Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko Ahl

Matinpäivästä alkaa kevättalvi – ja varautuminen tulevaan talveen

Kevättalven sanotaan alkavan Matinpäivästä, jolloin sisätyöt perinteisesti päätettiin ja siirryttiin ulkotöihin pakkasten väistyttyä ja valoisan ajan pidennettyä. Matinpäivänä 24.2. on hyvä hetki aloittaa varautuminen tulevaan talveen – niin meillä Nivoksella kuin kotitalouksissakin.

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena syntynyt energiakriisi on osoittanut, että varautuminen kannattaa. Joulukuussa 2022 suomalaiset vähensivät energiankulutustaan peräti 16 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kiitos siitä kaikille säästötalkoisiin osallistuneille! Nyt kevään kynnyksellä vaikuttaa, että selvisimme sähköpulan uhasta, vaikka joulukuussa olikin pari tiukkaa paikkaa.

Kaiken kaikkiaan energiamarkkinoilla näyttää nyt aurinkoisemmalta. Euroopassa kaasuvarastot täyttyvät yhä useammin meritse kuljetetusta nesteytetystä maakaasusta. Pohjoismaissa on alettu vahvistaa siirtolinjoja sähkönjakelun turvaamiseksi häiriötilanteissa. Suomessa uusiutuvan tuulivoiman kapasiteettia lisättiin viime vuonna 2000 megawatin verran 5400 megawattiin ja tänä vuonna saadaan 1000 megawattia lisää. Aina kun tuulee, on sähköä entistä enemmän saatavilla, jolloin myös sähkön pörssihinta laskee. Olkiluoto 3:n tuotantokin käynnistynee täydellä teholla ennen pitkää. 

Kevät tuo tullessaan puhdasta kotimaista kaukolämpöä

Myös meillä Nivoksella kevättalvi koittaa valoisampana. Tammikuussa aloitimme Mäntsälän Kapulin alueella uuden biolämpölaitoksen koekäytön ja helmi-maaliskuun aikana saamme laitoksen täyteen tehoon. Kotimaisilla pelleteillä syntyvä lämpö on tärkeä tekijä, kun pyrimme hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon vuoteen 2028 mennessä. 

Paikallisiin verkkoihin ja palveluihin keskittyvänä yhtiönä haluamme edistää sitä, että Mäntsälässä ja sen lähialueilla on hyvä elää ja yrittää. 

Toimintamme jatkuvuuden varmistamiseksi huolehdimme vastuullisena yhtiönä taloudestamme. Siksi luovuimme helmikuun alussa sähkönmyynnistä. Lähes sata vuotta jatkuneesta sähkönmyynnistä luopuminen oli tunteen tasolla vaikeaa. Markkinan kehitys on kuitenkin tehnyt sähkönmyynnistä aiempaa haastavampaa Nivoksen kaltaisille pienemmille paikallisille toimijoille. Siksi toiminnan myynti Fortumille oli oikea ratkaisu niin asiakkaidemme kuin Nivoksen kannalta.

Sähkönmyynnistä luopumisen jälkeen Nivoksen hallitus pohtii luonnollisesti myös tarvetta muutoksille konsernimme yhtiörakenteessa.

Apua sähkötukien ja -hyvitysten viidakossa

Sähkönmyynnin asiakkuuksien siirryttyä Fortumille osa asiakkaistamme on joutunut käymään pankissa solmimassa uuden suoramaksusopimuksen. Lisäksi joissain sähkön takaisinostosopimuksissa ehdot ovat Fortumin sopimusmallin mukaisia. Pahoittelen asiakkaillemme tästä syntynyttä ylimääräistä vaivaa ja harmia. 

Tehtävissään jatkavat sähkönmyyjämme auttavat mielellään asiakkaitamme sopimusten siirtymiseen liittyvissä kysymyksissä sekä keväällä ajankohtaisissa sähkötukiasioissa, jotka tulevat varmasti herättämään kysymyksiä. Sähkönmyyjiemme ammattitaidolle on käyttöä jatkossakin, sillä Nivokselta eläköityy ihmisiä tänäkin vuonna. 

Tätä blogia kirjoittaessani lakia takautuvasti maksettavaa sähköhyvityksestä ja lisämaksuajasta ei ole vielä hyväksytty. Sähköhyvitysten palauttaminen voi kuitenkin kestää ennakoitua pidempään ja pyydänkin asiakkailtamme ymmärrystä. Me Nivoksella teemme parhaamme, jotta hyvitykset maksetaan mahdollisimman nopeasti.  

Toimi nyt, jos kotisi kaipaa energiaremonttia

Kevättalven lisääntyvässä lämmössä kannattaa Matinpäivän hengessä edelleen varautua tulevaan talveen. Nyt on hyvä hetki varata polttopuut, tilata nuohooja ja miettiä mahdollisen energiaremontin tarve. Ilmalämpöpumppujen tai aurinkopaneelien asennuksien kanssa kannattaa olla mahdollisimman aikaisin liikkeellä, sillä asentajista on edelleen pulaa kaikkialla. Nyt on hyvä ajankohta tehdä tilauksia, jotta asennus onnistuu toivotusti ja esimerkiksi ilmalämpöpumpusta saisi myös viilennyshyödyn kesällä.

Kaikki nämä ovat hyviä ja kustannustehokkaita keinoja energiansäästöön. Energiahintojen odotetaan heittelehtivän vielä joitakin vuosia, kunnes vaihtelu vaimenee kysynnän ja tarjonnan tasapainotuttua. 

Me Nivoksella huolehdimme paikallisesti omasta osuudestamme huoltovarmuudessa ja ojennamme auliisti auttavan kätemme asiakkaidemme suuntaan niin kaukolämmön, sähkönsiirron, energiaratkaisujen, vesihuollon kuin nettiyhteyksienkin osalta.

Marko Ahl

Kirjoittaja on Nivos-konsernin toimitusjohtaja