Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko

Varmistamme asiakkaidemme lämmön, sähkön ja veden saannin kiristyneessä maailmantilanteessakin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on luonnollisesti herättänyt Suomessakin huolta energian saatavuudesta. Me Nivoksella olemme varmistaneet, että asiakkaillemme riittää lämpöä, puhdasta vettä ja sähköä kaikissa tilanteissa.

Ukrainan sota on aiheuttanut epävarmuutta Euroopan ja Suomen energiamarkkinoille. Toistaiseksi tilanne on normaali, mutta sen heikentyminen voi näkyä myös meillä Mäntsälässä. Arviomme mukaan merkittävimmät seuraukset olisivat Venäjän maakaasutoimitusten tyrehtymisellä sekä EU:n ja Yhdysvaltojen asettamien talouspakotteiden vaikutuksilla kansainväliseen maksuliikenteeseen.  

”Ajatuksemme ovat vahvasti sodasta kärsivien kanssa. Samanaikaisesti kannamme huolta ja vastuuta kaukolämpö-, vesi- ja sähköverkkoasiakkaistamme. Tämä on meille ehdoton ykkösasia, ja siksi meillä on selvät varautumissuunnitelmat niin lyhyelle kuin pitkälle aikavälille”, Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl sanoo.

”Kaukolämpöverkossamme voimme tarvittaessa heti korvata nykyisiä energialähteitä varapolttoaineilla eli etupäässä öljyllä ja biokaasulla. Maakaasuriippuvuuden vähentämiseksi aloimme jo kesällä 2021 suunnittelemaan hake- tai pellettilaitoksen rakentamista Kapulin alueelle. Valmistuessaan se tuottaa luotettavaa, kotimaista biolämpöä verkkoomme”, Ahl kertoo.  

Kaukolämmön tapaan meillä on varautumissuunnitelmat myös sähkö- ja vesihuoltoverkkojamme varten. Näillä varmistamme puhtaan veden ja sähkön saatavuuden ja toimitukset asiakkaillemme tilanteessa kuin tilanteessa. Vesihuollon turvaamiseksi toimimme läheisessä yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Ukrainan sodan myötä Suomessa on herännyt keskustelu myös Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoshankkeesta. Monien muiden suomalaisten energialaitosten tapaan Nivos on myös hankkeen osakas. 

”Toistaiseksi emme tee Fennovoiman hankkeeseen lisäsijoituksia, vaan seuraamme tilanteen kehitystä yhdessä muiden osakkaiden kanssa”, Ahl sanoo.

Yksi suurimpia asiakkaitamme on venäläistaustainen Yandex Oy, joka on Suomessa rekisteröity osakeyhtiö. Toistaiseksi noudatamme yhtiön kanssa tehtyjä sopimuksia, samalla tavalla kuin noudatamme muidenkin asiakkaidemme kanssa tehtyjä sopimuksia.

Ukrainan sodan seurauksena olemme muiden suomalaisten operaattoreiden rinnalla sulkeneet Venäjän keskushallinnon alaisuudessa toimivat tv-kanavat (Russia Today (RT), RT Spain ja RT France) verkostamme.

”Seuraamme maailmantilanteen kehitystä tarkasti yhdessä alojemme asiantuntijoiden kanssa. Me Nivoksella olemme jo pitkään tehneet töitä puhtaan ja luotettavan energian edistämiseksi. Valitettava nykytilanne vain vauhdittaa tätä työtä entisestään”, Ahl summaa.
 

Lisätiedot: 

Marko Ahl,  Nivos-konsernin toimitusjohtaja