Toimiva langaton sisäverkko – ota vinkit haltuun!
Löytyykö kotoasi valokuituverkko, mutta langaton yhteys kuitenkin heikkenee ja pätkii silloin tällöin? Kokosimme sinulle niksejä, joilla langaton sisäverkko taatusti toimii. Suuntaa katseesi WLAN-tukiaseman suuntaan. Sen sijainti ja hyvä kunto takaa, että langaton sisäverkko (WLAN/WiFi) toimii kodissasi ongelmitta.
Valokuitukaapeli siirtää tietoa huippunopeasti. Sen toimintavarmuus ei riipu säästä, verkon käyttäjämäärästä tai kellonajasta, koska tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton. Oikein rakennetulla sisäverkolla saat luotettavasta valokuituyhteydestä parhaimman hyödyn irti, myös langattomasti.
Langaton yhteys on aina altis käyttöympäristön häiriöille. Useimmiten syy huonoon toimivuuteen onkin tukiaseman ja omien laitteiden välinen liian heikko signaali. Nopea apu löytyy onneksi varsin yksinkertaisilla kotikonsteilla.
Tarkista ensin kotisi langattoman verkon kantavuus:
- Varmista, että WLAN-tukiasema on sijoitettu kotona oikein, eli mahdollisimman keskeiselle ja avoimelle paikalle – esimerkiksi olohuoneeseen lipaston tai kaapin päälle. Vältä tukiaseman sijoittamista nurkkaan.
2. Pahiten WLAN-signaalin kulkua estävät metallit sekä tiiviit ja paksut seinät (betoni, teräs, tiili ja kivi). Myös muut vieressä olevat elektroniset laitteet saattavat häiritä tukiaseman signaalia.
Jos yhteys on edelleen heikko tai pätkii, testaa ongelman aiheuttaja seuraavassa järjestyksessä:
- Kokeilee temppuilevaan laitteeseen kiinteää yhteyttä ethernet-kaapelilla. Jos yhteys toimii, vika ei ole kiinteässä valokuidussa vaan langattomassa verkossa tai käytettävässä laitteessa.
- Testaa seuraavaksi langatonta yhteyttä menemällä laitteen kanssa lähemmäksi modeemia tai langatonta tukiasemaa. Jos yhteys paranee, ongelma johtui etäisyydestä tai väliin jääneistä tukirakenteista.
- Voit myös testata yhteyden toisella tietokoneella tai älypuhelimella. Jos toinen laite toimii ja toinen ei, ongelma ei ole tukiasemassa, modeemissa tai langattomassa yhteydessä, vaan käytettävässä laitteessa. Ongelmalaitteen uudelleenkäynnistys voi auttaa.
- Mikäli useampi laite ei toimi kunnolla langattomassa verkossa, käynnistä langaton tukiasema uudelleen irrottamalla virtajohto laitteesta noin 10 sekunnin ajaksi. Kytke johto sen jälkeen takaisin laitteeseen ja käynnistä langaton tukiasema uudelleen.
Jos siis ongelmia langattomassa verkossa ilmenee, hätä ei suinkaan ole tämän näköinen. Tarkista aina ensin tukiaseman sijoittelu asunnossasi. Tarvittaessa kotiin voi hankkia myös lisää tukiasemia. Näin on usein esimerkiksi monikerroksisssa omakotitaloissa, joissa langattomalle verkolle on enemmän fyysisiä esteitä.
On myös hyvä muistaa, että monen eri laitteen yhtäaikainen käyttö syö maksiminopeutta, olivatpa laitteet langattomasti tai kaapelilla yhteydessä valokuitumodeemiin. Jos siis mahdollista, enemmän kaistaa kuluttavat älytelevisiot ja pelikoneet kannattaa kytkeä kiinteällä kaapelilla suoraan valokuituverkkoon.
Bittivirran tulppana tai hidasteena voi myös olla vanhentunut tai viallinen tietokone tai muu päätelaite, jonka WLAN-verkkokortti ei kykene valokuidun tarjoamaan tiedonsiirtonopeuteen. Tästä syystä yhteys kannattaakin testata yksi laite kerrallaan. Näin ongelman aiheuttaja voidaan helpommin rajata.
Jos näyttää siltä, etteivät yllä olevat kotikonstit vieläkään auta, ole yhteydessä nettitukeemme, niin selvitellään yhdessä asiaa. Nettitukemme on olemassa juuri näitä tilanteita varten.
Muista myös nämä:
- Mesh-verkot koostuvat useista yhteensopivista reitittimistä, jotka toimivat yhdessä muodostaen yhtenäisen verkon. Tämä ratkaisu on erityisen hyödyllinen suurissa tai monikerroksisissa taloissa, joissa yksi reititin ei riitä kattamaan koko aluetta. Mesh-verkot tarjoavat saumattoman yhteyden, kun liikut kodin eri osissa.
- Wi-Fi 6 on langattoman verkon standardi, joka tarjoaa merkittäviä parannuksia nopeudessa ja kapasiteetissa. Se mahdollistaa useiden laitteiden samanaikaisen käytön ilman, että verkon suorituskyky heikkenee. Tämä on erityisen hyödyllistä älykodeissa, joissa on paljon verkkoon kytkettyjä laitteita.
- Verkon turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää käyttää vahvoja, vaikeasti arvattavia salasanoja. Lisäksi kannattaa ottaa käyttöön WPA3-salaus, jos reititin tukee sitä.
- Reitittimen ja muiden verkkoon kytkettyjen laitteiden ohjelmistopäivitykset ovat tärkeitä, jotta ne pysyvät turvallisina ja toimivat optimaalisesti. Päivitykset korjaavat usein tietoturva-aukkoja ja parantavat laitteen suorituskykyä.
Kun kodin sisäverkko on kunnossa, saat luotettavasta valokuituyhteydestä parhaimman hyödyn irti – ja voit itse keskittyä olennaiseen.
Sami Mattila, järjestelmäasiantuntija