Kuvassa Nivoksen asiantunti Misku

Nivoslaiset mukana energiansäästötalkoissa – Miskun vinkit ja vaikuttavat omat esimerkit

Pienistä arjen teoista syntyy yhteisissä energiatalkoissa suuria säästöjä. Monialayhtiönä meillä Nivoksella on käytännön osaamista niin sähköstä, lämmityksestä, vedenkäytöstä kuin liikkumisestakin. Juttusarjassamme asiantuntijamme laittavat jakoon omat vinkkinsä fiksumpaan energiankäyttöön.

Tällä kertaa vuorossa on markkinoinnin asiantuntijamme Misku, joka vastaa mm. markkinoinnin automaatioon liittyvistä ratkaisuista sekä online-palveluistamme. Hänellä on ollut olennainen rooli myös uuden sähkönkulutuksen seurantapalvelumme, Nivos Onlinen kehityksessä ja käyttöönotossa.

Mitkä ovat tärkeimmät tai ajankohtaiset vinkkisi säästeliääseen energiankäyttöön?

Tehokkaita ja vaikuttavimpia säästötoimia ovat huonelämpötilan lasku asteella, lyhyemmät ja viileämmät suihkut ja sähkökiukaan käyttökertojen vähentäminen. 

Suosittelen pitämään sähkölaitteita päällä vain silloin, kun niitä käytetään. Sammuta siis laitteet aina käytön jälkeen. Laturitkin kannattaa irrottaa verkkovirrasta heti latauksen päätyttyä.

Entä miten itse osallistut energiansäästötalkoisiin?

Meillä kotona aloitimme sähkön säästämisen vähitellen jo alkuvuodesta 2022 ja loppukesästä lähtien satsasimme siihen oikein toden teolla. Motivaattorina toimi kolminkertaistunut sähkösopimuksen hinta ja tietysti osallistuminen kaikkien suomalaisten yhteisiin energiansäästötalkoisiin, Astetta Alemmas -kampanjaan

Esimerkkejä konkreettisista ja tavoitteellisista energiansäästötoimenpiteistämme:

  • Asuinhuoneiden lämpötilan laskeminen 21 asteesta 17-18 asteeseen. (Lämpötilan laskuun tottuu yllättävän nopeasti!)
  • Saunomisen vähentäminen.
  • Aiempaa ripeämmät ja viileämmät suihkut.
  • Ulkoeteisen välioven kiinnipitäminen, aina. (Koskaan aiemmin emme tästä huolehtineet.)
  • Lämpötilan tiputtaminen entisestään aina silloin, jos olemme olleet pidempiä aikoja pois kotoa.
  • Uunin käytön vähentäminen. Teemme kerralla ruoat useammaksi päiväksi ja/tai teemme energiatehokkaampia valintoja ruoan valmistuksen ja lämmityksen osalta. 
  • Valoja pidämme päällä vain tarvittaessa ja televisiota vain silloin, kun sitä aidosti katsotaan.
  • Täyskorkean pakastimen sulattaminen (oli aikamoisen jään peitossa!). Välillä olemme pitäneet pakastinta pidempiä aikoja pois käytöstä, jos sille ei ole ollut tarvetta.
  • Vältämme sähkönkäyttöä erityisesti huippukulutuksien aikana.

On myönnettävä, että aivan kaikkien tottumusten muuttaminen ei ollut heti helppoa. Suurimpia haasteita meille olivat: Saunomisen vähentäminen, jonka osalta onneksemme meillä oli mahdollista vaihtaa puukiuas takaisin sähkökiukaan tilalle! Välioven kiinnipitäminen sekä toisen koiramme sisälle saaminen ripeästi; edelleen ulko-ovi meinaa jäädä toisinaan pakkasella välillä liian pitkäksi aikaa auki kun ”herra Vääpelillä” on omia mielipiteitä sisääntulotahdin suhteen.

Entä miten säästötoimet vaikuttivat? Aika kivasti ainakin noin omasta mielestä!

Vaikuttava lista toimenpiteitä, mutta vaikuttavia ovat tuloksetkin! Ennen lukuja, kerrotaan vielä taustatietona Miskun perheen asuvan n. 140 neliön omakotitalossa, jonka lämmitysmuoto on poistoilmalämpöpumppu (PILP).

Kuvassa Miskun perheen sähkönkulutus 2021-2022. Kuvassa harmaat pylväät ovat vuoden 2021 kulutusta ja turkoosit 2022. Kaaviossa näkee miten joka kuukausi on käytetty vähemmän energia kuin aikaisempana vuotena.
Kuvassa Miskun perheen sähkönkulutus 2021-2022. Lähde: Nivos Online.

”Vuonna 2022 säästimme sähköä 4825 kWh, kulutimme noin 30% vähemmän sähköä kuin edellisenä vuonna.

Joulukuussa säästöä kertyi jopa keskimääräistä enemmän, -966 kWh eli n. 43 % edellisvuotta vähemmän!”, summaa Misku varsin tyytyväisenä perheensä säästötoimien vaikutuksesta.

Nivos Online on sähköasiakkaillemme tarjoamamme sähkön kulutuksen seurantapalvelu, josta löydät monipuolisen raporttikattauksen sähkökulutuksestasi. Voit tarkastella palvelusta tuoreeltaan jo edellisen päivän sähkönkulutustietoja. Palveluun on koottu erilaisia kiinnostavia raportteja sähkökulutuksestasi, mm. keskikulutus päivittäin ja tunneittain, kulutuksen muutokset viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Seurantaraporteilta voit tutkia sähkönkulutustasi tuntitasolla ja vertailla tietoja edelliseen vuoteen. Lue lisää uudistetusta Nivos Online -palvelusta ja ota käyttöösi!

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.