Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko Ahl

Entistä valmiimpina kohti lämmityskautta

Lämpimän alkusyksyn viilentyessä on aika kääntää ajatukset tulevaan lämmityskauteen. Viime talven epävarmuuteen verrattuna energianäkymät ovat vakaammat, koska Suomi on irtautunut venäläisestä energiasta, Olkiluoto 3:n ydinvoimala on käynnissä ja tuulivoimaa on rakennettu lisää.

Talveen on silti hyvä varautua normaaliin tapaan huolehtimalla lämmityslaitteiden kunnosta ja esimerkiksi polttopuiden hankkimisesta. Viime lämmityskauden oppien mukaisesti kannattaa myös valmistautua vähentämään tai siirtämään sähkönkäyttöä kulutushuippujen ohi. Näin siksi, että mutkia voi aina tulla matkaan. Esimerkiksi elokuussa sähkön hinta nousi tuolloin yllättäen, kun suunniteltujen Loviisan ydinvoimalan sekä Ruotsin siirtoyhteyden huoltokatkon lisäksi Olkiluoto 2:n ydinvoimalan tuotanto seisahtui yllättäen. 

Eri polttoaineita on toistaiseksi hyvin saatavilla, ja lähes kaikkien lämmityspolttoaineiden hinnat ovat laskeneet ja niiden saatavuus parantunut, vaikka Venäjä ja Saudi-Arabia pyrkivät rajoittamaan öljyn tuotantoa. Saamme Nivokselle tärkeää lämmityspellettiä kotimaan lisäksi tarvittaessa Baltiasta ja Pohjois-Amerikasta. Hyödynnämme sitä uudessa Kapulin biolämpölaitoksessa, joka auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja fossiilisten polttoaineiden tarvetta kaukolämmön tuotannossamme.

Me nivoslaiset olemme varautuneet myös – kuten toimialalla kuuluukin – harjoittelemalla  erilaisia tilanteita yhdessä muiden viranomaisten kanssa, koskivatpa ne sitten energian, veden tai tietoliikenneyhteyksien toimitusvarmuutta.

Kun kustannukset nousevat, keskitymme tärkeimpään

Olemme Nivoksella päättäneet keskittyä toiminnassamme paikallisten sähkö-, vesi- ja tietoliikenneverkkojen ja palveluiden kehittämiseen. Siksi olemme karsineet rönsyjä ja luopuneet kannattamattomista liiketoiminnoista, kuten sähkönmyynnistä ja Palopuron Biokaasu Oy:stä. Odotamme kuluvasta vuodesta voitollista, mutta talouteemme vaikuttaa rahoituksen kallistumisen lisäksi hiljentyneen rakentamisen vaikutukset vesi-, sähkö- ja valokuituliittymien kysyntään.

Arjen kustannukset ovat nousseet kauttaaltaan, ja siinä olemme samassa veneessä asiakkaidemme kanssa. Sen sijaan, että siirtäisimme kaiken kustannusten nousun asiakkaiden maksettavaksi, olemme tehostaneet toimintaamme ja tinkineet omasta tuloksestamme. Silti jouduimme elokuussa nostamaan sähkön siirtohintaa sekä marraskuusta alkaen talous- ja jäteveden maksuja, vaikkakaan emme täysimääräisesti kustannusten nousuun nähden. Nivoksen kokoisille energiainfrayhtiöille ajat ovat haastavat, mutta pyrimme silti aina ratkomaan eteen tulevat haasteet asiakkaidemme parhaaksi.

Yritykset lisäävät elinvoimaa

Taloudellinen yritteliäisyys on aina tervetullutta, ja niukempina aikoina se on erityinen ilonaihe. Tuoreen uutisen mukaan Mäntsälään on tulossa kasvihuoneyritys Kerava Garden. Vertikaaliviljelyyn erikoistunut yritys on energia- ja raaka-ainetehokas toimija, joka käyttää vettä ja energiaa säästeliäästi.

Voimme pitää innovatiivisen yrityksen sijoittumista Mäntsälään onnistumisena niin Mäntsälän kunnalta kuin meiltä Nivokseltakin. Mäntsälän mallin mukaisesti olemme tarjonneet joustavasti niin sähkön, veden, viemäröinnin, kaukolämmön kuin valokuituyhteydet heti lupa-asioiden selvittyä. Paikallisiin verkkoihin ja palveluihin keskittyvänä yhtiönä me Nivoksella haluamme edistää sitä, että Mäntsälässä ja sen lähialueilla on hyvä elää ja yrittää.

Toivotamme uudet yritykset tervetulleiksi ja tarjoamme ilomielin palveluitamme kaikille alueemme asiakkaille.

Marko Ahl

Kirjoittaja on Nivos-konsernin toimitusjohtaja