Kuvassa tuotantopäällikkö Päivi

Tyypillistä Nivosta! UV-laitteella lisävarmuutta veden puhtauteen

Vuoden 2020 syksyllä Mäntsälän vesitornissa tapahtui kummia. Tornin jalkaosa sai komean nilkkakorun, kun vesitorniin asennettiin talousvettä UV-valolla puhdistava laite. 

UV-laitteen asennus on tyypillistä Nivosta. Varaudumme ihan vain lisävarmuuden vuoksi, vaikka juomavetemme on jo lähtökohtaisesti puhdasta. 

Kuvassa tuotantopäällikkö Päivi

”Veden hygieenisyyden turvaamiseksi jokaiselta vedenottamolta lähtevä vesi on jo pitkään käsitelty UV-laitteella. Nyt myös vesitorniin menevä vesi käsitellään UV-laitteella sekä torniin pumppauksen yhteydessä että ennen syöttöä juomavesiverkostoon”, kertoo Nivoksen tuotantopäällikkö Päivi Nyyssönen. 

UV-valo desinfioi mahdolliset bakteerit ja virukset ilman kemikaaleja. UV-desinfioinnin lisäksi vedenottamoillamme on valmius ottaa tarvittaessa käyttöön klooraus, joka suojaa veden mikrobiologista laatua vesijohtoverkostossa. 

”UV-desinfiointi on todettu helppokäyttöiseksi ja turvalliseksi varokeinoksi veden laadun varmistamisessa. UV-käsittely on täysin fysikaalinen menetelmä, eikä se vaikuta veden hajuun ja makuun”, Päivi kertoo. 

Kumppanien kanssa suunniteltu, asennettu ja käyttöönotettu 

Asennuksen suunnittelu ja toteutus tehtiin tiiviissä yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Ensin Ramboll Finland Oy suunnitteli, miten UV-laitteen sijoitetaan vesitornin jalkaosaan. Itse UV-laitteen toimitti pitkäaikainen kumppanimme HyXo, jonka tuotteita olemme menestyksekkäästi ottaneet käyttöön vedenottamoillamme. Keravalainen SakuTek Oy vastasi laitteen varsinaisesta asennuksesta, ja lopuksi Insta Automaatio Oy kytki UV-laitteen vastauusittuun automaatiojärjestelmäämme. 

UV-laitteen sijoittaminen vesitornin ahtaaseen jalkaosaan toi omat haasteensa niin suunnittelijoille kuin asentajille. Laite itsessään on aikuisen ihmisen mittainen, eikä se saa häiritä käyttöhenkilöstön liikkumista kapeissa kierreportaissa.

”Nivoslaiset tekivät mittavia ennakkovalmisteluita, jotta vesitorni voitiin tyhjentää hallitusti asennusta varten. Samalla säiliötila puhdistettiin ja sen kunto tarkastettiin. Oli hieno fiilis, kun entistäkin paremmin palveleva vesitorni voitiin viikon huoltoseisokin jälkeen ottaa uudelleen käyttöön – ja ilman häiriön häiriötä asiakkaillemme”, Päivi iloitsee.