Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko

Datakeskuksen hukkalämmön jakelua Mäntsälän kaukolämpöverkkoon jatketaan

Olemme jo viiden vuoden ajan vähentäneet Mäntsälän kunnan hiilijalanjälkeä kierrättämällä Yandexin datakeskuksesta saatua hukkalämpöä kaukolämpöverkkoon. Ukrainan sodan aiheuttamien Venäjän vastaisten toimien myötä myös meidän on punnittava tilannekohtaisesti yhteistyötämme venäläisomisteisen Yandexin kanssa.

”Tuomitsemme jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja seisomme sodasta kärsivien ihmisten puolella. Ensisijainen tehtävämme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on toimia vastuullisesti ja varmistaa, että toimitamme asiakkaillemme lämpöä, puhdasta vettä ja sähköä”, sanoo Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl.

Toimintamme keskiössä on pitkäjänteinen ilmastotyö oman ja asiakkaidemme hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Yksi merkittävimpiä ilmastohankkeitamme on venäläistaustaisen Yandex Oy:n Kapulin teollisuusalueella sijaitsevan datakeskuksesta kerätyn hukkalämmön kierrättäminen. 

Jopa 75 % Mäntsälän keskustan kotien lämmöstä saadaan tällä hetkellä päästöttömästä hukkalämmöstä. Hukkalämmön kierrätyksen ansiosta kaukolämmön hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet yli 40 %. Yandex käyttää konesalin sähkönkulutukseen ainoastaan suomalaista tuulivoimaa ja toimialan näkökulmasta yhteistyöllä on hyviä vaikutuksia.

Viimeaikaisten tapahtumien valossa olemme kuitenkin käyneet huolella läpi, mitä lyhyen ja pitkän aikavälin vastuullisia vaihtoehtoja hukkalämmön kierrätykselle on tarvittaessa olemassa. 

”Hukkalämmön hyödyntäminen kaukolämpöverkossa on paras mahdollinen ekologinen lämmönlähde. Tilanteen vaatiessa joutuisimme korvaamaan hukkalämmön pääsääntöisesti venäläisellä maakaasulla ja kevyellä polttoöljyllä. Samalla hiilineutraaliustavoitteemme ottaisivat väistämättä takapakkia”, sanoo Ahl.

Tällä hetkellä energiatoimiala ei ole EU:n asettamien pakotteiden piirissä. Seuraamme aktiivisesti pakotteita ja noudatamme kaikkia sovellettavia lakeja ja määräyksiä. Jatkamme siis toistaiseksi Suomessa rekisteröidyn Yandex Oy:n kanssa tehtyjä sopimuksia samalla tavalla kuin noudatamme muidenkin asiakkaidemme kanssa tehtyjä sopimuksia. Mikäli pakotteita Yandex Oy:lle asetetaan, yhteistyö lopetetaan.

Noudatamme lyhyen ja pitkän aikavälin selkeitä varautumissuunnitelmiamme niin lämmön, energian kuin veden huoltovarmuuden takaamiseksi. Kaukolämpöverkossa voimme tarvittaessa heti lisätä korvaavia energiamuotoja, jotka ovat käytännössä biokaasua ja öljyä.

Maakaasuriippuvuuden vähentämiseksi aloimme jo kesällä 2021 suunnittelemaan hake- tai pellettilaitoksen rakentamista Kapulin alueelle. Valmistuessaan se tulee tuottamaan lisää luotettavaa, kotimaista biolämpöä kaukolämpöverkkoon.

”Toivomme syvästi, että järkyttävä tilanne Euroopassa on väliaikainen. Siihen asti asiakkaamme voivat luottaa siihen, että nivoslaiset tekevät kaikkensa sen eteen, että kaukolämpömme on jatkossakin kilpailukykyistä”, Ahl toteaa.
 

Lisätiedot: 

Marko Ahl,  Nivos-konsernin toimitusjohtaja