Kuva asennetuista aurinkopaneeleista katolla

Mitä on sähkön pientuotannon netotus ja miksi se hyödyttää asiakasta?

Otimme 1.1.2023 käyttöön sähkönkulutuksen ja pientuotannon tuntikohtaisen netotuksen. Netotus tulee automaattisesti käyttöön kaikille niille Nivoksen asiakkaille, jotka sekä ostavat että myyvät sähköenergiaa ja joilla on voimassa oleva tuotannon verkko- ja ostosopimus.  

Mitä sähkön pientuotannon netotus tarkoittaa? 

Käytännössä tuntikohtainen netotus koskee aurinko-, tuuli- ja vesisähkön pientuottajia, joiden tuotanto on enintään 100 kVA. Enemmistö pientuottajina toimivista asiakkaistamme tuottaa aurinkoenergiaa.  
 
Netotuksen myötä sinä pientuottajana saat tuottamasi sähkön entistä tarkemmin omaan käyttöösi, jolloin sähkön tuottavuus ja koko järjestelmän kannattavuus paranee. 

Miten netotus käytännössä toimii? 

Uudessa mittaustavassa kulutus ja tuotanto lasketaan tunnin mittausjakson sisällä yhteen, eli netotetaan.  
 
Kun mittausjakson aikainen kulutus ja tuotanto netotetaan keskenään, tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä ja näiden erotus siirtyy sähkölaskulle. Me Nivoksella toimitamme kulutuksen ja tuotannon mittaustiedot Datahubiin, ja Datahub suorittaa netotuslaskennan. 
 
Esimerkki (alla olevassa taulukossa rivi 1): Jos sähköä tuotetaan (myydään) tunnin aikana 3 kilowattituntia eli 1 kilowattitunti enemmän kuin kulutetaan (ostetaan), näyttävät laskun kulutustiedot nollaa ja asiakkaalle maksetaan ylijäämätuotantoa 1 kilowattitunnilta. 
 
Esimerkki (alla olevassa taulukossa rivi 2): Jos samalle tunnille on tullut yhteensä 4 kilowattituntia kulutusta (ostoa) ja 2 kilowattituntia tuotantoa (myyntiä), lopputulos on nettona 2 kilowattituntia kulutusta eli ostoa. Asiakasta laskutetaan tämän mukaisesti. 

AikaleimaMitattu
kulutus
Mitattu
tuotanto
Netotettu
kulutus
Netotettu
tuotanto
00:002301
01:004220
02:003502
03:002604
Taulukko: esimerkki netotuslaskennasta. Lähde: Fingrid

Miten netotus hyödyttää Nivoksen asiakasta? 

Pientuottajalle oman sähkötuotannon käyttäminen on edullisempaa kuin sen myyminen sähköyhtiölle. Sen sijaan, että samanaikaisesti sekä ostaisit että myisit sähköä, kaikki itse tuottamasi sähkö hyödynnetään ensisijaisesti nyt omaan käyttöösi. 
 
Netotus siis tehostaa oman aurinkosähkön käyttöä ja parantaa sen tuottavuutta. Mitä enemmän itse tuotettua sähköä käytetään ostetun sähkön sijasta, sitä suurempi on aurinkosähkön tuottavuus. Näin säästät paitsi energian hinnassa, myös siirtomaksuissa ja veroissa. Perusmaksuihin netotus ei vaikuta.  

Miksi siirrymme pian varttimittaukseen ja varttitaseeseen? 

Suomessa otetaan käyttöön varttitase 22.5.2023 alkaen.  
 
”Uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko- ja tuulivoiman, yleistyessä myös sähköntuotannon vaihtelu lisääntyy. Vihreän siirtymän seurauksena vanha tuntitason tasapainon ylläpitäminen sähköverkossa ei ole enää riittävän tarkkaa. Siksi Suomessa ja koko Euroopassa siirrytään varttitaseeseen, jossa sähkön tasapainoa seurataan 15 minuutin tarkkuudella entisen tunnin sijasta”, kertoo verkkopalveluasiantuntijamme Katja Repo-Rautama (kuvassa alla). 

Kuvassa verkkoasiantuntija Katja Repo

Siirtyminen varttimittaukseen tapahtuu automaattisesti niille asiakkaillemme, joiden mittari voidaan etäohjelmoida mittaamaan varttia. Ensimmäiset mittaukset siirretään varttitaseeseen vuoden 2023 aikana. Kaikkia mittareita ei pystytä etäohjelmoimaan, joten tarvittaessa uusimme tällaiset mittarit. Viimeisimmätkin mittaukset siirretään varttimittaukseen 2028 mennessä. 

Seuraa sähkönkulutusta Nivos Online -palvelussa

Voit seurata tuntikohtaista netotusta valitsemaltasi ajanjaksolta Nivos Online -palvelun kulutusraporteissa. 
 
Valitettavasti emme vielä pysty tuomaan tuntinetotuksen hyötyjä samaan raporttiin. Jos haluat laskea nimenomaan netotuksen tuomat hyödyt, tuntitason kulutusta ja tuotantoa on tarkkailtava omilta raporteiltaan. 
 
Käyttöpaikkasi kulutustiedot näkyvät myös Datahubissa.  
 
”Sähkönkulutuksen seuranta kannattaa aina! Se auttaa havaitsemaan kulutustottumusten muutokset entistäkin tarkemmin – ja varttitaseen myötä esimerkiksi sähkösaunan lämmittämisen vaikutukset näkyvät kulutuksessa välittömästi”, Katja sanoo. 

Haluatko ryhtyä sähköntuottajaksi? 

Oma aurinkovoimala on vastuullinen ja ekologinen ratkaisu, joka lisää omavaraisuuttasi ja tuo auringonpaistetta sähkölaskuusi! 
 
Koostimme sinulle konkreettisen tietopaketin aurinkopaneeleista ja niiden hankintaan liittyvistä asioista: Tutustu aurinkopaneelien opasmateriaaleihin

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.