Luomubiokaasumme päästöt ovat 73 prosenttia pienemmät kuin fossiilisilla polttoaineilla
Olemme ylpeitä siitä, että Nivos on valtakunnallinen edelläkävijä biokaasun saralla. Hyvinkään Palopurolla sijaitseva biokaasulaitoksemme on Suomen mittakaavassa harvinainen kokonaisuus. Knehtilän luomutilalla kestävistä raaka-aineista eli viherlannoitusnurmesta sekä hevosen- ja kananlannasta erotetaan biokaasu, josta keräämme talteen polttoainetta kaasuautoille ja lämpöä maatilalle sekä tulevaan leipomoon. Lopuksi mädätysjäännös käytetään pelloilla lannoitteena.
2020 oli Palopuron Biokaasun toinen toimintavuosi, jonka aikana kehitimme toimintaa ja kasvatimme kaasuntuotantoa merkittävästi. Saimme ensimmäisenä Suomessa Energiaviraston kestävyysjärjestelmän mukaisen hyväksynnän biopolttoaineelle, jonka syötteenä on hyödynnetty maatalouden tähteitä.
”Viime vuosi oli meille ensimmäinen raportoitava vuosi. Kasvihuonepäästövähenemän laskennan mukaan Palopuron biokaasun elinkaarenaikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat nyt todennetusti vähintään 73 prosenttia pienemmät kuin fossiilisilla polttoaineilla”, iloitsee liiketoimintajohtaja Sanna Kokkonen Nivokselta.
Luvussa huomioidaan tuotannon osuus siihen asti, kunnes biokaasu on kaasuautoilijan tankissa.
Tienraivaajan asenteemme on kantanut hedelmää, ja kaasuautoilijat ovat löytäneet asemamme. Yhä suurempi joukko ihmisiä tankkaa nurmea tankkiinsa, ja meillä on nyt vakiintunut kaasuautoilijoiden asiakaskunta. Kiinnostuneita tulee koko ajan lisää.
”Liikennekaasun osalta vuosi 2020 oli vahvaa kasvua, sillä sekä Mäntsälän St1:n tankkausasemalla että Palopuron tankkausasemalla myynti kasvoi ja molemmat saavuttivat vuositason ennätyksensä. St1:n asemalla koronan vaikutus näkyi myyntimäärän laskuna maalis-, huhti- ja toukokuun osalta, mutta esimerkiksi lokakuussa saavutimme jo kaikkien aikojen kuukausikohtaisen ennätysmyynnin”, kertoo Nivos Energia Oy:n johtaja Juha Voho.
Me Nivoksella kutsumme Palopuron biokaasulaitoksella syntyvää tuotettamme luomubiokaasuksi, sillä siihen käytettävät raaka-aineet ovat samoja kuin luomutuotannossa: viljelykierrossa syntyvää nurmea, kananlantaa ja hevosenlantaa. Pystymme jäljittämään kaikki syötteet talli tallilta ja pelto pellolta.
”Emme koskaan käytä raaka-aineita, jotka eivät ole kestäviä. Eli emme esimerkiksi käytä nurmea, mikä olisi pois eläinten ruuasta”, Sanna Kokkonen painottaa.