Kuva biolämpölaitoksen säiliöistä Mäntsälän Kapulissa

Uusi biolämpölaitoksemme tuottaa nyt puhdasta kaukolämpöä Mäntsälään

Meillä Nivoksella kaukolämpö on jo vuosien ajan kehittynyt kohti omavaraisempaa, kestävämpää lähituotantoa. Kilpailukykyistä ja kestävää kaukolämpöä kehitetään pitkällä tähtäimellä ja uutta tekniikkaa hyödyntäen. Tuorein investointimme on Mäntsälän Kapuliin alkuvuodesta noussut biolämpölaitos, joka tuottaa pelletistä tuotettua hiilivapaata lämpöä suoraan Mäntsälän kaukolämpöverkkoon.  

”Tavoitteemme on tuottaa täysin hiilivapaata kaukolämpöä vuoteen 2028 mennessä. Biolämpölaitos on konkreettinen askel hiilitiekartallamme kohti puhtaampaa, omavaraisempaa energiaa ja varmistaa osaltaan, että pystymme irtautumaan suunnitelmiemme mukaisesti maakaasusta”, kertoo toimitusjohtajamme Marko Ahl

Biolämpölaitoksen maksimiteho 5 megawattia on ollut mäntsäläläisten käytettävissä helmikuusta lähtien. Laitos puhisee täydellä teholla silloin, kun lämpötilat ovat selvästi pakkasen puolella. Keväällä ja syksyllä Mäntsälä lämpenee pääosin lämpöpumppujen tuottamalla kaukolämmöllä. Biolämpölaitoksessa pyritään käyttämään pitkälti puunjalostuksessa syntyvistä sivuvirroista tuotettua puupellettiä. 

”Kilpailukykyisellä kaukolämmöllä on iso rooli Mäntsälän kehityksessä ja näen, että sillä on merkitystä myös kunnan vetovoimaan. Kunnan vastuullisuus- ja ympäristötoimet nousevat jatkuvasti esiin erityisesti yritysten pohtiessa sijoittumistaan. Mäntsälässä tämä on tunnistettu ja tavoitteemme onkin, että olemme hiilineutraali kunta vuoteen 2035 mennessä. Haluamme osaltamme olla tukemassa yritysten omia vastuullisuus- ja ympäristötavoitteita sekä ennen kaikkea varmistaa, että Mäntsälässä arki on parempaa myös yrityksille”, sanoo Mäntsälän kunnanjohtaja Hannu Laurila.  

Kuva biolämpölaitoksen säiliöistä Mäntsälän Kapulissa
Biolämpölaitoksessa käytetään pitkälti puunjalostuksessa syntyvistä sivuvirroista tuotettua puupellettiä.

”Vihertyvä kaukolämpö halutaan pitää kohtuullisen hintaisena” 

Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta biolämpölaitoksemme valmistui suunnitelmien mukaisesti ilman suurille hankkeille tyypillisiä pitkiä viivästyksiä.  

”Lähdimme rakentamaan laitosta vauhdilla ja melko haastavalla hetkellä vuoden 2022 keväällä. Investointipäätös tehtiin maaliskuussa, ja lokakuun alkupuolella tontilla oli jo perustukset valmiina. Haluammekin kiittää erityisesti Mäntsälän kunnan, viranomaisten ja Nivoksen johdon joustavuutta ja ripeyttä päätöksenteossa. Onnistunut lopputulos on saavutettu yhdessä erinomaisten kumppaniemme kanssa”, kiittää lämpöpäällikkömme Juha Pero.  

Täysin automatisoidussa ja miehittämättömässä laitoksessa on neljä kattilaa ja varaaja. Laitoksen tuotanto kattaa noin kolmanneksen Mäntsälän keskustan kaukolämpöverkon energiasta. Sen tuottama fossiilivapaa lämpö pienentää Nivoksen tuottaman kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä jopa 2500 tonnilla vuodessa. 

”Meille on tärkeää, että samalla kun kaukolämpö vihertyy, se pysyy kohtuullisen hintaisena. Selvitämme parhaillaan lämmönvarastointia, jotta voisimme nopeasti lisätä esimerkiksi tuulivoimalla tuotettua uusiutuvaa ja päästötöntä kaukolämpöä. Kaikki toimenpiteemme tähtäävät siihen, että voimme jatkossa tarjota mäntsäläläisille edullisempaa, uusiutuvaa ja päästötöntä kaukolämpöä”, Ahl sanoo.  

Kiinnostuitko kaukolämmöstä?

Kaukolämpö on turvallinen ja huoleton lämmitysmuoto.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.