Nivoslaiset mukana säästötalkoissa – Markon vinkit energiankäyttöön
Pienistä arjen teoista syntyy yhteisissä energiatalkoissa suuria säästöjä. Monialayhtiönä meillä Nivoksella on käytännön osaamista niin sähköstä, lämmityksestä, vedenkäytöstä kuin liikkumisestakin. Juttusarjassamme asiantuntijamme laittavat jakoon omat vinkkinsä säästeliääseen ja fiksumpaan energiankäyttöön.
Tällä kertaa vuorossa on Mäntsälän Sääksjärvellä omakotitalossa asuva toimitusjohtajamme Marko Ahl, jonka perheeseen kuuluvat hänen puolisonsa ja kaksi vielä kotona asuvaa lasta sekä käppänä eli kääpiösnautseri.
Työtään ja taustaansa Marko kuvailee seuraavasti: ”Työni on monipuolista ja korostaisin erityisesti, että teen työtä henkilöstön sekä asiakkaiden kanssa. Toimitusjohtajana olen eräänlainen yleismies, joka on mukana tai ainakin tietoinen vähän kaikesta mitä yhtiössä tapahtuu.
Olen ollut töissä energia-alalla kohta 30 vuotta, mutta nykyisen kaltaista sähköpulan mahdollisuutta en ole aiemmin kohdannut. Toki työuralleni on mahtunut erilaisia energiatuotantohäiriöitä ja niiden ratkomista, siinä mielessä olen varsin kokenut. Olen toiminut nykyisessä tehtävässäni kohta kaksi vuotta ja oppinut tuntemaan Nivoksen henkilöstön ja luotan heidän osaamiseensa sekä valmistautumiseen tässäkin asiassa.”
Mitkä ovat tärkeimmät tai ajankohtaiset vinkkisi säästeliääseen energiankäyttöön?
Sähkön säästäminen ja sen käytön ajoittaminen on nyt erityisen tärkeää. Sähköpulan mahdollisuus on erityisen suuri arkiaamuisin ja iltapäivisin kello kuudentoista jälkeen, kun sähkönkulutus on huipussaan.
Talvella ajoneuvojen lämmitys on tärkeää turvallisuuden ja kotipihalle tulevien päästöjen vähentämiseksi. Ajoneuvojen yhtäaikainen lämmittäminen kuitenkin tarvitsee sähköä yhden ison ydinvoimalan verran. Minun vinkkini tähän on, että ajastetaan auton lämmitys aamuyön tunneille ja lopetetaan lämmitys viimeistään aamukuuteen mennessä. Näin toimimalla auto ei ole aivan jäässä lähdettäessä työmatkalle ja samalla kulutusta on siirretty kriittisestä ajankohdasta vähemmän kriittiseen.
Entä miten itse osallistut energiansäästötalkoisiin?
Perheemme on voinut osallistua energiansäästötalkoisiin varsin vahvasti ja olemme vähentäneet lämmityskauden alettua sähkönkulutuksemme noin 400 kWh:n kuukaudessa.
Omakotitalossamme on vesikiertoinen lattialämmitys, joka mahdollistaa erilaisia lämmitystapoja. Meillä ensimmäisenä lämmitysmuotona oli puukattila ja sen tukena sähkövastukset. Kiinteistöön kuuluu sen verran metsää, että sitä riittää puita yhden talon lämmitykseen. Muutamia vuosia sitten puukattilan rinnalle hankittiin maalämmitys ja puukattila jäi varalle. Nyt energiakriisissä olemme ottaneet puukattilan ensisijaiseksi lämmitysmuodoksi ja sen avulla olemme vähentäneet perheemme sähkönkulutusta merkittävästi, tuohon alussa mainitsemaani noin 400 kWh:n kuukaudessa. Maalämpö olisi toki vaivattomampi, mutta tällä ratkaisulla osallistumme parhaamme mukaan energiansäästötalkoisiin.
Lisäksi olemme laskeneet sisälämpötilan 19 asteeseen ja erityisesti perheen nuorisoa on neuvottu lyhentämään suihkutteluaikaa.
Seuraamme perheessä aktiivisesti Fingridin Tuntihinta-sovelluksen kautta pörssisähkön hintaa ja pyrimme ajastamaan kaikki pesukoneet yön halvemmille tunneille.
Lisää energiansäästövinkkejä
Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.
<< Tutustu Nivoksen vuoteen 2022