Valokuitu vai 5G?

Julkaistu 2.11.2020, päivitetty 23.9.2022

Riippuu siitä, missä asut ja miten verkkoa käytät. Muuttujia on paljon, kun harkitset itsellesi tai perheellesi parasta nettiyhteyttä. Päätöksenteko on helpompaa, kun tunnet valokuidun ja 5G:n edut ja rajoitteet sekä omat tarpeesi.

Valokuitu takaa pätkimätöntä nopeutta

Kvartsilasista valmistettu valokuitukaapeli siirtää tietoa valon nopeudella. Maan alle asennettu valokuitu on siis huippunopea ja sen toimintavarmuus on riippumaton säästä, verkon käyttäjämäärästä ja kellonajasta. Valokuitu ei pätki, eikä käyttäjämäärät vaikuta viiveeseen. Tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton. Siksi valokuitu on nyt ja tulevaisuudessa kodin luotettavin verkkoyhteyden ratkaisu.

Mutta – valokuitu on kiinteä yhteys. Valokuituyhteys vaatii lähes aina kaapelin kaivamisen kiinteistön seinustalle. Toisaalta se nostattaa takuulla kiinteistön arvoa ja uusissa omakotitalokohteissa valokuitu onkin jo standardivarustus.

5G:llä langatonta helppoutta

Suomeen rakennetaan vauhdilla myös langatonta 5G-verkkoa. Tukiasemia on rakennettu jo suurimpiin kaupunkeihin, taajamiin ja liikenteen solmukohtiin, ja näillä paikkakunnilla 5G-yhteys pelittääkin jo mukavasti.

Koska 5G-yhteys on langaton yhteys kaikille alueen tukiaseman käyttäjille – kännyköille, kodeille, yrityksille ja laitteille – sen käyttäjämäärä vaihtelee paljonkin, ja tämän myötä myös nopeus. Tasaista maksiminopeutta ja kaikkia 5G-tekniikan mahdollistamia ominaisuuksia ei tiiviistikään asutuilla alueilla voida vielä taata.

Jokaiseen 5G-tukiasemaan tarvitaan kiinteä, luotettava verkkoyhteys, joten 5G-tekniikka itsessään vaatii toimiakseen kattavan valokuituverkon. Koska 5G-teknologian taajuuksilla on lyhyempi kantama, tukiasemia tarvitaan enemmän ja tiheämmin. Tästä voidaan päätellä, että Suomessa 5G-verkot eivät tule haja-asutusalueiden asukkaiden saataville ainakaan lähitulevaisuudessa. Tai jos tulevatkin, on valokuitukin jo askeleen lähempänä, koska 5G-teknologia pohjaa valokuituverkkoon.

Kaupungeissa asuville 5G-verkko on kuitenkin huima parannus nykyisestä 4G-verkosta sekä nopeudessa että luotettavuudessa. Langattoman verkon edut ovat juuri sen mobiilissa luonteessa: verkosto on jo valmiina olemassa, sen kun liityt mukaan uudeksi käyttäjäksi. Aloituskustannukset ovat matalat ja käyttöönotto nopeaa.

5G ei korvaa valokuitua nyt eikä tulevaisuudessa

Jos pohdit itsellesi sopivinta verkkoyhteyttä, mieti ensin, ketä kotonasi asuu ja miten käytätte verkkoa. Jos kotona on pelaavia ja netissä surffaavia lapsia, suoratoistopalveluiden leffoja katsotaan yhdessä älytelevisiosta ja etätyötkin ovat normaalia arkea, stabiili ja takuunopea valokuituyhteys on tarpeen.

Tiedonsiirtomäärät kasvavat koko ajan. Jo nyt yli 70 prosenttia verkossa liikkuvasta datasta on videota. Tämän päivän teräväpiirtoisesta HD-laadusta ollaan jo hyvää vauhtia siirtymässä vieläkin korkeatasoisempaan 4K-laatuun. Kun verkosta lataa 4K-videon, vie se peräti nelinkertaisen määrän kapasiteettia HD-videoon verrattuna.

Mikäli verkon kuormitus rajoittuu satunnaisen nettisivujen selaamisen ja sähköpostien lukemisen tasolle, kiinteitä yhteyksiä tuskin tarvitaan – ellei halua nostattaa kiinteistön jälleenmyyntiarvoa.

Saatavuus on valintaa tehdessä väistämättä myös isossa roolissa. Jos valokuituyhteyttä ei ole saatavilla osoitteeseesi, joudut toistaiseksi pohtimaan vaihtoehtoisia liittymiä.

Vaihtoehdot ovat joka tapauksessa tätä nykyä huippuluokkaa. Yksi on varmaa; tulevaisuudessa on tarvetta sekä valokuidulle että 5G-yhteyksille. Vanhentuvan 4G-sukupolven ja kuparikaapeleiden väistyessä jokainen meistä on valinnan edessä. Siksi pohdinta kannattaa aloittaa jo nyt.

Kotiin kannattaa valita omiin tarpeisiin sopivin yhteys

Kuvassa esitetty sekä valokuidun, että 5G plussat ja miinukset. Kuvan sisältö avattu alempana tekstimuodossa.

Miksi valokuitu?

   + Nopea, pätkimätön yhteys, jota useampi henkilö voi käyttää huoletta samanaikaisesti
   + Lähes rajaton tiedonsiirtokapasiteetti
   + Pitkäikäinen ratkaisu, joka kestää tulevaisuudenkin käyttötarpeet
   + Nostaa kiinteistön tai asunnon arvoa
   + Koko kodin tietoliikenne ja tv-palvelut yhtä yhteyttä pitkin

   – Alkuinvestointi suurehko
   – Kiinteä yhteys – ei voida siirtää kodista toiseen

Miksi 5G?

   + Ei suuria alkuinvestointeja
   + Nykyistä 4G-verkkoa suuremmat nopeudet
   + Luotettavuus ja toimintavarmuus nykyistä 4G-verkkoa parempi
   + Liikkuu siellä missä sinäkin

   – Nopeus vaihtelee käyttäjämäärän mukaan
   – 5G taajuuksilla lyhyempi kantama, tukiasemia tarvitaan enemmän ja tiheämmin
   – 5G kuuluvuus tai saatavuus rajallinen
   – Saattaa vaatia ulkoantennin kiinteän asennuksen (nostaa alkuinvestointia)

Jari Arminen, järjestelmäasiantuntija

Jari Arminen

järjestelmäasiantuntija
valokuitu ja tv-palvelut

050 386 3961 jari.arminen@nivos.fi