikasähkö on yleensä käytössä kiinteistöissä, joissa sähkönkulutusta voidaan ohjata edullisempaan yöaikaan. Aikasähkön hinta vaihtuu vuorokauden ajan mukaan, päivällä klo 7-22 hinta on kalliimpi ja yöllä klo 22-07 edullisempi. Aikasähkö onkin hyvä valinta, jos suuri osa kulutuksesta tapahtuu tai voidaan ohjata nimenomaan edullisempaan yöaikaan.

Kausisähkö

Kausisähkö sopii kiinteistöihin, joissa kulutus on kesällä suurta. Kulutus voi kohdentua kesäaikaan esimerkiksi maatiloilla viljankuivaukseen. Kausisähkön hinta on korkeampi talviarkipäivinä (1.11.-31.3. ma-la klo 7-22) ja aina muina aikoina edullisempi.