Astetta harvemmat ja energiatehokkaat löylyt

Kertalämmitteinen sähkökiuas on ylivoimaisesti kodin eniten kuluttava yksittäinen sähkölaite. Saunominen näkyy suoraan sähkönkulutuksessa ja sähkölaskussa. 

Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat olennaisesti energiankulutukseen. Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Suurinta tuhlausta onkin saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Hyvin toteutetulla ilmanvaihdolla pidät tasaisen lämpötilan ja voit säätää kiukaan termostaattia pienemmälle – tinkimättä kuitenkaan hyvistä löylyistä!

Täsmävinkit energiatehokkaaseen saunomiseen sähkösaunassa:

  • Lyhennä kiukaan päälläoloaikaa. 
  • Älä pidä kiuasta kuumana turhaan. Mene saunaan heti, kun se on lämmin. Sammuta kiuas viimeistään silloin, kun poistut saunasta, tai mieluiten jo saunomisen aikana. Jälkilämpö ja hyvä ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan. 
  • Laske saunan lämpötilaa. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 %.
  • Suosi yhdessä saunomista.
  • Lisää saunan ilmanvaihtoa, kun lopetat saunomisen.
  • Älä koskaan pidä kiuasta päällä, kun sauna on tyhjillään.
  • Taloyhtiöissä on järkevää tarkistaa saunavuorokäytännöt ja varmistaa, ettei saunaa lämmitetä turhaan käyttämättömien vuorojen aikana.
  • Lisää aiheeseen liittyviä vinkkejä Motivan julkaisuista: Hyvä arki kotona, sauna ja kylpyhuone ja video ”Pidä veden kulutus kurissa

Milloin viimeksi vaihdoit kiuaskivet tai tarkastit kiukaasi kivien kunnon?

Kiuaskivet kannattaa tarkistaa vuoden välein ja uusia muutaman vuoden välein. Huonokuntoiset kivet on syytä vaihtaa ajoissa, sillä näin säästät myös sähkösaunan energiankulutuksessa.

Jos sauna ei tunnu lämpenevän kunnolla tai ilma tuntuu tunkkaiselta, saattaa syy olla nimenomaan huonokuntoisissa kiuaskivissä. Sähkökiukaassa myös kiukaan vastukset saattavat vaurioitua ja rikkoutua huonokuntoisista kiuaskivistä.

Kiuaskivien tarkistaminen on pieni vaiva suhteessa hyötyihin! Ota kivet pois kiukaasta ja kopauttele niitä vastakkain. Vaihda murtuvat ja lohkeilevat kivet uusiin. Kiukaaseen kertynyt kivimurske saattaa tukkia ilmaraot. Puhdista tyhjentämäsi kiuas murskeesta ja kivipölystä. Pese tai huuhtele hyväkuntoiset ja uudet kivet ennen kuin asettelet ne kiukaaseen. 

Lado kivet riittävän ilmavasti, älä lyttää tai taivuttele vastuksia. Jos kivien määrä askarruttaa, voit tarkistaa suositellun määrän tyypillisesti kiukaan huolto-ohjeesta tai kiukaan valmistajan verkkosivuilta.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.