Jätevesien hiilijalanjälkilaskennalla kohti yliopistotutkintoa

Henkilöstömme kehittäminen on meille tärkeää paitsi liiketoiminnan myös työssä viihtymisen kannalta. Yksi esimerkki opinhaluisista työntekijöistämme on diplomi-insinööriksi opiskeleva käyttöpäällikkömme Iida Hyytinen, jonka lopputyö edistää jätevedenpuhdistamomme päästöjen vähentämistä. 

Käyttöpäällikkömme Iida Hyytinen on vastannut jo viitisen vuotta Mäntsälän kirkonkylän jätevedenpuhdistamon toiminnasta. Pari vuotta sitten Iida päätti hakeutua jatko-opintojen pariin, ja nyt hän opiskeleekin diplomi-insinööriksi LUT-yliopiston (Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto) englanninkielisessä vesihuollon water technology -maisteriohjelmassa työn ohessa. 

”Alkuun jännitti, että mitä työnantaja tuumaa opiskeluaikeistani. Se oli turhaa, sillä kaikki järjestyi ja työkaverit ovat olleet tosi kannustavia”, Iida summaa. 

Iida on käyttänyt keskimäärin yhden työpäivän viikosta opinnoilleen. Yleensä suunnitellut opintopäivät ovat toteutuneet, mutta tarvittaessa olemme joustaneet puolin ja toisin. Jos jätevedenpuhdistamon toiminta tai kehittäminen on vaatinut Iidan läsnäoloa, hän on jäänyt töihin. Kun taas opinnot ovat vaatineet lisäpäiviä, olemme niitä järjestäneet. Kouluttautumiseen jos mihin pätee sanonta: antaessaan saa. 

Päästöjen pienentäminen vaatii tarkkaa laskentaa 

Nyt Iida on jo suorittanut kaikki kurssit, ja lopputyön aihe löytyi meiltä Nivokselta. Diplomityö käsittelee ylläpitämämme Mäntsälän jätevedenpuhdistamon hiilijalanjäljen laskentaa.

”Opinnäytteessä lasken puhdistusprosessista aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä ja teen kehitysehdotuksia niiden pienentämiseksi. Päästöt voivat pienentyä, jos energiankulutus tai kemikaalien käyttö vähenee ja silloin myös kustannukset saattavat pienentyä. Joissain tapauksissa käykin päinvastoin, joten päästöjen pienentäminen on melkoista tasapainoilua”, Iida kuvailee laskennan haasteita.

”Opinnoissa on ihan riittävästi tekemistä, vaikka suurin osa onnistui etänä oman aikataulun mukaan. Arvostan todella työnantajan tukea ja opintojen mahdollistamista, sillä kyllä poissaoloista aina jotain viiveitä tulee omiin töihin. Toisaalta lopputyö tulee kyllä olemaan hyödyksi myös jätevedenpuhdistamon toiminnan kehittämisessä”, Iida kuvailee win-win-tilannetta.

Kouluttautunut henkilöstö – tyytyväinen asiakas

Koulutamme jatkuvasti henkilöstöämme koulutussuunnitelmiemme mukaan. Käymme kehityskeskusteluita ja teemme osaamiskartoituksia, jotta saamme selville henkilöstömme koulutustarpeet ja -toiveet. Vuosittain nivoslaisille kertyy jopa 300–400 koulutuspäivää!

Eikä siinä vielä kaikki, vaan osaavasta ja eteenpäin pyrkivästä henkilöstöstämme osa hakeutuu myös omaehtoisiin koulutuksiin hankkiakseen vaikkapa yliopistotutkinnon. HR-asiantuntijamme Jaana Leinon mukaan kouluttautumiseen onkin monia tapoja ja mahdollisuuksia, ja lopulta asiakas aina hyötyy osaavista ammattilaisistamme.

”Esimerkiksi asentajamme päivittävät erilaisia pätevyyksiä säännöllisesti, ja osa työntekijöistämme suorittaa työajalla ammatti- tai erikoisammattitutkintoa. Tänäkin vuonna kuusi työntekijäämme suorittaa oppisopimuksella ammattitutkintoon johtavaa koulutusta muun muassa lähiesihenkilöksi. Omaehtoista yliopisto-opiskelua varten voi saada opintovapaata tai työaikajoustoja”, Jaana tietää.

Kouluttautuminen hyödyttää koko työyhteisöämme: ammattitaidon kasvattaminen paitsi lisää osaamista ja työhyvinvointia, myös edistää liiketoimintaa. Toisin sanoen mitä kouluttautuneempia ja osaavampi henkilöstö, sitä parempia ja nykyaikaisempia palveluita sinä saat asiakkaanamme, olipa kyse sitten energiasta, lämmöstä, vedestä tai verkkopalveluista!

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.