Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko Ahl

Ison kriisin kautta on otettava suuria kehitysaskeleita

Vähänpä tiesin joulukuussa 2021, kun viimeisin blogikirjoitukseni julkaistiin, mitä maailmalla tulisi alkuvuodesta tapahtumaan. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa ja laittoi samalla Suomen ja koko Euroopan energiamarkkinat entistä enemmän sekaisin. 

Vaikka me suomalaiset olemme tällä hetkellä turvassa eikä meitä pommiteta, ajat ovat haastavat: energian hinta nousee jatkuvasti ja sodasta aiheutunut ruokakriisi vaikuttaa myös Suomeen. Tulevalla lämmityskaudella kaasun hinta pysynee korkealla Ukrainan sodan aiheuttamien saatavuusongelmien vuoksi. Haminaan lokakuussa 2022 valmistuva nestemäistä maakaasua varastoiva LNG-terminaali ja Inkoon satamaan kiinnittyvä LNG-terminaalilaiva tuovat tähän helpotusta. Kallis kaasun hinta heijastuu myös öljyn ja sähkön hintaan, joten näemme uuden hintatason kunnolla vasta syksyllä. Vielä vuodenvaihteessa odotimme sähkön hintojen kääntyvän laskuun tämän vuoden lopulla, mutta tämä näyttää nyt epätodennäköiseltä. 

Seuraava lämmityskausi tulee olemaan haastava, mutta uskon tilanteen olevan parempi jo vuoden päästä. Meidän tavoitteenamme Nivoksella on päästä nopeasti laskemaan kaukolämpöasiakkaiden kustannuksia.

Ison kriisin kautta on pakko ottaa suuria kehitysaskeleita. Ukrainan kriisi pakotti myös suomalaiset hyppäämään tiikerinloikan kohti uusiutuvia energianlähteitä. Tämä luo uskoa siihen, että olemme kyvykkäitä tekemään oikeita ja suuria muutoksia, kun on pakko. Kun tutkii historiaa, yhteiskunnat ovat valitettavan usein kehittyneet sodan kautta.

Etsimme päästöttömiä vaihtoehtoja kaukolämmön tuotantoon

Datakeskuksesta saatavan hukkalämmön kierrätys Mäntsälän kaukolämpöverkkoon keskeytettiin huhtikuussa. Samoihin aikoihin julkistimme päätöksen puupelleteillä toimivan biolämpölaitoksen rakentamisesta. Valmistuessaan vuoden lopulla se alkaa tuottaa vähäpäästöistä kotimaista bioenergiaa Nivoksen kaukolämpöasiakkaille. 

Nivoksen tavoitteena on fossiilivapaa kaukolämpö vuoteen 2028 mennessä. Biovoimalaitoksen lisäksi olemme selvittäneet myös muita päästöttömiä vaihtoehtoja kaukolämmön tuotantoon. Tällä hetkellä pöydällä olevat vaihtoehdot kaukolämmön tuotantoon ovat hajautettu hukkalämpö, suuret lämpöpumput, hakkeella toimiva biolämpölaitos sekä kaukolämpöakku, jossa sähkön hinnan ollessa edullisimmillaan tuotetaan lämpöä verkkoon ja samanaikaisesti kerätään akkuun talteen. Pyrimme tekemään näistä ensimmäiset päätökset kesän aikana.

Tavoitteenamme on varmistaa laadukkaat ja kilpailukykyiset palvelut asiakkaillemme myös tulevaisuudessa.

Polttoaineiden hinnannousu kurittaa myös Nivoksen taloutta. Käymme tällä hetkellä muutosneuvottelua ja selvitämme miten voimme tehostaa toimintaamme. Tavoitteenamme on toiminnan uudelleenorganisoinnin ja kustannussäästöjen avulla varmistaa laadukkaat ja kilpailukykyiset palvelut asiakkaille myös tulevaisuudessa. Vakauttamalla yhtiön talouden voimme investoida palveluiden kehittämiseen myös tulevaisuudessa.

Energiaremontin kanssa ei kannata aikailla

Jokainen meistä voi yksinkertaisilla keinoilla pienentää omia energiakustannuksiaan, -kulutustaan ja hiilijalanjälkeään. Me nivoslaiset haluamme auttaa energiansäästöön liittyvissä kysymyksissä. Korkean sähkön hinnan aikaan voi helposti tulla yllättäviä sähkölaskuja. Siksi olemme rakentamassa uutta lämpöpumppujen seuranta- ja huoltopalvelua. Sen avulla laitteet toimisivat energiatehokkaasti vuorokauden ja vuoden ympäri. 

Jos harkitset energiaremonttia, päätöksen kanssa ei kannata vitkastella, sillä laitteiden hinnat ovat kovassa nousussa, ja toimituskapasiteetti on Ukrainan sodan myötä rajallista. Markkinatilanne on nyt kuuma. Myös muualla Suomessa ja Keski-Euroopassa komponenttien toimitukset venyvät ensi vuoden puolelle. Pyrimme kuitenkin parhaamme mukaan vastaamaan asiakkaiden kysyntään. 

Toivomme syvästi, että järkyttävä sota Euroopassa on väliaikainen. Siihen asti asiakkaamme voivat luottaa siihen, että me nivoslaiset teemme kaikkemme sen eteen, että kaukolämpömme, sähkömme ja vetemme ovat jatkossakin kilpailukykyisiä, vastuullisia ja huoltovarmoja valintoja. Me uskomme tulevaisuuteen.

Marko Ahl

Kirjoittaja on Nivos-konsernin toimitusjohtaja