Miten huolehdit ruokahuollosta, jos sähkökatko yllättää?

Sähkökatkon yllättäessä ruokahuoltoon liittyvät kysymykset nousevat nopeasti esille. Miten valmistan ja säilytän ruokia, miten turvaan pakastimen sisällön? Kokosimme tähän muutamia vinkkejä, joiden avulla selviät arjesta astetta iisimmin – poikkeustilanteessakin.

Varaudu jo ennakkoon. Pidä kotona aina varalla muutaman päivän tarpeisiin puhdasta juomavettä ja ruokatarvikkeita, joiden säilytykseen tai valmistukseen et tarvitse jääkaappia, sähköliettä tai -uunia. (Esimerkiksi Marttojen sivulta löydät kattavat ohjeet kotivaralle). Säilytä pakastimessasi muutamia jäisiä kylmävaraajia.

Jos sähkökatko yllättää, älä avaa kylmälaitteiden ovia tai kansia turhaan! Tämä on helpoin keino parantaa ruokiesi säilyvyyttä. Jääkaapissa tuotteet säilyvät kylmänä muutamia tunteja, pakastimessa vähintään vuorokauden – hyvin eristetyssä ja pakatussa säiliöpakastimessa jopa kaksi vuorokautta.

Sähkökatkon pitkittyessä:

  • Jos pakastimessasi on kylmävaraajia ja käytettävissäsi on kylmälaukkuja, tee niistä kylmäsäilytystiloja jääkaapin tuoreruoille.
  • Talvipakkasella voit säilyttää ruokia ulkona. Jääkaappituotteet säilyvät paremmin ulkona kylmälaukussa tai sanomalehdellä vuoratussa laatikossa.
  • Tarkista voisitko saada lähipiiriltäsi apua! Löytyykö ystäviltäsi tai muualta lähistöltä kylmäsäilytystilaa, jota voisit hyödyntää?

Kylmässä säilytettävät ruoat eivät ole syömäkelpoisia jos, ne pääsevät lämpenemään. Mikäli jääkaapissasi on herkimmin pilaantuvia, kylmimmän säilytyslämpötilan vaativia äyriäisiä tai kaloja, ne kannattaa käyttää tai kypsentää ruoaksi aivan ensimmäisenä. Seuraavaksi kannattaa syödä ”pilaantumisjärjestyksessä” lihat, makkarat, valmisruoat ja maitotuotteet.

Käytä ruoan kypsennykseen grilliä, retkikeitintä tai nuotiopaikkaa. Jos sinulla on takka, siinäkin voit grillata tai muhittaa pataruokia. (Huomaathan aina ennen avotulen tekemistä tarkistaa, ettei voimassa ole palovaroituksia.)

Kun sähkökatko on ohi: Tarkista, että kylmälaitteet käynnistyvät normaalisti. Tutki pakastimen sisältö. Jäiset ruoat voit jättää pakastimeen ja käyttää myöhemmin. Sulaneet, mutta yhä selvästi kylmät ruoat kannattaa valmistaa mahdollisimman ripeästi ruoaksi – aivan kuten tavallisestikin pakastimesta sulatettuna. (Vihanneksista sosekeittoa, marjoista mehua tai piirakoita, jäätelö lettutaikinaan tai rahkan joukkoon.) Älä syö jo lämmenneitä ruokia tai ruokia, joiden pakkaus on rikkoutunut.