Nivoslaiset mukana säästötalkoissa – Nooran vinkit energiankäyttöön

Pienistä arjen teoista syntyy yhteisissä energiatalkoissa suuria säästöjä. Monialayhtiönä meillä Nivoksella on käytännön osaamista niin sähköstä, lämmityksestä, vedenkäytöstä kuin liikkumisestakin. Uudessa juttusarjassamme asiantuntijamme laittavat jakoon omat vinkkinsä fiksumpaan energiankäyttöön.

Tällä kertaa vuorossa on kehityspäällikkömme Noora, joka vetää resursointi- ja asennustiimiämme. Käytännössä Noora vastaa siitä, että kaikissa työkohteissamme ja projekteissamme on aina oikeaan aikaan, juuri oikea määrä oikeanlaisia osaajia sekä toteutukseen tarvittavia tarvikkeita. Hän pitää huolta myös siitä, että toimipisteissämme työskentelevillä on tilat ja työpisteet kunnossa.

Mitkä ovat tärkeimmät tai ajankohtaiset vinkkisi säästeliääseen energiankäyttöön?

  • Pesukoneet päälle yöaikaan. Sekä astianpesukone että pyykinpesukone kannattaa pyörittää yöaikaan kulutushuippujen välttämiseksi. Säästät myös välittömästi sähkölaskussa, jos sinulla on aikasähkö tariffina. 
  • Ilmalämpöpumpun asetukset kannattaa tutkia huolella, automaattiasetus ei ole aina se energiaystävällisin. Automaattitoiminnon käyttäminen voi johtaa siihen, että pumppu jäähdyttää esimerkiksi takan lämmittämää huoneilmaa, eikä tämä talvipakkasten aikaan ole tietenkään toivottu tilanne. Ilmalämpöpumpun asetuslämpötila kannattaa olla muuta asuntoa korkeammalla, näin varmistat, että pumppu on tehokäytössä. Pattereiden lämpötila voi olla pari-kolme astetta vähemmän mitä ilmalämpöpumpun asetus on. Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumpun teho laskee ja se tuottaa lämpöä vain saman verran kuin kuluttaa sähköä. Laitetoimittajilta sekä ohjekirjoista saa käytön optimointiin ohjeita. Lisätietoja löydät myös Omakotiliiton artikkelista
  • Uunin ja saunan hukkalämpö käyttöön. Saunan ovi ja uunin luukku auki käytön jälkeen, näin hukkalämpöä voi hyödyntää asunnon lämmityksessä.

Entä miten itse osallistut energiansäästötalkoisiin?

  • Olisimme mieheni kanssa innokkaita saunojia, mutta lähes päivittäisen saunomisen sijaan olemme nyt siirtyneet saunomaan muutaman kerran kuukaudessa. 
  • Suihkussa käyn vain nopeasti ja käytän selvästi viileämpää vettä mitä aiemmin. 
  • Pyrin myös säästämään energiaa ruuanvalmistuksessa. Valmistan isomman satsin ruokaa kerralla, jotta uunia ja liettä ei tarvitse käyttää päivittäin.

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

<< Palaa takaisin

<< Tutustu Nivoksen vuoteen 2022