Kuljemme biokaasulla ja sähköllä kohti päästötöntä autoilua

Kuljemme biokaasulla ja sähköllä kohti päästötöntä autoilua

Me Nivoksella olemme jo pitkään tehneet määrätietoista työtä päästöttömän autoilun eteen. Jo reilu kymmenen vuotta takaperin avasimme Mäntsälän ensimmäisen kaasun tankkausaseman. Ratkaisuillamme helpotamme asiakkaidemme siirtymistä sähkö- ja kaasuautoiluun. Esimerkiksi joulukuussa 2020 laajensimme sähköautojen latausverkostoamme ja avasimme latausjärjestelmän jäähallin yhteyteen Veteraanitielle Mäntsälään. Se on viides julkinen latauskohteemme, joita on Mäntsälän lisäksi Hennan juna-asemalla Orimattilassa. Lisäksi meillä on kaksi biokaasun tankkausasemaa.

Olemme ensimmäisten joukossa hakeneet vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille. Haluamme auttaa asiakkaitamme ympäristöystävällisissä valinnoissa etenkin nyt, kun ladattavien ajoneuvojen määrä kasvaa huimasti. Autoilun murros kiihtyy, kun ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävät päätökset EU:ssa alkavat näkyä muun muassa lainsäädännössä ja autonvalmistajien tarjonnassa.

”Moni vaihtaa autonsa joko täyssähköautoksi tai ladattavaksi hybridiksi, koska siitä on käytännössä tehty myös taloudellisesti kannattavaa. Myös kaasuautoilu lisääntyy jatkuvasti, kun tankkausverkostokin laajenee”, Nivoksen tuotepäällikkö Jerkko Starck tietää. 

Esimerkiksi vuonna 2021 työsuhdeautona käytettävien täyssähköautojen verotusarvo alentuu 170 euroa kuukaudessa, ja työnantajan tarjoama sähköauton latausetu muuttuu täysin verovapaaksi. Me nivoslaiset olemme aistineet tulevan muutoksen hyvissä ajoin.

Latauspaikkoja tarvitaan vielä lisää

”Kaksi vuotta sitten Nivoksen henkilökuntapysäköintipaikalla oli yksi ladattava ajoneuvo. Nyt niitä on kymmenkunta. Sähköautojen veroedut varmasti lisäävät nopeasti työsuhdeautoilua päästöttömään suuntaan myös muissa firmoissa”, Jerkko uskoo. 

Olemme kehittäneet latauspalveluita isoin askelin, jotta voimme ensi vuonna palvella entistäkin paremmin yrityksiä ja kuntia. Taloyhtiöiden latausvalmiuskartoituksilla on ollut paljon kysyntää. Olemme selvittäneet sähköjärjestelmien kuntoa, jotta taloyhtiöillä olisi hyvä käsitys siitä, millaisia vaihtojetoja latausmahdollisuuden toteuttamiseen on.

”Kun sähköautoilu tulevien vuosien aikana kasvaa räjähdysmäisesti, moni asunnonvaihtaja valitsee kotinsa taloyhtiön latausmahdollisuuden mukaan”, Jerkko arvelee.

Biokaasu löi myyntiennätykset

Liikennebiokaasun osalta vuosi 2020 oli vahva. Sekä Mäntsälän ST1:n että Hyvinkään Palopuron tankkausasemilla lyötiin vuositason ennätys. Lisäksi Mäntsälän asema rikkoi kaikkien aikojen ennätyksensä kuukausimyynnissä! Kehitämme edelleen luomubiokaasun tuotantoa Palopuron biokaasulaitoksella, ja suosimme päästöttömiä vaihtoehtoja omien kalustopäivityksiemme yhteydessä. 

”Me Nivoksella etsimme jatkuvasti keinoja, joiden avulla asiakkaiden on entistäkin helpompi siirtyä päästöttömään sähkö- ja kaasuautoiluun.”