Osaamisen kartuttamisessa tyyli on vapaa
Katseemme on tulevaisuudessa ja asiakkaidemme tarpeissa, kun kehitämme osaamistamme. Kouluttautumiseen ja itsensä kehittämiseen on monta tapaa: Anton esimerkiksi oppii töissä ja Pasi suorittaa tutkintoa. Yhteen hiileen puhaltavat nivoslaiset mahdollistavat yhdessä molemmat tavat oppimiseen.
Ei oppi ojaan kaada sanoo vanha sanonta. Kannustavaksi tarkoitettu sanonta ei aivan tavoita sitä suurta merkitystä, minkä me Nivoksella annamme kouluttautumiselle ja uuden oppimiselle. Tuemme työntekijöitämme, jotta jokaiselle löytyy sopiva polku kehittymiseen. Näin voimme huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaidemme veden, sähkön, kaukolämmön ja verkkoyhteyksien tarpeista myös tulevaisuudessa.
Energiaratkaisuasentajamme Anton Bollström esimerkiksi on kasvanut meillä Nivoksella moniosaajaksi perinteisellä mestari–kisälli-menetelmällä sekä erilaisia pätevyyksiä kartuttamalla. Asennuspäällikkömme Pasi Kakkonen taas suorittaa lähiesimiestyön ammattitutkintoa työn ohessa sekä etänä että lähiopetuksena.
Työyhteisö antaa mallia tekemiseen
Nuoresta iästään huolimatta Anton Bollström on jo varsin kokenut energiaratkaisujen asentaja, joka haluaa oppia yhä lisää. Hän suoritti sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon vuonna 2019. Muutaman vuoden työkokemuksen ja armeijan jälkeen syksyllä 2020 hän aloitti Nivoksella energiaratkaisujen asentajana. Kokemusta on kertynyt esimerkiksi ilmalämpöpumppujen ja aurinkopaneelien asentamisesta, ja taskussa on sertifiointi aurinkopaneeliasentajaksi sekä kylmäaineasentajan tutkinto. Syksyllä 2023 Anton ryhtyi kerryttämään uutta osaamista sähköverkon puolelta.
”Asennamme kokeneen työparin kanssa sähkömaakaapeleita ja ratkomme vikatilanteita. Joka päivä oppii jotain uutta”, Anton toteaa.
Käytännön työssä oppiminen on erityisesti Antonin mieleen. Paitsi työpariltaan, Anton kokee oppivansa koko työyhteisöltä.
”Kokeneen asentajan mukana näkee, miten asioita ratkotaan ja varmistetaan sekä jaetaan taitotietoa. Kaikki ovat rautaisia oman alansa ammattilaisia, joilla ei mene sormi suuhun kiperässäkään paikassa. Yhdessä edetään sinnikkäästi siihen asti, että työ on saatu kunnialla päätökseen”, Anton on huomannut.
Meille Nivoksella, ja ennen kaikkea asiakkaillemme, Antonin kaltaiset osaamistaan laajentavat ja syventävät työntekijät ovat kullanarvoisia, sillä heidän osaamistaan voi ottaa joustavasti käyttöön siellä, missä apukäsiä tarvitaan.
”Esihenkilön kanssa olemme miettineet, että voisin suorittaa jännitetyökurssin. Olen erittäin tyytyväinen siihen, miten olen voinut muutamassa vuodessa kehittää osaamistani työn ohessa”, Anton sanoo.
Kouluttautuminen tuo uutta näkökulmaa esihenkilötyöhön
Työn ohessa opiskelee myös sähköverkkojen työnjohdosta vastaava asennuspäällikkömme Pasi Kakkonen. Hän suorittaa lähiesimiestutkintoa Management Institute of Finland MIF Oy:ssä. Tutkinnon suorittaminen kehittää valmiuksia työn suunnitteluun ja ohjaamiseen, perehdyttämiseen ja työyhteisön kehittämiseen sekä antaa näkökulmia asiakastyön ja henkilöstön johtamiseen. Ja tämä kaikkihan sataa asiakkaiden laariin, sillä mitä paremmin me nivoslaiset toimimme yhteen, sitä parempaa ja tehokkaampaa palvelua saat asiakkaanamme.
”Kyllä paras anti on tavata muita esihenkilöitä lähitapaamisissa ja keskustella erilaisista käytännöistä ja kokemuksista, joita voi hyödyntää ja soveltaa sitten meillä Nivoksellakin”, projekteista, kilpailutuksista sekä sisäisten ja ulkoisten urakoiden asennustöistä vastaava Pasi kertoo.
Itse opinnot ovat järjestyneet varsin mukavasti töiden ohessa. Työkaverit ja esihenkilöt ymmärtävät, jos arkityön lomaan on raivattava tilaa opinnoille. Toisaalta päivän polttaviin työtilanteisiin voi reagoida tarvittaessa nopeastikin, kun läppäri kulkee mukana lähipäiville Helsinkiin.
”Uskon, että koulutus antaa suuntaa moneksi vuodeksi ja varmistaa, että meillä on myös johtamiseen viimeisin osaaminen”, Pasi kiteyttää.
Kouluttautunut henkilöstö – tyytyväinen asiakas
Koulutamme jatkuvasti henkilöstöämme koulutussuunnitelmiemme mukaan. Käymme kehityskeskusteluita ja teemme osaamiskartoituksia, jotta saamme selville henkilöstömme koulutustarpeet ja -toiveet. Vuosittain nivoslaisille kertyy jopa 300–400 koulutuspäivää!
Eikä siinä vielä kaikki, vaan osaavasta ja eteenpäin pyrkivästä henkilöstöstämme osa hakeutuu myös omaehtoisiin koulutuksiin hankkiakseen vaikkapa yliopistotutkinnon. HR-asiantuntijamme Jaana Leinon mukaan kouluttautumiseen onkin monia tapoja ja mahdollisuuksia, ja lopulta asiakas aina hyötyy osaavista ammattilaisistamme.
”Esimerkiksi asentajamme päivittävät erilaisia pätevyyksiä säännöllisesti, ja osa työntekijöistämme suorittaa työajalla ammatti- tai erikoisammattitutkintoa. Tänäkin vuonna seitsemän työntekijäämme suorittaa oppisopimuksella lähiesihenkilöiksi tai ammattitutkintoon johtavaa koulutusta. Omaehtoista yliopisto-opiskelua varten voi saada opintovapaata tai työaikajoustoja”, Jaana tietää.
Kouluttautuminen hyödyttää koko työyhteisöämme: ammattitaidon kasvattaminen paitsi lisää osaamista ja työhyvinvointia, myös edistää liiketoimintaa. Toisin sanoen mitä kouluttautuneempia ja osaavampi henkilöstö, sitä parempia ja nykyaikaisempia palveluita sinä saat asiakkaanamme, olipa kyse sitten energiasta, lämmöstä, vedestä tai verkkopalveluista!
Lue myös:
Harjoittelu meillä Nivoksella avaa ovia työelämään
Jätevesien hiilijalanjälkilaskennalla kohti yliopistotutkintoa
Kesätyöntekijöidemme 2023 kokemukset ja tunnelmat työjakson loppumetreillä
Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!
Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.