Varaudutaan pakkaspäiviin astetta paremmin

Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan enemmän ja energian kulutus kasvaa. Pakkaskeleillä säästeliäs ja tehokas energian käyttö on erityisen tärkeää, jotta sähköä riittää varmemmin meille kaikille.

Energiatehokkaat vinkit pakkaspäiville

Vältä mahdollisuuksiesi mukaan sähkön käyttöä kulutushuippujen aikana: arkisin klo 8-10 ja 16-20 (kovimmat huiput tavallisimmin klo 16-17 ja 19-20). Lisätietoja ja vinkkejä kulutushuippuihin

Esilämmitä ja lataa autoasi fiksusti. Kovillakin pakkasilla esilämmitykseen riittää enintään kaksi tuntia. Sähköautoa kannattaa ladata yöaikaan. Motivalta lisää vinkkejä sähköautoille talviolosuhteisiin

Alenna huonelämpötilat astetta alemmas erityisesti tiloissa, joissa ei oleskella. Alenna reilusti lämpötilaa varastoista, autotallista ja muista aputiloista. Varmista vesijohtojen läpivientien sulana pysyminen pienellä lisälämmittimellä tai sulanapitokaapelilla.  Tarkempia tietoja suosituslämpötiloista ja lämmityksestä.  

Jos sinulla on tulisija, käytä sitä lisälämmönlähteenä. Kun tiedossa on paukkupakkasia, kannattaa varaavaa takkaa tai leivinuunia lämmittää jo hieman etukäteen.

Älä heitä lämpöä harakoille! Jos tuuletus on tarpeen, tee se ripeästi ja ristivedolla. Kovimmilla pakkasilla tuuletusta kannattaa välttää. Verhot ja/tai sälekaihtimet ikkunoiden edessä vähentävät lämpöhukkaa jopa yhden ikkunalasin verran. Pattereita tai termostaatteja ei kannata peittää verhoilla tai huonekaluilla, jottei lämmön leviäminen tiloihin esty.

Sauno harkiten. Pohdi, voiko saunomisen sähkösaunassa siirtää toiseen päivään tai myöhäiseen ilta-aikaan, kun sähköä on paremmin tarjolla. Jos saunominen on kuitenkin tarpeen, sauno ripeästi ja pidä sähkökiuasta päällä vain tarpeellisen lämmityksen ja käytön ajan. Vältä lämpimällä vedellä lotraamista. Täsmävinkkejä energiatehokkaaseen saunomisen sähkösaunassa

Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet ja valot. Laitteita ei kannata pitää päällä silloin, kun niitä ei käytetä. Sulje tietokoneet, televisiot ja muut sähkölaitteet virtakytkimestä, näin valmiustilakaan ei kuluta turhaa virtaa. Pese vain välttämättömät koneelliset astioita ja pyykkejä, jos voit ajasta koneet myöhempään iltaan tai yöhön. Hyödynnä ruoanlaitossa mikroaaltouunia ja tee nopeasti valmistuvia ruokia. Käytä valaisimissa ledilamppuja. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella toimimaan vain tarpeellisina aikoina.

Jos olet poissa kotoa, kannattaa useampien päivien poissaolon ajaksi kaikkien asuintilojen lämpötilaa alentaa muutamalla asteella. Myös ilmanvaihto on hyvä säätää pienemmälle poissaolotilaan. Katso lisävinkit poissaoloon: Astetta viileämpi poissaolo.

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.