Kuvassa älykäs vesimittari, jota asentaja asentaa

Korvallinen vesimittari ja vahti – tehokaksikko paljastaa vuodot

Kokemuksemme korvallisten vesimittareiden ja vuotovahtijärjestelmän yhteispelistä ovat osoittautuneet erinomaisiksi. Vettä säästyy, kun saamme uudella tekniikalla vuodot kiinni nopeammin ja tarkemmin.

Me Nivoksella teimme kaukaa viisaita valintoja, kun lähdimme uusimaan vesimittareita vuosikymmenen vaihteessa. Otimme ensimmäisenä Suomessa käyttöön niin sanotut korvalliset vesimittarit. Kyse on vesimittarista, joka vesijohtoverkostoon lähettämänsä ultraäänen perusteella havaitsee mahdollisia vesijohtovuotoja. Muutokset äänidatassa välittyvät vuotovahtijärjestelmään, joka taas antaa mahdollisesta poikkeamasta hälytyksen karttasovellukseen.

”Tämä on ainutlaatuinen tapa seurata vesiverkostoa. Mittarin ja vahdin yhdistelmällä saamme kustannustehokkaasti kattavan näkymä verkostoon. Pääsemme järjestelmällä kiinni maanalaisiin piilovuotoihin, joita on muuten vaikea havaita”, verkostopäällikkömme Niko Nurmio toteaa.

Vuotovahdin toimivuus on jo testattu käytännössä. Järjestelmä on huomannut ja paikantanut oikealle kadulle tapauksia, joissa asiakkaat ehtivät myös ilmoittaa vuodoista. 

Kuva: Leak Detector -vuotovahdin käyrä kertoo vesijohtoverkon vuodosta. Äänitaso on korkein vesimittarilla, joka sijaitsi lähimpänä vuotopaikkaa. Toinenkin mittari ylitti hälytystason (punainen katkoviiva).


Vuotovahti säästää vettä ja helpottaa etsimistä

Perinteiset vesimittarit mittaavat vain veden kulutusta mittaripaikalla, eivätkä piittaa tuon taivaallista verkoston virtauksista. Tuolloin runkovesijohtojen vuodot ovat paikantuneet vasta, kun vesi on jo noussut maan pinnalle. Sitä ennen pumpattua ja käsiteltyä pohjavettä on voinut mennä hukkaan pitkäänkin. Samalla vuoto on voinut syövyttää ympärillään olevaa tietä, putkia ja johtoja. 

Kun vuoto paljastuu varhaisessa vaiheessa, säästetään paitsi kustannuksia, myös ympäristöä. Resurssejakin säästyy vuotokohdan paikantamisen helpottuessa.

”Voimme myös tiedottaa mahdollisesta vesikatkosta etukäteen asiakkaillemme, kun pääsemme tekemään korjauksen hallitusti”, Niko kertoo vahdin ansioista.

Etämittaria on hyvä seurata itsekin

Asennamme uusia korvallisia vesimittareita sitä mukaa, kun vanhat tulevat käyttöikänsä päähän. Tavoitteenamme on muodostaa korvallisista mittareista kattava verkosto. Alueellamme on 4000 mittaria, joista 2000 on etäluettavia ja 500 korvallisia mittareita. Parhaillaan, syksyllä 2023, asennamme uusia vesimittareita Pukkilaan.

”Asiakkaamme hyötyvät etäluettavistakin mittareista. Kun laskutus on reaaliaikaista, jäävät tasauslaskujen yllätyskulut historiaan.”

Silti omaa etäluettavaakin mittaria on hyvä käydä tarkastelemassa aika ajoin.

”Jos kodissa on veden kulutusta 24 tuntia vuorokaudessa, se saattaa kieliä vuodosta esimerkiksi wc-istuimessa tai vaikka lämminvesivaraajan varoventtiilissä. Mittarissa voi olla hälytys asiasta, ja sen voi käydä itse toteamassa mittarinäytöltä”, Niko vinkkaa.

Lue lisää etäluettavista vesimittareista tästä.