Nivoksen vuosi 2020

Rohkeus, avoimuus ja uskallus leimaavat nivosmeininkiä

Me Nivoksella viemme vesi- ja energia-alaa etunojassa eteenpäin. Nivomme yhteen asumista ja yrittäjyyttä helpottavia tuotteita ja palveluita, jotta asiakkaamme voivat huoletta keskittyä heille tärkeisiin asioihin.

Nimemme takana puurtavat nivoslaiset; osaavat ja omistautuneet ammattilaiset maastossa, konehuoneissa, suunnittelupöytien ääressä sekä asiakaspalvelussa. Olemme ihmistemme näköinen yritys. Tapaamme toimia kutsumme nivosmeiningiksi. Kädet meillä on asiakkaiden jokapäiväisessä arjessa ja juuret syvällä, sillä historiamme ulottuu jo yli 90 vuoden päähän.

Viime vuosina olemme kehittäneet muun muassa palkintoja keränneen datakeskuksen lämmönkierrätystä, sähköverkon automaatiota ja sensoritekniikkaa, hajautettuja energiaratkaisuja sekä siirtäneet jäteveden puhdistuksen uudelle aikakaudelle. Kun jotain uutta ollaan kehittämässä, meidät halutaan mukaan.

Koko konsernissa nivoutuvat yhteen monipuolinen toimintamme: energiaverkot, energia- ja lämmitysratkaisut, netti sekä vesihuolto. Nivos Oy:n tytäryhtitiöitä ovat Nivos Energia Oy, Nivos Palvelut Oy, Nivos Verkot Oy ja Nivos Vesi ja Lämpö Oy.

P.S. Tässä vuosikertomuksessa tapaat kuvien välityksellä meitä nivoslaisia. Tervetuloa peremmälle!

Vuoden 2020 kohokohdat

Nivoksen vesiliiketoiminta menestyi vesihuoltolaitosten vertailussa palkintosijoille

Talousveden osalta saimme täydet 8 pistettä. Jäteveden osalta sijoituimme kärkeen 7,6 pisteellä.

Nivoimme luonnonvoimat yhteen ja luovuimme fossiilisista polttoaineista

Uudistimme sähkötuotteemme ja luovuimme fossiilisista polttoaineista: Nivoksen sähkö on aina ilmastoystävällistä.

Uudistimme organisaatiomme ja päivitimme nivosmeininkimme versioon 2.0

Uudistimme organisaatiomme niin, että voimme palvella asiakkaitamme entistä kokonaisvaltaisemmin ja joustavammin liiketoimintojemme välisellä yhteistyöllä. Koska ihmiset tekevät muutoksen, päivitimme samalla nivosmeininkimme versioon 2.0.

Olimme mukana kotimaisen biokaasun pioneerityössä

Tuhannet kotitaloudet hyötyvät Mäntsälän Biovoiman ja Nivoksen muodostamasta kiertotalousketjusta, jonka myötä banaaninin kuorista ja kahvinporoista jalostetulla lämmöllä lämmitetään koteja Mäntsälässä.

Saimme Energiaviraston kestävyysjärjestelmän mukaisen hyväksynnän biopolttoaineelle

Kasvihuonepäästövähenemän laskennan mukaan Palopuron biokaasun elinkaarenaikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat todennetusti vähintään 73 prosenttia pienemmät kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Valonnopeaa reagointia ja tiedonsiirtoa poikkeusaikana

Koronapandemia pakotti maailman digiloikkaan ja me Nivoksella teimme kaikkemme, jotta valonnopea tiedonsiirto olisi mahdollisimman monen käytettävissä poikkeusaikana. Kevät ja koko vuosi oli meillä Nivoksella historiallinen ennätysvuosi. Toimitimme lähes kaksi kertaa enemmän valokuituliittymiä kuin mitä arvioimme etukäteen.

Toimitusjohtajan katsaus

Poikkeusvuosi nosti pitkäjänteisen työmme arvoonsa

Harva osasi ennalta arvata, mitä vuosi 2020 toisi tullessaan. Onneksi varautuminen pahan päivän varalle on meillä Nivoksella leivottu sisään toimintaamme. Laadimme suunnitelmia, huolehdimme resursseista ja varmistamme vielä kerran, että asiakkaamme saavat puhdasta vettä, energiaa, lämpöä ja toimivat nettiyhteydet kaikissa tilanteissa.

Vuosi 2020 lukuina

Nivos konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 25,1 miljoonaa euroa
Nivos konsernin liikevoittovuonna 2021: 826 000 euroa
Nivos konsernin investoinnit vuonna 2021: 9,8 miljoona euroa

Katsaus talouteen

Teimme poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta hienon tuloksen vuonna 2020

Useat liiketoimintomme kasvattivat tulostaan, ja jatkoimme työtämme sujuvan arjen mahdollistavien netti-, vesi- ja lämpöyhteyksien eteen.

”Vuosi 2020 oli isojen muutosten vuosi, eikä ainoastaan koronapandemian vuoksi. Toteutimme vuoden alussa suuren organisaatiomuutoksen, jossa eriytimme infraomaisuutemme hallinnan ja palveluliiketoimintamme omiin yhtiöihinsä. Samaan aikaan kaasumarkkinat vapautuivat kilpailulle. Kaikesta tästä huolimatta vuosi oli meille Nivokselle hieno ja tuloksellinen”, iloitsee Nivoksen talousjohtaja Anna-Kaisa Kiiski.

Yhdessä olemme oma itsemme

Yksin puurtaminen ei ole meidän juttumme. Välitämme toisistamme, ja pidämme kumppaneitamme yhä vain tärkeämpinä. Siinä missä muut ulkoistavat, me sisäistämme. Otamme kumppanimme sisälle nivosmeininkiin ja avaamme ovemme yhteistyölle. Porukkana olemme nöyrästi ammattiylpeitä ja jaamme osaamistamme auliisti myös muille. 

Kuluneen vuoden aikana viestintä ja välittäminen nousivat keskiöön. Monet siirtyivät etätöihin ja saimme tosissaan miettiä, miten palvella asiakkaitamme parhaalla tavalla myös poikkeusaikoina. Olemme jeesanneet, vinkanneet ja tsempanneet. Yhdessä olemme jälleen kasvaneet.

Meillä turhien töiden karsiminen tarkoittaa työhyvinvointia

Me Nivoksella haluamme olla alamme edelläkävijä myös oman toimintamme kehittämisessä. Uudistimme viime vuonna organisaatiomme niin, että voimme palvella asiakkaitamme entistä kokonaisvaltaisemmin ja joustavammin. Koska ihmiset tekevät muutoksen, päivitimme samalla nivosmeininkimme versioon 2.0.

40 vuotta yhteistä taivalta – Nivos ja Saila

Tuskinpa 19-vuotias Saila Rantanen pystyi kuvittelemaan, miltä työ ja elämä 40 vuotta myöhemmin näyttävät. Saila aloitti työt Nivoksen edeltäjällä Mäntsälän kunnan sähkölaitoksella vuonna 1981. Loikka manuaalisesta työstä digitaaliseen ympäristöön on ollut tänä aikana huikea.  Samalla Nivos on kulkenut työntekijän mukana elämän eri vaiheissa. 

Osaamisemme on kaikkien käytössä

Kaikkea ei tarvitse aina opetella kantapään kautta, vaan omaa oppimiskäyrää voi loiventaa kysymällä vinkkiä kokeneemmalta. Uudistimme viime vuoden alussa konsernimme organisaation ja perustimme samalla Nivos Palvelut Oy:n, joka tuottaa erilaisia asiantuntija- ja asennuspalveluita sisäisille ja ulkoisille asiakkaille.

Asiantuntijuutemme näkyi ja kuului viime vuonna muun muassa näin

Nivoksella on käytössä runsaasti sisäistä ja ulkoista dataa

”Johtamani data ja markkinat -tiimi yhteistyössä taloustiimin kanssa auttaa liiketoimintoja hyödyntämään tietoa toimintansa tueksi ja asiakkaan parhaaksi. Visualisoimme sekä pitkän aikavälin tietoa että reaaliaikaista tietoa havainnollistaviksi kuvaajiksi, jolloin aikaa vapautuu johtopäätösten tekemiseen. Kehittämistämme datan visualisointi- ja analytiikkapalveluistamme voivat hyvin hyötyä myös ulkopuoliset asiakkaat – toimialasta riippumatta.”

Henri Klasila, kehityspäällikkö, tiedolla johtaminen

Vesihuoltoalalla kaikilla on yhteinen tavoite eli puhdas ympäristö

”Esitelmöin Vesilaitosyhdistyksen koulutuspäivillä aiheesta Kunnossapitojärjestelmän käyttöönotto. Webinaarissa oli porukkaa ympäri Suomen, ja keskustelua syntyi. Jos joku muu saa meiltä apua, niin se on aina hienoa. Vastavuoroisesti saamme muilta ideoita, jotka lisäävät omaa osaamistamme. Vesipuolella jaetaan tietoa herkästi, sillä emme kilpaile keskenämme ja kaikilla on yhteinen tavoite eli puhdas ympäristö.”

Iida Hyytinen, käyttöinsinööri, vesihuolto

Häiriötön sähkönjakelu on entistä tärkeämpää asiakkaille

”Meillä Nivoksella on vahvaa kokemusta toimintavarmojen sähköverkkojen rakentamisesta ja käyttöönotosta, joten olemme räätälöineet esimerkiksi kaukokäytettävien erottimien ja erotinasemien asennuspalveluita ulkoisille asiakkaille. Avaukset asennuksissa on tehty, ja lisää tilauksia on tullut, kun tietoisuus osaamisestamme on alkanut kiiriä.”

Tuomas Laukkanen, työnjohtaja, asennuspalvelut

Meillä tehdään eilisen utopiasta huomisen arkea

Huh, mikä vuosi! Vaikka vuotta 2020 leimasivat epävarmuus ja huoletkin, sopeutuminen uuteen kasvatti myös sinnikkyyttä. Vakuutuimme valitsemamme linjan toimivuudesta – edelläkävijyys turvaa tulevaisuutemme.

Pidimme huoltovarmuudesta kiinni ja jatkoimme uusien edistyksellisten ratkaisujen käyttöönottoa poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta. Meidän käsissämme vesi puhdistuu UV-valolla, mittarit ja verkostot valjastetaan tekoälyllä, automaatio vapauttaa ihmiset ja fossiiliset päästöt jäävät hiljalleen historiaan. Meillä tehdään eilisen utopiasta huomisen arkea.

Lämmönjakelu entistä timmimpään kuntoon

Vuonna 2020 toteutimme kaukolämmön tuotannon ja verkoston optimointihankkeen yhteistyössä kumppanimme Hyvinkään Lämpövoiman kanssa, joka oli samojen haasteiden edessä. Tavoitteena oli vähentää lämpöhäviöitä vähintään 0,5 % vuodessa ja tehostaa lämmönjakelun oikea-aikaisuutta.

Älykkäämpi lämmitys, iisimpi asumisen arki

Asiakkaiden kiinnostus lämmityksen optimointiin ja teknologian kehitys ovat kohdanneet toisensa, sillä veimme viime vuoden aikana yhdessä asiakkaan ja kumppanimme kanssa eteenpäin älykästä lämmitysratkaisua, joka otetaan ensimmäisenä käyttöön tämän talven lämmityskaudella.

UV-laitteella lisävarmuutta veden puhtauteen

Vuoden 2020 syksyllä Mäntsälän vesitornissa tapahtui kummia. Tornin jalkaosa sai komean nilkkakorun, kun vesitorniin asennettiin talousvettä UV-valolla puhdistava laite. UV-laitteen asennus on tyypillistä Nivosta. Varaudumme ihan vain lisävarmuuden vuoksi, vaikka juomavetemme on jo lähtökohtaisesti puhdasta.

Utelias luonteemme tekee meistä halutun kumppanin tutkimustyöhön

Miltä tulevaisuus näyttää? Me Nivoksella emme sitä täsmälleen tiedä, mutta sanoisimme, että meillä on melko hyvä vainu. Paras tähystystorni tulevaisuuteen ovat erilaiset tutkimusprojektit, joissa olemme mieluusti mukana. Tutkimuksen avulla etsimme vastauksia alan eteenpäin viemiseen ja kehitämme yhä parempia palveluita asiakkaillemme.

Nivos tunnetaan luonnostaan

Me huolehdimme sähkön, energian ja veden toimivasta jakelusta pitkällä kokemuksella, katse tiukasti tulevassa. Katsomme kuitenkin myös vierellemme. Rinnallamme seisoo hienoa väkeä – nivoslaisia, kumppaneita ja asiakkaita.

Tärkeinä pitämämme asiat näkyvät teoissa. Siitä kertovat esimerkiksi ammattitaitoiset asentajamme, jotka paiskivat töitä riskeistä huolimatta turvallisesti ja nivosmeiningillä. Alta voit lukea lisää myös ympäristötyöstämme, panoksestamme tulevaisuuden tutkimukseen ja asiakkaidemme nöyrästä kuuntelemisesta silloin, kun kehitämme innolla uutta.

Vastuullisuus ja edelläkävijyys ovat meille luontainen tapa toimia. Ja siitä meidät tunnetaan.

Huolenpitoa ja ammattitaitoa myös poikkeusaikana

Kaikki nivoslaiset eivät ole työskennelleet koronan aikana etänä. Asentajamme paiskivat hommia tavalliseen tapaansa myös poikkeusvuonna. Pidimme terveysriskit mielessämme ja toimimme asiakkaiden luona vastuullisesti.

Puhtaat vesistöt meille ja seuraaville sukupolville

Vesi koskettaa meitä nivoslaisia syvältä. Teemme päivittäin hartiavoimin hommia sen eteen, että ympäröivät vesistömme pysyisivät puhtaina sekä meille että tuleville sukupolville. Viime vuonna saneerasimme jätevesiviemäreitä sekä rahoitimme Sälinkään teollisuusalueen pilaantuneen maaperän ja pohjaveden kunnostushanketta. Hankkeella turvataan Mäntsälälle tärkeän Ojalan pohjavesialueen hyvä tila.

Uteliasta mieltä ja herkkiä korvia – palautteen pohjalta parempia palveluita

Kehittämisessä tarvitaan uteliasta mieltä ja herkkiä korvia. Energiatekniikan diplomi-insinööri ja Nivoksen tuotepäällikkö Jerkko Starck on huomannut, että asiakkaan saappaisiin asettuminen on avannut silmiä. Siinä hommassa häntä ovat auttaneet niin asiakastutkimukset kuin palvelumuotoilukoulutuskin, jota hän on tehnyt työn ohessa syventääkseen osaamistaan.

Tutkijat talossa – opinnäytetyön kautta kiinni kehitykseen

”Nivosmeiningistä tulee erityisesti mieleen innovatiivisuus. Meillä ei yritetä pysyä mukana kehityksessä, vaan halutaan olla kehityksen kärjessä.” Näin kuvailee Touko Mustonen, uunituore sähkötekniikan diplomi-insinööri LUT-yliopistosta.

Vastuullisuusraportti

Julkaisimme ensimmäisen GRI-standardin (Global Reporting Initiative) mukaisen vastuullisuusraporttimme vuonna 2020.