Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko Ahl

Kevät on kiitosten aikaa – varautuminen kannatti

Kevätauringon lämmittäessä voimme viimein todeta selvinneemme lämpimin jaloin talvesta. Suomalaiset tekivät onnistuneen energiansäästötempauksen, kun koko valtakunta varautui mahdolliseen sähköpulaan lämmityskaudella. Suomen sähköntarpeen huippu on ollut noin 15 000 megawattia, ja nyt jäimme selvästi sen alle 12 000 megawattiin. Saavutusta edesauttoi leuto talvi, mutta ennen kaikkea saamme kiittää siitä teitä valveutuneita asiakkaitamme.  

Vaikka talvesta selvittiin ilman sähkökatkoja, eivät energiansäästötalkoot olleet turhat. Erityisesti joulukuussa oli pari tiukkaa päivää, jolloin konkreettinen sähköpula oli lähellä. Oli fiksua varautua kunnolla, koska todellinen sähköpula olisi ollut ikävää. Katkot olisivat lisänneet markkinoiden hermostuneisuutta entisestään, ja samalla todennäköisesti myös sähkön hintaa.  

Kampanjointi energian säästämiseksi oli tarpeen myös siksi, ettei kukaan osannut ennustaa kuinka paljon maksimikulutusta kyettäisiin pienentämään. Fingridin ja sähköyhtiöiden tiedotuksen opastamina tässä kuitenkin yhdessä onnistuttiin. Myös meidän Nivoksen asiantuntijamme jakoivat omia käytännön vinkkejä energiansäästöön, mutta varsinaisen työn teitte te asiakkaamme tinkimällä omasta kulutuksestanne. 

Nyt kevään koitettua energia-alalla eletään kaiken kaikkiaan rauhallisempia aikoja. Sähkön hinta on laskenut huipustaan, kun Olkiluoto 3:n ydinvoimala on vihdoin käynnistynyt, tuulivoimaa on saatu lisää ja kysyntä on vähentynyt. Talven korkeita sähkölaskuja hyvitetään huhti- ja toukokuun aikana. 

Edistämme vihreää siirtymää paikallisesti 

Vastuullisuus on meille Nivoksella strateginen valinta. Toimitamme ja kehitämme energia- ja lämpöratkaisuja, sähkö- ja valokuituverkkoa sekä vesihuoltoa, ja rakennamme siten kestävää ja turvallista elinympäristöä kaikille alueemme asukkaille ja yrittäjille. Toiminnastamme vuonna 2022 voit lukea vuosikertomuksestamme, joka on hiljattain julkaistu verkossa. Se saa pian seurakseen GRI-standardin mukaisen vastuullisuusraporttimme – kannustan tutustumaan molempiin julkaisuihin.   

Vihreän siirtymän myötä lähivuosina on odotettavissa kiinnostavia asioita, kun esimerkiksi sähkön varastointi ja aurinkovoimalat yleistyvät. Me Nivoksella mietimme jatkuvasti keinoja edistää paikallista ekologista energiantuotantoa. Verkkoyhtiönä selvitämme yhdessä kunnan kaavoituksen kanssa esimerkiksi aurinkovoimaloiden ja akkujärjestelmien mahdollista sijoittumista Mäntsälään. Sähköasemien yhteyteen tulevilla sähköakuilla voidaan lisätä toimitusvarmuutta, kun sääherkän energiantuotannon osuus kasvaa.   

Erinomainen esimerkki omavaraisesta ja kestävästä lähituotannosta on Kapulin uusi biolämpölaitoksemme, joka toimii nyt täydellä teholla. Sen tuottama fossiilivapaa lämpö kattaa noin kolmanneksen Mäntsälän kaukolämpöverkon energiasta. Samalla biolämpölaitos vie meitä konkreettisesti lähemmäs tavoitettamme fossiilivapaasta kaukolämmön tuotannosta vuoteen 2028 mennessä.  

Tässä kohtaa haluan kiittää Nivos Vesi ja Lämpö Oy:n johtaja Kimmo Rintamäkeä, joka on ollut avainroolissa kaukolämmön tuotannon ja vesihuollon kehittämisessä viimeisen seitsemän vuoden ajan. Kiitokset ja lämpimät onnittelut Kimmolle siirtymisestä uusiin haasteisiin Nurmijärven kunnalle! Kimmon seuraaja Nivoksella valitaan lähitulevaisuudessa. 

Suotuisa aika energiaremontille 

Nyt on hyvä hetki parantaa myös kotitalouksien ja yritysten omaa energiataloutta. Hyvä uutinen on se, että niin aurinkopaneelien, ilmalämpöpumppujen kuin sähköautojen latauspisteiden tarvikkeiden saatavuus on nyt parempi kuin aikoihin. Erityisesti moni sähköauton hankkija pohtii oman aurinkovoimalan hankintaa akkujen lataamiseen. Jos aurinkopaneelit tilaa nyt, onnistuu niiden asennus jo muutaman viikon päästä

Kuntalaisten toiveita kuunnellen me Nivoksella olemme myös tehneet Kuitu kotiin -valokuituliittymän hankinnan entistäkin helpommaksi. Valokuidun liittymämaksun voi maksaa nyt yhden erän sijaan myös 12 tai 24 kuukauden erissä sen jälkeen, kun liittymä on asennettu ja toimivaksi todettu. Teemme valokuituasennuksia taajamien lisäksi haja-asutusalueilla, joissa liittymähintaan vaikuttaa se, onko kohde jo verkon alueella vai tehdäänkö sen vuoksi kaivuutöitä. Jos kotisi ei sijaitse jo olemassa olevan tai suunnitellun valokuituverkkomme alueella, kannattaa kiinnostuksesta ilmoittaa meille ja houkutella naapureitakin mukaan. 

Marko Ahl

Kirjoittaja on Nivos-konsernin toimitusjohtaja