Kuva kaukolämmön asiakasillasta, jossa kornernin toimitusjohtaja puhuu kaukolämmöstä

Kaukolämmön asiakasillassa viitoitettiin vastuullisen lämmön tietä tästä päivästä tulevaan

Mäntsälän kunnantalolla päästiin torstaina 9.6.2022 kuulemaan ja keskustelemaan kaukolämmöstä kahvin ja hyvän puheensorinan siivittämänä. Asiakkaita kiinnostivat erityisesti energian hintakehitys sekä tämän vuoden lopussa Kapuliin valmistuvan uuden biolämpölaitoksen toiminta. Entä millä simppelillä toimenpiteellä taloyhtiö voi saada jopa 5 % pienemmän energialaskun jo nyt?

”Vauhdilla muuttuvassa energiamaailmassa eletään nyt venäläisestä biopolttoaineesta, öljystä ja maakaasusta irtautumisen aikaa. Tarvitaan uskallusta tehdä vastuullisia, pitkälle kestäviä päätöksiä,” totesi Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl heti tilaisuuden alkuun.

”Kaukolämmön avainsanoja ovat nyt päästöttömyys, hinta, toimitusvarmuus sekä tuotannon hajauttaminen. Tavoitteenamme on fossiilivapaa kaukolämpö vuoteen 2028 mennessä.” 

Epävarmanakin aikana kaukolämpö on osoittautunut taloyhtiöille ja kuluttajille toimitusvarmaksi valinnaksi. Kaukolämpö on myös erittäin suosittu lämmitysmuoto; sillä lämpenee lähes puolet Suomen kiinteistöistä.

”Voidaan sanoa, että kaukolämpö on mainettaan parempaa – ja vielä parempaa on tulossa, kun kaukolämmön tuotantotavat muuttuvat vauhdilla hiilineutraaleiksi. Olemme toimittaneet vastuullisesti tuotettua kaukolämpöä jo pitkään, ja etsimme jatkuvasti uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Tavoitteenamme on fossiilivapaa kaukolämpö vuoteen 2028 mennessä.”

Juuri nyt avainsanoja ovat päästöttömyys, hinta ja toimitusvarmuus sekä tuotannon hajauttaminen”, Marko linjasi.

Vastuullinen lämpö vaatii kestäviä investointeja – palkkana puhdasta säästöä

Moni Nivoksen kaukolämpöasiakas miettii ymmärrettävästi, mihin suuntaan omat lämmityskustannukset tänä ja seuraavana vuonna liikkuvat. Vaikka energianhintoja on mahdotonta ennustaa, Nivoksella pyritään kaikin keinoin jarruttamaan tuotanto- ja käyttökustannuksien nousua kestävillä, harkituilla investoinneilla.

On kaikkien yhteinen etu saavuttaa kaukolämmön kohtuullisten tuotantokustannusten myötä myös selvät käyttökustannussäästöt asiakkaille.”

”Vuoden 2022 joulukuussa Kapuliin valmistuva uusi pellettilaitos tulee tuottamaan kotimaista biolämpöä maksimissaan kuuden megawatin teholla, jolla korvataan ensisijaisesti kaukolämmön tuotannossa nyt käytettävää maakaasua ja öljyä”, Nivos Veden ja Lämmön johtaja Kimmo Rintamäki kertoi.

Kotimaista puupellettiä neljällä kattilalla polttava, täysin automatisoidusti energiaa tuottava biolämpölaitos lisää merkittävästi kaukolämmön omavaraisuus- ja päästöttömyysastetta. Valmistuttuaan se tuottaa noin kolmanneksen Mäntsälän keskustan kaukolämpöverkon energiasta.

”Biolämpölaitos on yksi monista tulevista investoinneistamme kohti vihreämpää kaukolämpöä. Punnitsemme myös muita vaihtoehtoja. Näitä ovat esimerkiksi kulutushuippujen leikkaaminen kaukolämpöakuilla, hukkalämmön laajempi hyödyntäminen, kotimainen hake ja ilma-vesilämpöpumppuratkaisut. Päätöksiä tehdään jo heinäkuun aikana”, Kimmo lupasi.

Kuvassa kaukolämmön tiekartta 2022-2028, jossa tavoitteena on päästä fossiilivapaaksi vuoteen 2028 mennessä
Kuvassa Nivoksen kaukolämmön tiekartta ​​​​vuoteen 2028. Klikkaamalla kuvaa se avautuu uuteen välilehteen suurempana.

”On meidän kaikkien yhteinen etu saavuttaa kaukolämmön kohtuullisten tuotantokustannusten myötä myös selvät käyttökustannussäästöt asiakkaille”, Marko summasi.

Iltapalaksi käytännön vinkit energialaskun pienentämiseen

Nivos Palveluiden johtaja Juri Ruohola kannusti lopuksi taloyhtiöitä hyödyntämään Nivoksen maksuttomia lämmönjakohuoneiden kuntokartoituksia. Kartoituksessa selvitetään järjestelmän huolto- ja säätötarpeet, jotta kaukolämmön toiminta voidaan optimoida mahdollisimman tehokkaaksi.

Juri vinkkasi myös tarkastelemaan omaa energiankulutusta: jos jokainen asukas laskee oman huoneistonsa lämpöä vain yhdellä asteella, koko taloyhtiön energialasku voi laskea heti noin 5 prosentilla.

”Kaukolämpö on siitä loistava lämmitysvaihtoehto, että se on toimintavarmaa, helppohoitoista ja sen tuotantorakennetta on mahdollista viilata vihreämmäksi ja edullisemmaksi. Nämä ovat nyt tekijöitä, joita monet epästabiilissa markkinassa arvostavat”, Juri kiteytti illan päätteeksi.

Kiitos asiakkaillemme osallistumisesta yhteiseen iltaan!

<< Palaa takaisin

<< Tutustu Nivoksen vuoteen 2022