Maailman vesipäivä – pistää miettimään

Tänään 22.3.2024 vietämme jälleen Maailman vesipäivää. Tänä vuonna teemana on ytimekkäästi ”Water for Peace”. Ilmastonmuutoksen vaikutusten lisääntyessä ja maapallon väestön kasvaessa meidän kaikkien tulisi tehdä yhteistyötä paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti veden, tuon arvokkaimman luonnonvaramme, suojelemiseksi. Terveys ja hyvinvointi, ruoka- ja energiajärjestelmät, taloudellinen tuottavuus ja ympäristö ovat kaikki riippuvaisia toimivasta ja oikeudenmukaisesta vedenkiertokulusta.

Tiesitkö, että:

 • Maapallon vedestä 97,5% on suolaista ja 2,5 % makeaa. Makeasta vedestä suurin osa on lumena tai jäänä. Vain noin yksi prosentti on ihmisten käytettävänä.
 • Puhdas vesi on ihmisoikeus. Silti noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa ja viemäröintiä.
 • Joka päivä noin 800 alle viisivuotiasta lasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin.
 • Suurta edistystäkin on tapahtunut: vuoteen 2000 verrattuna 1,8 miljardia ihmistä enemmän on päässyt puhtaan juomaveden ääreen ja 2,1 miljardia ihmistä on saanut käyttöönsä vessan.
 • Naiset tekevät yli 70 prosenttia vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Moni tyttö ei ehdi käydä koulua, koska vedenhakuun kuluu niin paljon aikaa. Monen tytön koulunkäynti keskeytyy myös siihen, ettei koulussa ole vessaa tytöille.
 • Ilmastonmuutos vaikuttaa veteen: se lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia ja poikkeuksellisen runsaita sateita. Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista.
 • YK:n arvioiden mukaan päivittäinen tarve juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen on noin 50-100 litraa. Jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa.
 • Meillä Suomessa vesihuolto toimii hyvin. Suomalainen talousvesi täyttää laatuvaatimukset lähes 100-prosenttisesti ja myös jätevesien puhdistus on Suomessa korkeatasoista. EU:n yhdyskuntajätevesidirektiivin asettamat raja-arvot saavutetaan useimmiten jopa kirkkaasti ja puhdistamojen toiminta on usein varmuuden vuoksi ja vapaaehtoisesti vielä kansallisia lupamääräyksiäkin parempaa.

Lähteet: Unicef, Unicef, Aalto, YK Rights to Water & Sanitation ja World Water Day -teemapäivän sivu, Vesilaitosyhdistys maailman vesipäivä 2024

Käytetään vettä viisaasti ja vastuullisesti

Meistä suomalaisista tuntuu itsestään selvältä, että puhdasta vettä on saatavilla. Olemmekin erityisessä asemassa, sillä voimme käyttää hanavettä turvallisin mielin ja meillä vettä riittää. Meidän kannattaa kuitenkin käyttää vettä viisaasti. Säästeliäällä ja fiksulla vedenkäytöllä säästämme paitsi vettä myös energiaa.

Tänään teemapäivänä ja muutoinkin aika ajoin on hyvä muistutella ja herätellä ajatuksia vastuullisesta vedenkäytöstä.

Näillä toimilla pääsemme jo pitkälle:

 • Käytetään vettä järkevästi: Lyhyet suihkut, ei valuteta vettä turhaan esimerkiksi tiskatessa, hampaita pestessä tai ruoanlaiton yhteydessä ja pestään vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkejä.
 • Tarkistetaan vesikalusteiden kunto säännöllisesti: Korjataan aina vuotavat hanat ja wc-pöntöt.
 • Ei saastuteta: Ei heitä ruoantähteitä, öljyjä, lääkkeitä tai mitään muutakaan asiaankuulumatonta viemäriin tai wc-pyttyyn.
 • Tutustutaan tarkemmin oman alueemme vedentuotantoon. Tästä löydät tietoa siitä, miten me Nivoksella valmistamme laadukasta vettä ja puhdistamme jätevedet.
Kuvassa tuotantopäällikkömme Päivi Nyyssönen.

Päivi Nyyssönen
Kirjoittaja on tuotantopäällikkömme, joka luokittelee puhtaan veden yhdeksi kansallisaarteeksemme. Hän tekee monien muiden nivoslaisten kanssa jatkuvasti parhaansa, jotta puhdasta vettä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. 

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.