Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko

Toiveikkuutta ilmassa vaikean jakson jälkeen

Kansainvälinen energiamarkkina on yhä kriisissä, joka heijastuu koko Suomeen ja siten myös meille Mäntsälään. Pörssisähkön ajoittainen edullisuus ja alkavat LNG-kaasun toimitukset Eurooppaan osoittavat, että kysyntään ja tarjontaan perustuva energian hinnoittelumalli toimii lopulta asiakkaan eduksi.

Tulevaisuuden sähkönhintoja hyvin ennustavien sähköfutuurien perusteella hinnat ovat laskemassa jo ensi vuoden keväällä. Toki moni asia on vielä auki. Esimerkiksi Olkiluoto 3:n pumppuvaurioiden vaikutus sähköntuotannon käynnistymisen aikatauluun on epäselvä. Tässä tilanteessa toivonkin – vaikka en pimeästä pidä – neljä kuukautta kestävää, leutoa marraskuista säätä, jotta vesi- ja tuulivoiman tuotanto jatkuisi runsaana läpi talven.  

Säästäminen ja varautuminen kannattaa aina

Me Nivoksella olemme muiden sähköyhtiöiden tapaan joutuneet nostamaan sähkön hintaa polttoaineiden hinnan noustua. Olen tästä pahoillani. On ikävää, että määräaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinta voi olla jopa kymmenkertainen parin vuoden takaiseen. Onneksi pörssisähköä saa välillä edullisesti, jos vain pystyy ohjaamaan kulutustaan edullisille tunneille.

Samaan aikaan on ollut upeaa huomata, kuinka me suomalaiset olemme tänä vuonna onnistuneet vähentämään energiankulutustamme jopa 10 prosenttia! Näillä negawateilla on positiivinen vaikutus paitsi omaan talouteen myös koko sähkömarkkinaan ja kansantalouteen. Jatkamalla yhdessä energiansäästötalkoita varmistamme, että pääsemme tämän lämmityskauden yli kevään valoon ja lämpöön. 

Minulla on käsitys, että valveutuneet asiakkaamme ovat säästämisen lisäksi varautuneet hyvin mahdollisiin sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Jos on varautunut esimerkiksi myrskyistä johtuviin sähköhäiriöihin, osaa varautua myös suunniteltuihin katkoihin. Meillä Nivoksella tilanteita on harjoiteltu, kuten muissakin sähköverkkoyhtiöissä, jotta mahdollisista katkoista selvitään hallitusti.  

Muutoksilla kohti vahvempaa tulosta ja tulevaisuutta

Nivokselle vuosi on ollut vaikea. Korkojen noustua investointien rahoittaminen ja takaisinmaksu on huomattavasti aiempaa kalliimpaa. Siksi olemme myyneet joitain liiketoimintojamme ja karsineet tulevia investointisuunnitelmia. Raskainta on ollut muutosneuvotteluiden päättyminen irtisanomisiin.  Silti tilanteen tasapainottaminen vaatii usean vuoden tiukkaa talouskuria. 

Haluankin kiittää Mäntsälän kuntaa omistajana siitä, miten se on vaikeassa tilanteessa ojentanut auttavan kätensä ja tukenut meitä viivästyttämällä saataviaan. Kaikkien näiden toimien vuoksi ensi vuoden tuloksestamme voi odottaa plusmerkkistä.

Me Nivoksella haluamme tehdä Mäntsälästä ja sen lähialueista houkuttelevan vaihtoehdon tarjoamalla ihmisille ja yrityksille ekologisia ja edullisia tuotteita ja palveluita. Energiakriisi on opettanut, että energiantuotantoon on oltava erilaisia vaihtoehtoja sekä energian saatavuuden että hintavaihtelun vuoksi. 

Tällä hetkellä kehitämme erityisesti kaukolämmön tuotantoamme. Vuodenvaihteessa käynnistyvä Kapulin biolämpölaitos tuottaa puhdasta kotimaista lämpöä Mäntsälän koteihin ja yrityksiin. Lisäksi tutkimme muita vastuullisia vaihtoehtoja, joista yksi on tuulisähköllä tuotettava kaukolämpöenergia eli tuulilämpö. Siinä sähkön hinnan ollessa edullisimmillaan tuotetaan lämpöä verkkoon ja samanaikaisesti talteen kaukolämpöakkuun. Mäntsäläläisenä pidän kiinnostavana myös sitä, että paikkakuntamme kuivahkot suot voivat olla houkutteleva paikka aurinkoenergian tuotannolle.

Haluan kiittää myös uskollisia sähkö- ja kaukolämpöasiakkaitamme kärsivällisyydestä. Me Nivoksella kehitämme jatkuvasti toimintaamme, jotta asiakkaamme saavat vastuullisesti tuotettua lämpöä, puhdasta vettä ja sähköä kaikissa tilanteissa.

Poikkeuksellisen vuoden kääntyessä loppupuolelle, toivotan kaikille rauhallista joulunodotusta!

Marko Ahl

Kirjoittaja on Nivos-konsernin toimitusjohtaja