Sähkössä varmuus on valttia

Kun sähkö virtaa ja asiakkaan näkökulmasta mitään ei tapahdu, kaikki on kuten pitääkin. Säänkestävän ja varman sähköverkkomme taustalla on valtava määrä tulevaisuuteen varautumista, älykästä teknologiaa sekä huolella mietittyjä saneerauksia. 

Me Nivoksella olemme ylpeitä siitä, että sähkönjakelun häiriöaikamme ovat valtakunnan lyhyimpiä. Toimitusvarmuus ei kuitenkaan synny tyhjästä. Teemme päivittäin hartiavoimin töitä, jotta sähkö pääsee virtaamaan katkotta asiakkaidemme pistokkeisiin. 

Päivystystiimimme valvoo vuorokauden ympäri valmiina toimintaan. Katkoksen sattuessa päivystäjät ja automatisoidut ohjelmat rajaavat ongelman nopeasti mahdollisimman pienelle alueelle ja lähtevät heti korjaushommiin.  

Ongelmiin reagoiminen ei kuitenkaan riitä. Lyömme jatkuvasti viisaita päitä yhteen ja suunnittelemme tulevaa, jotta sähköverkkomme pysyy jatkossakin säänkestävänä ja varmana. 

”Ennakoiva reagointi on hyväksi. Jos lopettaisimme näiden asioiden miettimisen, sähköä virtaisi kyllä asiakkaillemme normaalisti muutaman vuoden ajan, mutta ennen pitkää häiriöiden määrä lähtisi nopeaan kasvuun”, Nivoksen käyttöpäällikkö Petri Sorjonen toteaa. 

Tulevaisuuden toimintavarmuus syntyy nyt 

Petri on mukana työryhmässä, jonka kynästä syntyi tänä vuonna uusi jakeluverkon kehittämissuunnitelma. Julkaisimme suunnitelman hiljattain asiakkaidemme kommentoitavaksi (suunnitelma tarkasteltavissa ja kommentoitavissa 10.6.2022 saakka).  

Katseen pitäminen tulevaisuudessa on kuitenkin ollut toimintatapamme jo pitkään. Viemme uutta tekniikkaa eteenpäin tänään, jotta pystymme vastaamaan huomisen tarpeisiin. 

”Sähköverkot ja älykkäät verkot kehittyvät, mutta lopulliset rakenteet ovat vielä epäselviä. Mittaus ja automaatio ovat myös lisääntymässä”, Petri pohtii teknologian muuttumista. 

Sähköverkkoa kehittäessämme pidämme silmällä teknologian lisäksi niin väestökehitystä, autokannan muutoksia kuin muitakin yhteiskunnan trendejä ja virtauksia. Ennusteiden valossa on esimerkiksi selvää, että tulevaisuudessa yhä useampi tarttuu sähköauton rattiin ja tuottaa virtaa omiin tarpeisiin aurinkopaneelien avulla. Siksi panostamme tähän teknologiaan jo nyt. 

Tärkein työ on näkymätöntä 

Työmme merkitys näkyy parhaiten siinä, että mitään ei näy. Ennakoimalla ja tulevaisuuteen varautumalla pystymme estämään mahdolliset ongelmat ja katkokset ennen kuin niitä ehtii tulla. Esimerkiksi oikein ajoitetut investoinnit ja saneeraukset pitävät huolta siitä, että sähköverkko pysyy hyvässä toimintakunnossa. 

”Maakaapelointi on korjausinvestoinneista merkittävin, mutta taajamien ulkopuolella kaikkia ilmajohtoja ei kuitenkaan tulla laittamaan maihin. Ilmajohdoissa voimme hyödyntää automaatiota ja kaukokäyttöerottimia”, Petri kertoo. 

Tällä hetkellä suurin osa sähkökatkoksista johtuu muun muassa luonnonilmiöistä, kuten myrskytuulista ja muuttolinnuista. Myös huolimattomasti kaadettu puu tai epäonnekas kaivuutyö saattavat katkoa sähköjohtoja. Pidämmekin silmällä niin lintujen liikehdintää kuin Ilmatieteen laitoksen varoituksiakin. Lisäksi teemme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa tarjoamalla kaapelinäyttöjä ja puunkaatoavustusta. 

”Jos asiakkaan näkökulmasta mitään ei tapahdu, silloin olemme tehneet asiamme hyvin”, Petri summaa. 

Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. Aina emme kuitenkaan luonnon voimille mahda mitään, vaikka seuraammekin aktiivisesti myös sääennusteita ja niihin liittyviä varoituksia. Vika- ja häiriötilanteissa älykäs sähköverkkomme osaa hälyttää asiantuntijamme toimiin välittömästi. Saamme siis tiedon sähköverkon vioista jo usein, ennen kuin niiden vaikutukset ovat edes havaittavissasi. Ammattitaitoiset asentajamme ovat hälytysvalmiudessa ja ryhtyvät korjaustoimiin heti tarpeen tullen mahdollisimman ripeästi. Täältä voit seurata sähköverkkomme reaaliaikaista tilannekarttaa.

<< Palaa takaisin

<< Tutustu Nivoksen vuoteen 2022