Nainen muodostaa käsillään sydämen kuvion päänsä päällä

Hienoja tuloksia energiansäästötalkoissa, jatketaan samaan malliin! 

Me suomalaiset säästimme joulukuussa kymmenen prosenttia sähköä verrattuna viime vuoteen, ilman lämpötilakorjausta säästö oli jopa 16 prosenttia! Astetta alemmas -kampanjan uutiskirje kertoo, että yli 90 % suomalaisista on tehnyt jotain energiansäästötoimia. Kiitos vaikuttavista tuloksista kuuluu sinulle ja meille kaikille energiansäästötalkoisiin osallistuneille!

Näiden säästötoimien avulla olemme onnistuneet välttämään sähköpulatilanteet ja kiertävät sähkökatkot. Jatketaan samaan malliin, jotta energiaa riittää meille kaikille läpi talven. Olisi hienoa, jos fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä tulisi pysyvä tapa toimia arjessamme työssä, kotona ja liikenteessä.

Yhä kannattaa varautua sähkötilanteen vaihteluihin

Meille kaikille on turvallisinta ja helpointa, että torjumme sähköpulaa yhdessä jo ennakolta. Jokaisen suomalaisen aktiivisia ja nopeita toimenpiteitä tarvitaan sähköpulan torjumisessa, jos sähkötilanne kiristyy. Teollisuus ja palveluyritykset alentavat omilla toimillaan sähkötehon tarvetta, mutta sähköä on säästettävä ja sähkönkäyttöä vältettävä arkisin huippukulutustuntien aikana myös kotitalouksissa.

Sähkötilanne voi kiristyä ja johtaa sähköpulaan, jos:

  • Suomeen tulee pitkä ja tuuleton pakkasjakso
  • Sähköntuotannossa, tuonnissa tai jakeluyhteyksissä ilmenee odottamattomia ongelmia
  • Saatavilla oleva kotimainen ja pohjoismainen sähkö eivät riitä tavanomaiseen kulutukseen, eikä lisäsäästöjä saada nopeasti aikaiseksi.

Edelleen on voimassa suositus sähkökäytön vähentämiseen kulutushuippujen aikana eli arkisin: klo 8–10 ja työpäivän päätyttyä klo 16–20

Huippukulutuksen ajankohdat saattavat jonkin verran vaihdella, mutta tyypillisesti kulutushuiput osuvat näille tunneille. Helpotat tilannetta tasaamalla sähkönkäyttöäsi tasaisemmin vuorokauden muille tunneille!

Varaudu mahdolliseen sähkötilanteen kiristymiseen jo ennakolta

Tutki omaa ja perheesi sähkönkäyttöä ja kulutushuippujen ajoittumista sähköasiakkaidemme Nivos online -palvelussa.

Selvitä kotisi energiasyöpöt ja mieti, miten voisit tasata niiden aiheuttamia kulutuspiikkejä ajoittamalla ja vuorottelemalla laitteiden käyttöä. Yksittäisten sähkölaitteiden energiankulutusta voit selvittää käyttämällä energiankulutusmittaria. Nivoksen tarjoaman mittarin voit lainata myös Mäntsälän kirjastosta.

Kiinnitä kotona huomiota sähkölaitteiden käytön ajoittamiseen. Käytä mahdollisuuksien mukaan vuorotellen seuraavia enemmän sähköä kuluttavia laitteita:  

  • sähkölämmitys, sähköpatterit ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
  • käyttöveden lämmitys. Huolehdi kuitenkin, että käyttövesi on aina vähintään +55 asteista poistaaksesi legionellabakteeririskin
  • sähkökiuas
  • sähköuuni
  • sähköauton lataus
  • auton moottorin esilämmitin ja auton sisätilalämmitin

Mieti jo valmiiksi, mitkä sähkölaitteet voisit sammuttaa kokonaan säästääksesi energiaa ja alentaaksesi tehontarvetta.

Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan enemmän ja energian kulutus kasvaa. Pakkaskeleillä säästeliäs ja tehokas energian käyttö on erityisen tärkeää, jotta sähköä riittää varmemmin meille kaikille. Nappaa tästä vinkit pakkaspäivien varalle!

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.