Tervalan lypsykarjatilalle asennetut aurinkopaneelit ja Eero Tervala seisoo rakennuksen edessä

Lypsykarjatilalle jopa 2000 euron säästöt vuodessa Nivoksen aurinkopaneeleilla

Lypsykarjatilallinen Eero Tervala Hollolasta hankki navettansa katolle aurinkopaneelit tänä keväänä. Tavoitteena on, että merkittävä osa tilan tarvitsemasta sähköstä tulee aurinkoenergiasta. Eero kilpailutti kahdeksan eri toimijaa. Nivoksen hän valitsi hyvien takuiden, laitteiden ja kilpailukyisen hinnan takia. Myös mukava meininki vaikutti asiaan.

Tervalan tilalla on vaikuttava historia. Se perustettiin jo vuonna 1719. Eero on tilan kymmenes isäntä. Nykyään tila toimii maatalouden yhtymänä. Tilalla asustelee yli 50 lypsylehmää ja nuorta karjaa on 35 yksilöä.

Sähkönkulutus on melkoista. Lypsykoneet ovat käynnissä joka päivä neljä tuntia. Lisäksi tilalla on kuivuri, konehalleja ja kaksi omakotitaloa. Sähkönkulutus on noin 95 000 kilowattituntia vuodessa. Euroissa se tarkoittaa noin 10 000-12 000 euron kustannuksia.

Tilalle oli jo aiemmin hankittu lämpökeskus, mikä pienensi sähkönkulutusta 15 000 kilowattituntia vuodessa. Aurinkosähköstä Eero kiinnostui toden teolla reilu vuosi sitten.

”Lähipiirissäni on aurinkosähköstä hyviä kokemuksia. Tuttavallani on kotinsa katolla aurinkopaneelit. Häneltä olen saanut paljon vinkkejä ja alkusysäyksen projektiin”, Eero kertoo.

Projekti eteni rivakasti

Ensin Eero otti yhteyttä ProAgrian energianeuvojaan, jonka kanssa tilalla tehtiin energiamittaus. Tarkoituksena oli selvittää minkä kokoinen aurinkopaneelijärjestelmä olisi järkevää hankkia.

Eero haki itse paljon tietoa asiasta. Tarjouksen hän pyysi kahdeksalta eri aurinkosähköjärjestelmän toimittajalta.

”Kun vertailee eri tarjouksia, kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti takuuehtoihin: millaiset takuut laitteilla ja asennuksella on ja mikä on sähkön tuottotakuu. Minua kiinnosti myös tietää, mistä maasta laitteet tulevat.”

Tarjousten perusteella Eero valitsi Nivoksen aurinkosähköjärjestelmän.
 

”Takuuehdot olivat hyvät ja järjestelmä laadukas. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen. Heti alusta asti kanssakäyminen nivoslaisten kanssa oli mutkatonta ja helppoa. Tuntui, että minua kuunneltiin ja oltiin valmiita auttamaan”.


Avaimet käteen -ratkaisu

Tänä keväänä nivoslaiset asensivat Tervalan navetan katolle 66 aurinkopaneelia avaimet käteen -ratkaisuna. Järjestelmän nimellisteho on 17,8 kWp. Lisäksi kahdeksan paneelia jätettiin vielä varastoon odottamaan sijoituskohdetta.

”Aurinkosähköjärjestelmä oli todella helppo ratkaisu ja sen asennus kesti vain muutaman päivän.  Minun ei tarvinnut itse tehdä mitään. Nivos hoiti kaiken sujuvasti ja ripeästi. Lehmätkään eivät olleet moksiskaan navetan katolla työskennelleistä miehistä.”

Nyt Tervalan tilan lehmien lypsy hoituu aurinkosähköllä. Tavoitteena on, että järjestelmä tuottaa aurinkosähköä vuodessa noin 14 000 – 15 000 kilowattituntia. Euroissa se tarkoittaa jopa parin tuhannen euron vuotuista säästöä sähkölaskussa.

Kannattava investointi

Kaikkiaan Tervalan tilan aurinkosähköjärjestelmä maksoi alle 26 000 euroa ja sen päälle arvonlisävero. Rahoitus järjestyi pankista. Lisäksi Eero sai investointitukea, jota haetaan paikalliselta ELY-keskukselta.

Eero on laskenut, että investointi maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

”Jo nyt tiedän, että aurinkopaneelit ovat kannattava investointi. Aurinkosähkö on myös ympäristöteko. Käyttämällä uusiutuvaa energiaa, pystyn omilla valinnoillani vaikuttamaan tilani hiilijalanjälkeen. On hienoa, että voin omalta osaltani säästää luontoa jälkipolville.”

Eeron kolme vinkkiä aurinkopaneeleiden hankintaan:

  1. Tee tarkat laskelmat aurinkosähköjärjestelmän koosta. Liian isoa tai liian pientä järjestelmää ei kannata hankkia. Apua laskelmiin voi saada energia-asiantuntijoilta.
  2. Hyödynnä maatalouden investointituki. Tuen määrä voi olla lähes puolet investoinnin kustannuksista. Tukea haetaan paikallisesta ELY-keskuksesta.
  3. Kun vertailet tarjouksia, kiinnitä huomiota erityisesti takuisiin. Kannattaa valita yhteistyökumppani, jonka kanssa yhteistyö on saumatonta ja mukavaa heti tarjousvaiheessa.

Lypsykarjatilallinen Eero Tervala Hollolasta hankki navettansa katolle aurinkopaneelit tänä keväänä.

Kiinnostuitko aurinkopaneeneista?

Kari Rissanen

myyntipäällikkö
aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput, sähköautojen latauspisteet