Kuvassa Nivos-konsernin toimitusjohtaja Marko Ahl

Panostukset varmaan sähköverkkoon tukevat alueemme elinvoimaisuutta 

Energia-ala on elänyt viime vuosina suurta murrosta, joka näkyy niin sähkön tuotannossa, kulutuksessa kuin siirrossakin. Sähköistymisen myötä ihmiset, yritykset ja julkiset toimijat siirtyvät yhä enemmän hyödyntämään sähköisiä järjestelmiä eri toiminnoissaan. Tämä tuo monia etuja, kuten pienempiä päästöjä, mutta vaatii myös investointeja sähköverkkoon ja muuhun infrastruktuuriin. 

Hyvä esimerkki sähköistymisestä ovat pilvipalveluita tarjoavat konesalit. Haminan datakeskustaan kasvattava Google on tunnetuin toimija, mutta ei ainoa laatuaan. Useat konesaliyhtiöt hakevat tällä hetkellä sopivia tontteja datakeskuksilleen ympäri Etelä-Suomea. Toimintaan sopivan rakennuskelpoisen tontin lisäksi tarvitaan vahva sähköverkko riittävällä liitäntäteholla sekä mahdollisuus kierrättää datakeskuksen tuottama hukkalämpö kaukolämmöksi. Meillä Mäntsälässä nämä edellytykset täyttyvät, ja siksi seutumme kiinnostaa paitsi konesalitoimijoita myös aurinkovoimayhtiöitä. 

Paikalliset aurinko- ja tuulivoimalat tuottavat päästötöntä kotimaista energiaa, mutta vaativat sähköverkolta joustavuutta ja vakautta. Uusiutuvan energian osuuden kasvaessa voimme odottaa sähköhintojen vaihtelun jatkuvan seuraavien 5–10 vuoden ajan. Tätä taustaa vasten eräs kiinnostava nouseva trendi ovat kiinteistökohtaiset sähkövarastot, joihin voidaan varastoida aurinkopaneelien tuottamaa energiaa myöhempää käyttöä varten. Energiavarastoissa voidaan hyödyntää liikennekäytöstä poistettuja, huollettuja ja tarkastettuja sähköautojen akkuja – hyvä esimerkki sähköistymisestä tämäkin. 

Sähköistyminen vaatii alueemme sähköverkon jatkuvaa kehittämistä 

Me Nivoksella olemme jo pitkään panostaneet sähköverkkomme kehittämiseen, jotta sinulle asiakkaanamme virtaa sähköä luotettavasti ja häiriöttä kaikissa tilanteissa. Mielestäni olemme onnistuneet tässä tärkeässä tehtävässä varsin hyvin. Sähkönjakelumme toimintavarmuus on valtakunnan huippuluokkaa: esimerkiksi viime vuonna sähkökatkojen pituus per asiakas oli meillä Nivoksella vain 7,75 minuuttia. Saavutusta parantaa se, että maaseutumaisella verkkoalueellamme etäisyydet ovat pitkiä ja siten häiriöalttiimpia kaupunkien verkkoihin verrattuna.  

Sähköverkkomme toimintavarmuus ei ole syntynyt itsestään tai ilmaiseksi, vaan olemme tehneet sen eteen pitkäjänteistä työtä muun muassa automatisoimalla verkkomme toimintaa vikatilanteiden varalle ja kaivamalla sähköjohtoja maahan suojaan myrskyiltä. Silti sähköistymisen eteneminen luo meille Nivoksellakin painetta nopeuttaa verkkomme lakisääteistä kehittämistä. Käytännössä se tarkoittaa, että jatkamme investointeja sähköverkkomme rakentamiseen ja saneeraamiseen.   

Pistorasiasta tasaisen luotettavasti virtaava sähkö on edellytys sujuvalle arjelle ja yrittämiselle. Vahva sähköverkko on sähköistymisen myötä Mäntsälälle myös vetovoimatekijä, mistä todistaa yllä mainittu datakeskusyhtiöiden kiinnostus seutuamme kohtaan. Jokainen Mäntsälään ja lähiseuduille asettuva uusi asukas ja yrittäjä tuo tuloja ja toimeliaisuutta alueellemme. Lisäksi sähkön verkkopalvelun eli sähkönsiirron maksut ja niillä kustannettavat verkon kehittämisinvestoinnit jakautuvat tulevaisuudessa yhä useamman käyttäjän kesken.  

Hyvää kesää! 

Kesä on otollista aikaa nauttia vaikkapa puutarhatöistä, veden äärellä rentoutumisesta ja ajan viettämisestä perheen ja ystävien kanssa. Jos sinulla on kysyttävää sähköasioista, me Nivoksella palvelemme koko kesän läpi – poikkeusaikataulut huomioiden. Tämän blogin osalta palaan elokuussa uusien aiheiden ja kuulumisten kanssa. Nyt haluan toivottaa kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille aurinkoista kesää!  

Marko Ahl
Kirjoittaja on Nivos-konsernin toimitusjohtaja


Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.