Uuden pellettilaitoksen työmaa

Pellettilaitos pöhisee Mäntsälään pian puhdasta lämpöä

Pian vuodenvaihteen jälkeen mäntsäläläisten kodit ja kiinteistöt lämpenevät entistä puhtaammin, kun Kapuliin vauhdilla nouseva biolämpölaitos otettiin joulukuun lopulla osittain käyttöön. Täyteen 5 megawatin tehoonsa ekologinen lämpölaitos pärähtää tammi-helmikuussa 2023.  

Haastavan energiavuoden 2022 aikana me Nivoksella olemme muiden energiayhtiöiden lailla tehneet tiukkoja ja tarvittaessa nopeitakin päätöksiä maakaasusta irtautumiseen ja omavaraisempaan, puhtaan energian tuotantoon. 

Kilpailukykyisen kaukolämmön takaamiseksi luovuimme keväällä 2022 Pukkilan ja Pornaisten kaukolämmöstä ja päätimme investoida Mäntsälän kaukolämmön kehittämiseen. Investointipäätös biolämpölaitoksesta syntyi nopeasti ja perustui jo kesällä 2021 tehtyyn pitkän aikavälin suunnitelmaan kaasuriippuvuuden vähentämiseksi. Investoinnin suuruus on noin 2,4 miljoonaa. 

”Päätimme yksimielisesti rakentaa vauhdilla pellettilaitoksen, joka mahdollistaa nopean irtautumisen maakaasusta. Tärkeintä oli varmistaa vastuullinen ja kustannustehokas lämmöntuotanto pitkälle tulevaisuuteen. Siihen pelletillä toimiva biolämpölaitos on paras ratkaisu”, kertoo johtajamme Kimmo Rintamäki 

Puupelletistä ympäristöystävällistä lämpöenergiaa tuottava biolämpölaitos on merkittävä askel kohti täysin fossiilivapaata Nivoksen kaukolämpöä. Biolämpölaitoksen valmistumisen myötä maakaasun määrä kaukolämpömme tuotannossa vähenee noin 75 prosentilla. 

”Tavoitteemme on täysin päästöttömän kaukolämmön tuottaminen vuoteen 2028 mennessä”, Kimmo kertaa Nivoksen laajempaa hiilitiekarttaa

Investointipäätöksestä käyttöönottoon reilussa puolessa vuodessa 

Joulukuun 2022 puolivälissä kaksi neljästä siilosta oli jo pystyssä Kapulin yritysalueella. Vaikka komponenttien saatavuudessa on ollut hetkittäin haasteita, laitos valmistuu vain kuukauden viiveellä.  

”On hienoa, että saimme tilattua laitoksen pellettikattilat heti keväällä ja projekti saatiin epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta vauhdilla käyntiin”, projektista vastaava lämpöpäällikkömme Juha Pero iloitsee. 

Biolämpölaitoksessa käytetään puunjalostuksessa syntyvistä sivuvirroista tuotettua puupellettiä. Käytännössä puupelletit varastoidaan lämpölaitoksen neljään siiloon, joihin mahtuu kerralla noin viikon pelletit. Laitoksesta energia siirtyy kaukolämpöverkkoon. Miehittämätöntä laitosta hallitaan etävalvonnalla. 

”Odotamme innolla, miten tuotanto lähtee rullaamaan. Olemme rakentaneet mahdollisimman toimintavarmaa järjestelmää laitostoimittajan kanssa ja luotamme myös automaatiossa hyväksi havaittuun, tuttuun tekniikkaan. Pellettitoimittajan kanssa taustalla on hyvä, pitkä yhteistyö”, Juha avaa sujuvan käyttöönoton taustalla olevia tekijöitä. 

Tiedossa noin 2500 tonnin hiilidioksidipäästöjen vähennykset 

Kokonaisuudessaan biolämpölaitoksen lämpöteho on 5 megawattia, ja täydellä teholla se tuottaa kolmanneksen Mäntsälän kaukolämpöverkon energiasta. Biolämpölaitoksen fossiilivapaan lämmön on arvioitu vähentävän Nivoksen tuottaman kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä noin 2500 tonnia vuodessa. 

”Uskomme Mäntsälän kaukolämpöön ja näemme sen tulevaisuuden positiivisena. Kaukolämpö on varma ja helppo lämmitysmuoto, ja vihertyessään hyvin vastuullinen”, Kimmo summaa. 

<< Palaa takaisin

<< Tutustu Nivoksen vuoteen 2022