Seuraa sähkönkulutustasi astetta tarkemmin

Energian säästäminen onnistuu parhaiten, kun tiedät kuinka paljon ja milloin energiaa käytät. Seuraa sähkönkulutustietojasi säännöllisesti. Tee energiansäästötoimia ja seuraa millaisia tuloksia saat aikaan.

Tiesitkö, että omaa sähkönkulutustaan aktiivisesti seuraavat ja energiankäyttöön liittyviä asumistottumuksiaan muuttavat kotitaloudet säästävät tutkitusti kymmenen prosenttia talvikuukausien sähkönkulutuksesta? Tämä on suoraa säästöä sähkölaskussa!

Hyödynnä sähkönkulutuksen seurannassa online-palveluita

Sähköasiakkaanamme saat käyttöösi uuden Nivos Online -palvelun, joka tarjoaa sinulle entistä monipuolisemman raporttikattauksen sähkökulutuksestasi. Siirry Nivos Online -palveluun tästä 
•    Jos Nivos Online ei ole vielä tuttu, tästä löydät lisätietoja ja ohjeet palvelun käyttöönottoon 
•    Sähkön kulutusta voit seurata myös Fingridin Datahub-asiakaspalveluportaalin kautta. 

Nivos Onlinesta näet kulutushistoriasi jopa vuosia taaksepäin. Tarkastele, miten kulutuksesi on muuttunut eri ajanjaksoilla.

Kun pohdit energiansäästömahdollisuuksia, tutustu viikko- ja vuorokausinäkymiin, josta näet mihin ajankohtiin kulutuksesi painottuu. Jos kotisi lämpenee kaukolämmöllä tai lämmität ensisijaisesti puulla tai öljyllä, sähkönkulutuksesi painottuu useimmiten lähinnä hereilläoloaikaan. Tutki vuorokauden kulutuspylväitä ja selvitä, mihin kohteisiin sähköä kuluu.

  • Korkeimmat kulutuspiikit syntyvät tyypillisesti esimerkiksi sähkösaunan lämmityksestä ja kylpyhuoneen lattialämmityksestä.
  • Myös sähköauton lataus ja lisälämmityslaitteet näkyvät kulutuslukemissa.

Sähkölämmittäjä – tarkastele kulutusta lämmityskauden ulkopuoliselta ajalta 

Nivos Onlinessa on näkyvillä tarkasteluajankohdan lämpötilatiedot, joten voit havaita ulkolämpötilan vaikutuksen energiankulutukseen kotonasi. Selkeimmin tämä näkyy sähkölämmityskohteissa, joissa talvikausi näkyy korkeampina kulutuslukuina ja napakat pakkasjaksot usein selkeinä kulutuspiikkeinä.

Kun sähkölämmittäjänä haluat selvittää muuhun kuin tilojen lämmitykseen kuluvan sähkön määrää ja ajoittumista, tutki kulutustietoja lämmityskauden ulkopuolelta. Valitse tarkasteluun sellainen ajankohta, joka vastaa tyypillistä viikkoasi.

Tasaa sähkön käyttöäsi eri tunneille

Energian riittävyyden kannalta sähkön kulutusta tulisi ohjata nykyistä tasaisemmin. Aamuisin ja illansuussa ovat valtakunnalliset huippukulutustunnit, jolloin kulutusta on syytä vähentää ja siirtää muuhun ajankohtaan. Aina kun voit, siirrä kaikki tarpeeton kulutus toiseen ajankohtaan arkiaamujen ja alkuiltojen tunneilta. Lue lisää kulutushuipuista ja säästösuosituksista niiden aikana

Jos sinulla on pörssisähkö tai aikasähkö, voit osuvilla ajoituksilla säästää välittömästi myös selvää rahaa!  Extravinkki: Pörssisähköasiakkaana kannattaa ladata Fingridin Tuntihinta -mobiilisovellus, jonka avulla pystyt seuraamaan sähkön pörssihintaa tunneittain sekä asettamaan hälytyksen varoittamaan korkeista hintapiikeistä. Hintatietoja seuraamalla voit vähentää sähkönkäyttöä silloin, kun sähkö on kallista ja hyödyntää edullisimmat tunnit. Lisätietoja Tuntihinta-sovelluksesta ja latauslinkit sovelluskauppoihin löydät tältä Fingridin sivulta

Tunnista energiasyöpöt kulutusmittarilla, apuvälineitä lainattavissa myös kirjastosta 

Yksittäisten sähkölaitteiden osalta voit selvittää energiakulutusta käyttämällä energiankulutusmittaria. Sähkölaitteiden energiankulutus voi vaihdella merkittävästi. Vanhempien laitteiden energiankulutus saattaa olla useita kymmeniä prosentteja ilmoitettua korkeampi. Energiankulutuksen selvittäminen energiamittarilla auttaa tunnistamaan energiasyöpöt ja tarpeen vaatiessa säännöstelemään ja ajoittamaan laitteiden käyttöä.  

Mäntsälän kirjastosta voit lainata käyttöösi Nivoksen tarjoaman energiankulutusmittarin. ”Energiankulutusmittari on ollut suosittu, lainauskertoja on kertyi viime vuonna lähes yhtä paljon kuin kolmena edellisenä vuonna yhteensä. Mittarin voit tilata myös kirjastoauton kyytiin esimerkiksi soittamalla kirjaston asiakaspalveluun”, Mäntsälän kirjastopalvelujohtaja Anu Järvi-Uutela vinkkaa.  ”Kirjastosta saat lainata myös pintalämpötilamittarin, jolla on helppo selvittää esimerkiksi ikkunoiden tiiviyttä.” 

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.