Lämmityskausi lähestyy – vaivaton kaukolämpö on tänäkin talvena järkivalinta

Suomalaiset käyttivät vuonna 2021 asuinrakennusten lämmittämiseen hurjat 46 terawattituntia eli noin 14 000 suomalaisen tuulipuiston verran energiaa. Kodeistamme melkein joka toinen lämpiää suosiotaan kovaa vauhtia kasvattavalla kaukolämmöllä. Hyvänä kakkosena tulevat sähkö ja puu. (Lähde: Tilastokeskus.) 

”Kaukolämpö on helppo ja riskitön vaihtoehto aikana, jona sähkön hinta heittelee ja puupolttoaineiden saatavuus on ollut haasteellista”, toteaa asiantuntijamme, Nivos Vesi ja Lämmön johtaja Juha Voho.

Voho kuvailee kaukolämpöä huolettomaksi lämmitysratkaisuksi erityisesti kerrostaloille ja rivitaloille, joissa on keskitetty vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

”Mäntsälässä kaukolämpö on ylipäätään kannattavin lämmitysmuoto niille kiinteistöille, kerrostaloille ja rivitaloille, jotka sijaitsevat kaukolämpöverkkomme alueella. Maalämpö ja erilaiset lämpöpumput sen sijaan ovat hyvä ja vastuullinen vaihtoehto kaukolämpöverkon ulkopuolella sijaitseville kiinteistöille”, Voho avaa.

Kiinteistöille kaukolämpöjärjestelmät ovat pitkäikäisiä investointeja ja niiden huolto on helppoa. 

”Kaukolämmityksen tuottajana me vastaamme verkoston ylläpidosta ja takaamme, että lämpöä virtaa katkeamatta koteihin. Toimitusvarmuutemme on huidellut jo pitkään lähes 100 % lukemissa”, Voho kertoo.

Uusi biolämpölaitoksemme lämmittää pakkasilla jopa 500 omakotitaloa

Kaukolämmön tuotanto vaihtelee vuodenaikojen ja lämpötilojen mukaan. Me Nivoksella tuotamme kaukolämpöä mahdollisimman puhtaasti lämpöpumpuilla, kotimaisella pelletillä ja paikallista hukkalämpöä kierrättämällä.

Kesäisin koko Mäntsälän tarvitsema kaukolämpö tuotetaan kokonaan Kapulin lämmöntalteenottolaitoksen lämpöpumpuilla. Koko vuoden 2023 kaukolämmön tuotannon arvioidaan tulevan 69-prosenttisesti Kapulin lämpöpumpuista ja 19-prosenttisesti Kapulin biolämpölaitoksesta. Loput noin 12 prosenttia tuotetaan yhä tarvittaessa maakaasulla tai öljyllä. Tavoitteemme on päästä täysin eroon öljystä ja kaasusta.

Kuva biolämpölaitoksen säiliöistä Mäntsälän Kapulissa
Kapulissa sijaitseva biolämpölaitoksemme (kuvassa) vastaa viiden megawatin huipputehollaan noin 500 omakotitalon lämmitystehontarvetta.

”Kun lämpötilat laskevat pysyvämmin alle 10 asteen siirrymme vähitellen polttamaan biolämpölaitoksessa ympäristöystävällistä pellettiä. Keväällä 2023 valmistunut biolämpölaitos vastaa 5 megawatin huipputehollaan noin 500 omakotitalon lämmitystehontarvetta. Sen tuottaman energian osuus tulevalle lämmityskaudelle on merkittävä”, kertoo lämpöpäällikkömme Juha Pero.

Vastuullinen valinta pitkälle tulevaisuuteen

Meillä Nivoksessa on selvät sävelet täysin fossiilivapaan kaukolämmön tuotantoon vuoteen 2028 mennessä. Tavoitteeseen on jäljellä enää vajaat viisi vuotta. Miten hyvin alkanutta vastuullisuustyötä jatketaan?

”Tavoitteemme on pitää kaukolämpö edelleen asiakkaillemme kohtuuhintaisena ja vastuullisena valintana. Tulevaisuuden kaukolämpöä leimaavat monipuolistuvat tuotantomenetelmät ja lämmön varastointimahdollisuudet. Ylipäätään näkymät saavuttaa hiilineutraalius ovat kaukolämmössä realistiset. Pelkän Kapulin biolämpölaitoksen on arvioitu vähentävän hiilidioksidipäästöjämme noin 2500 tonnilla vuodessa”, Voho kertoo.

Kaukolämmön kehittäminen on pitkäjänteistä työtä – seuraavana hankintalistalla sähkökattila?

Seuraavana investointilistalla on Kapulin 1,2 megawatin sähkökattilaa vähintään kymmenkertaisesti suurempi sähkökattila ja siihen sopiva lämpöakku. Tuottaessaan energiaa yli sen hetkisen tarpeen, sähkökattilan tuottama energia voitaisiin varastoida lämpöakkuun kovien pakkasten ja tuulettomien päivien varalle – toisin sanoen kalliin sähkön tilalle. Vastaavasti sähkökattila olisi optimaalinen tapa hyödyntää tuulisten päivien edullista sähköä.

”Suurempi sähkökattila vaatii perusteellisen kartoituksen niin takaisinmaksun kuin teknisen käyttöiänkin osalta”, Voho sanoo ja muistuttaa, että eri vaihtoehtoja punnitaan jatkuvasti. Sähkökattilan lisäksi esimerkiksi erilaiset ilma-vesilämpöpumppujärjestelmät ja matalalämpöratkaisut ovat selvitysten alla.

Hyvin valmiuksin uuteen lämmityskauteen

Voho valaa Nivoksen kaukolämpöasiakkaisiin mielenrauhaa uuden lämmityskauden alkaessa. Edellistalveen verrattuna vuoden 2023 lämmityskauteen mennään aiempaakin varmemmalla pohjalla.

”Talvesta 2022 on otettu opit talteen. Meillä on nyt hienosti pelittävä, puhdasta lähilämpöä tuottava biolämpölaitos ja markkinoilla selvästi vakaantuneet sähkön hinnat. Vaikka energiamarkkinat aina jossain määrin elävät, kaukolämmössä on nyt selvästi aiempaa paremmat valmiudet vastata markkinoiden heittelyihin”, Voho sanoo.

Miksi kannattaa valita kaukolämpö?

  • Vähäpäästöistä: Tavoitteemme on tuottaa täysin fossiilivapaata kaukolämpöä vuoteen 2028 mennessä
  • Paikallista lähilämpöä: lämpöpumput ja biolämpölaitos sijaitsevat Mäntsälässä
  • Energiatehokasta: lämmöntuotantoa etävalvotaan ja syötetään optimoidusti verkostoon
  • Huippuluokan toimintavarmuutta: lämpöä riittää ja lämmin vesi ei lopu säällä kuin säällä
  • Muihin lämmitysmuotoihin verrattuna hinnaltaan kilpailukykyinen ja vakaa vaihtoehto
  • Kaukolämpöjärjestelmä on pitkäikäinen ja huoltovapaa investointi
  • Monipuolinen ratkaisu: sopii niin kotien kuin liike- ja teollisuuskiinteistöjen lämmitysjärjestelmäksi

Kiinnostuitko kaukolämmöstä?

Kaukolämpö on turvallinen ja huoleton lämmitysmuoto.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.