Nivoslaiset mukana säästötalkoissa – Jurin vinkit energiankäyttöön

Pienistä arjen teoista syntyy yhteisissä energiatalkoissa suuria säästöjä. Monialayhtiönä meillä Nivoksella on käytännön osaamista niin sähköstä, lämmityksestä, vedenkäytöstä kuin liikkumisestakin. Juttusarjassamme asiantuntijamme laittavat jakoon omat vinkkinsä fiksumpaan energiankäyttöön.

Tällä kertaa vuorossa on Juri, joka vastaa konsernimme asennus-, kunnossapito- ja käyttötoiminnoista. Jurin ja hänen tiiminsä tontille kuuluvat myös mm. aurinkopaneeli- ja lämpöpumppuratkaisujen suunnittelu ja toteutus asiakkaillemme.

Mitkä ovat tärkeimmät tai ajankohtaiset vinkkisi säästeliääseen energiankäyttöön?

  • Alenna huonelämpötiloja astetta alemmas.
  • Jos saunot, sauno säästeliäästi.
  • Suihkuttele nopeasti.

Entä miten itse osallistut energiansäästötalkoisiin?

Olemme perheeni kanssa noudattaneet juuri noita mainitsemiani vinkkejä varsin tehokkaasti.

Laskimme huonelämpötilat 20 asteeseen
Olemme laskeneet huonelämpötilat 20 asteeseen, kun aikaisemmin meillä oli ns. 22 asteen shortsikelit. Yhden asteen huonelämpötilan lasku vähentää lämmitykseen käytettyä energian kulutusta noin 5 %.

Arvioni on, että näin  säästämme noin 1 000 kWh vuodessa. Mukavuudesta ei ole tarvinnut tinkiä ja itseasiassa hieman viileämmässä nukummekin sikeämmin!

Lopetimme sähkösaunan käytön 
Päätimme perheen kesken, että emme sauno kotona tänä syksynä ja talvena. Viimeksi lämmitimme saunan huhtikuussa ja ajatuksemme on, että seuraavan kerran sauna laitetaan päälle ensi keväänä.

Sähkökiukaamme on teholtaan 11 kW ja aikaisemmin saunoimme 2-3 kertaa viikossa. Tällä muutoksella säästämme energiaa reilu 2 000 kWh vuodessa. 

Suihkussa käymme nopeasti
Kun emme sauno, niin suihkun käyttökin on vähentynyt. Olemme kuitenkin lyhentäneet suihkuaikaa ja korostaneet tätä myös lapsille. On ollut hienoa nähdä, miten hienosti he ottivat vinkit vastaan ja ymmärsivät merkityksen.

Käyttöveden osuus energian kulutuksesta on noin 20%, joten jos pystymme lyhentämään suihkuaikaa noin 30%-40% säästöä kertyy noin 500 kWh vuodessa.

Yhteensä kaikilla näillä toimenpiteillä voimme saavuttaa noin 3 500 kWh säästöt vuodessa, joka on viidenneksen sähkönkulutuksestamme – eli melko pienillä toimitatapojen muutoksilla saamme aikaan isoja säästöjä!
 

Lisäksi ulkomaanmatkat laitoimme toistaiseksi tauolle ja keskitymme lähimatkailuun. Tälläkin valinnalla säästämme paljon energiaa ja käytetyt rahat jäävät kotimaahan, lähialueen yrittäjille.

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

<< Palaa takaisin

<< Tutustu Nivoksen vuoteen 2022