Muokattu kuva, jossa näkyy sähköasentaja sekä sähköverkkoa haaleasti. Kuvan aiheena sähköverkon rakentaminen.

Rakennamme sähköverkkoa suunnitelmallisesti pala kerrallaan

Sähköverkon pystyttämistä ja saneeraamista voi verrata vanhan talon kunnostamiseen. Vaikka tekisi mieli laittaa kaikki kuntoon kerralla, joutuu sähköverkon ylläpitäjä – kuten talonomistajakin – miettimään omia resurssejaan. Meille Nivoksella tärkeintä on taata luotettava sähkönsaanti arkesi turvaamiseksi.

Me Nivoksella vastaamme sähköverkon ylläpidosta reilun 55 kilometrin pituisella alueella pääsääntöisesti Mäntsälässä ja Kärkölässä. Koska verkkoalueen rajat eivät noudata kuntarajoja niin tarkemmin ottaen toimimme 8 eri kunnan alueella. Huolehdimme noin 13 500 kotitalouden ja 1 500 yrityksen sähkön laadusta, vakaudesta ja turvallisuudesta vuorokauden ympäri ja vuodesta toiseen. Sähköverkon luotettava toiminta edellyttää meiltä kokonaisuuden hallintaa, mihin kuuluu muun muassa suunnittelu, rakentaminen, verkon tarkastukset, kunnossapito ja mahdollisten vikojen nopea korjaus sekä materiaalinhallinta.

Sähköjakeluverkon ylläpito vaatii jatkuvia valintoja siinä missä vanhan talon ylläpitäminenkin: pärjäämmekö korjauksella vai tarvitsemmeko kokonaan uuden laajennuksen? Aivan kuten omakotiasuja, me Nivoksella joudumme punnitsemaan tarkkaan, mikä kohde on kiireellisin ja miten pysyä budjetissa.

Ammattilaisemme suunnittelevat pitkällä aikajänteellä niin verkon laajentamistarpeet kuin vanhan sähköverkon saneerauksetkin. Tavoitteena on luotettava ja varma sähköverkko, jonka avulla arkesi on mahdollisimman sujuvaa.

Rakennamme sähköverkkoa suunnitelmallisesti. Suunnitteluvaiheessa teemme yleisuunnittelua 3-10 vuoden tarpeisiin sekä hankekohtaista vuosisuunnittelua mitoituksineen, rakenne- ja maastosuunnitteluineen sekä lupa-asioineen. Saneerauskohteita pisteytämme tärkeysjärjestyksen mukaisesti ja toteutamme noin 12 projektia vuodessa. Lisäksi toteutamme uusien kohteiden kaavoituksen ja uudet liittymät. Rakentamisvaiheessa maanrakennuskumppanimme tekee kaapeliojat, putkitukset ja kaapelin vedot. Me Nivoksella teemme asennukset, kytkennät ja valvonnan sekä dokumentoinnin ja huolehdimme purettujen ilmakaapeleiden ja pylväiden kierrätyksestä.
Rakennamme ja saneeraamme sähköverkkoamme suunnitelmallisesti. Avaa kuva suurempana (pdf).

Sähköverkossa teemme tärkeimmän ensin

Sanonta – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – pätee myös sähköverkon ylläpitoon. Sähköverkon yleissuunnitelmassa aikataulutamme eri vuosille verkon saneeraukset ja mahdolliset laajennukset. Suunnitelmassa huomioimme alueemme 110 kilovoltin alueverkon, 20 kilovoltin keskijänniteverkon ja 0,4 kilovoltin pienjänniteverkon. Näihin kuuluu tällä hetkellä yhteensä 1400 kilometriä ilmajohtoja, 850 kilometriä maakaapelia, 5 sähköasemaa ja yli 1000 muuntamoa.

”Laadimme yleissuunnitelman 3–10 vuoden ajalle. Tämän pohjalta teemme vuosisuunnitelman, johon sisältyy noin 12 eri hanketta. Uusia liittymiä rakennamme tilausten mukaan. Joka toinen vuosi laadimme myös jakeluverkon kehittämissuunnitelman Energiavirastolle hyväksyttäväksi”, kertoo sähköverkkomme yleissuunnitelmista ja investoinneista vastaava verkkopäällikkömme Pasi Friman.

Uutta sähköverkkoa rakennamme yhteishankkeina muiden toimijoiden kanssa sitä mukaa kuin kaavoitettuja alueita aletaan rakentaa, kuten parhaillaan tapahtuu Lempivaarassa.

Saneerauksia puolestaan ohjaa pisteytysjärjestelmä, jonka avulla seuraamme esimerkiksi verkon ikää, kuntoa ja vikaantumismääriä. Esimerkiksi kriittisessä infrassa, johon kuuluvat muun muassa sairaalat, julkiset palvelut ja viranomaistoiminta sekä viestiverkot pyrimme turvaamaan laadukkaan sähkönsaannin kaikissa olosuhteissa. Myös tiheästi asutut alueet ja yritystoiminta ovat listan kärkipäässä.

”Hallitsemme verkko-omaisuutta verkkotietojärjestelmässä, jonne kokoamme eri komponenteista ennalta laaditun ohjelman mukaan muun muassa ikä- ja kuntotietoja. Suurin osa kaava-alueista on jo maakaapeloitu säävarmaksi. Haja-asutusalueella etenemme kiireellisyyden ja pisteytyksen mukaan”, kertoo rakennuttajapäällikkömme Jouni Kareinen.

Maaseudulla enemmän kaapelia per asukas

Asukaslukuun suhteutettuna kaapelointi on kalliimpaa maaseutumaisilla paikkakunnilla, koska asutus on harvempaa ja matkat pitkiä verrattuna kaupunkien keskustoihin. Voi sanoa, että maaseudulla maksajiakin on harvemmassa, vaikka itse sähkö on elämisen edellytys kaikille.

Se mikä pätee remonttiin, pätee myös verkkosaneeraukseen. Ikkunoiden vaihto ei voi laajentua hallitsemattomasti julkisivuremontiksi ilman, että rahat ovat pois keittiöremontista.

”Maakaapeloinnin kustannukset ovat maastosta riippuen noin 75 000–100 000 euroa per kilometri, joten suunnitelmasta ei voi kevein perustein poiketa edes muutamaa sataa metriä ilman, että se on pois jostain kiireellisemmästä. Budjetissa on pysyttävä”, Pasi toteaa.

Huomioimme tulevaisuuden tarpeet

Tarkennamme yleissuunnitelman erillisiksi hankkeiksi, joissa meitä auttavat verkonsuunnitteluun erikoistuneet kustannustehokkaat yhteistyökumppanimme.

”Sähköisessä laskelmassa arvioimme nykyisen ja tulevaisuuden sähköntarpeen. Mitoituksessa on ’kasvunvaraa’ esimerkiksi sähköautojen yleistymisen vuoksi. Verkkotietojärjestelmä on olennaisessa roolissa tässäkin työssä”, Jouni huomauttaa.

Suunnittelija tekee tarkemmat projektikohtaiset rakennesuunnitelmat ja verkostokartat, sekä hakee tarvittavat luvat maanomistajilta ja esimerkiksi ELY-keskukselta, joka luvittaa verkon rakentamista.

”Liittymäsuunnitelmat teemme Nivoksen omina töinä ja viimeistään tässä vaiheessa teemme maastosuunnitelmat ja olemme yhteydessä maanomistajiin ennen töiden alkua”, Pasi kertoo.

Urakointi on näkyvin vaihe

Yleis-, sähköverkon – ja liittymäsuunnitelmien jälkeen aikataulutamme itse rakentamisen. Ihannetapauksessakin projektikohtainen suunnitteluprosessi lupineen vie pari kuukautta ja itse rakentaminen nelisen kuukautta. Työ alkaa näkyä muillekin kuin nivoslaisille vasta sitten, kun kaivurit ja kaapelikelat ilmestyvät maisemiin. Liki puolet rakennuttamiskuluista koostuu materiaaleista.

”Maansiirtotöistä vastaavat yhteistyökumppanimme, ja omat asentajamme tekevät tarvittavat asennukset ja kytkennät”, Jouni kertoo.

Käyttöpäällikkömme seuraa käyttöönottoa ja huolehtii tarvittavan dokumentaation verkkotietojärjestelmäämme. Siistimme jäljet ja saatamme maaston vastaavaan kuntoon kuin työn alussa, mikä on asiakkaille ja maanomistajille erityisen tärkeää.

”Aina kun saneeraamme, syntyy myös purkujätettä. Kierrätämme materiaalit asianmukaisesti Kuusakosken kautta uusiksi raaka-aineiksi”, Pasi kertoo.

Raportoimme Energiavirastolle

Raportoimme tehdyistä töistä Energiavirastolle, joka kerää tiedot ja valvoo prosessia suunnittelusta toteutukseen.

”Joka toinen vuosi laadittavassa kehittämissuunnitelmassa kerromme tarkemmin, miten kehitämme sähköverkkoamme ja millaisiin tulevaisuuden näkymiin varaudumme sähkönjakelun näkökulmasta. Toivomme asiakkailtamme ja sidosryhmiltämme palautetta suunnitelmasta ja huomioimme ne päivityksissä”, Pasi kannustaa osallistumaan.

Parhaillaan keräämme asiakaspalautetta jakeluverkon kehittämissuunnitelmasta. Tutustu kehittämissuunnitelmaamme ja anna palautetta 3.6.2024 mennessä.

Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. Vika- ja häiriötilanteissa älykäs sähköverkkomme osaa hälyttää asiantuntijamme toimiin välittömästi. Saamme siis tiedon sähköverkon vioista jo usein, ennen kuin niiden vaikutukset ovat edes havaittavissasi. Ammattitaitoiset asentajamme ovat hälytysvalmiudessa ja ryhtyvät korjaustoimiin heti tarpeen tullen mahdollisimman ripeästi.


Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.