Varman päälle puhdasta vettä – Mäntsälän vesitorniin asennettiin UV-laite

Vuoden 2020 syksyllä Mäntsälän vesitornissa tapahtui kummia. Tornin jalkaosa sai komean nilkkakorun, kun vesitorniin asennettiin Mäntsälän alueen talousvettä UV-valolla puhdistava laite.

”Veden hygieenisyyden turvaamiseksi Nivoksen jokaiselta kuudelta eri vedenottamolta lähtevä vesi on jo pitkään käsitelty UV-laitteella. Jatkossa myös Mäntsälän vesitorniin menevä vesi käsitellään UV-laitteella – sekä torniin pumppauksen yhteydessä, että ennen syöttöä juomavesiverkostoon”, kertoo Nivoksen tuotantopäällikkö Päivi Nyyssönen.

UV-valolla mahdolliset bakteerit ja virukset muutetaan vaarattomaan muotoon ilman kemikaaleja.

”UV-valolla desinfioitaessa bakteerit, virukset ja loiset inaktivoidaan valokemiallisen reaktion avulla. Se on kemikaaliton ja puhtaasti fysikaalinen menetelmä, jota käytettäessä mitään haitallisia ja ei-toivottuja tuotteita tai sivutuotteita ei synny”, Nyyssönen selvittää.

UV-desinfioinnin lisäksi vedenottamoilla on valmius ottaa tarvittaessa käyttöön klooraus, joka suojaa veden mikrobiologista laatua vesijohtoverkostossa. 

”UV-desinfiointi on todettu helppokäyttöiseksi ja turvalliseksi varokeinoksi veden laadun varmistamisessa. UV-käsittely ei myöskään vaikuta veden hajuun ja makuun”, Nyyssönen kertoo. 

Hallittu asennus haastavissa olosuhteissa

Nivoslaiset tekivät mittavia ennakkovalmisteluita, jotta vesitorni voitiin tyhjentää hallitusti asennusta varten. Samalla säiliötila puhdistettiin ja sen kunto tarkastettiin.

UV-laitteen sijoittaminen vesitornin ahtaaseen jalkaosaan toi omat haasteensa niin suunnittelijoille kuin asentajille. Laite itsessään on aikuisen ihmisen mittainen, eikä se saa häiritä käyttöhenkilöstön liikkumista kapeissa kierreportaissa.

Asennuksen suunnittelu ja toteutus tehtiin tiiviissä yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Suunnittelusta vastasi Ramboll Finland, toteutuksesta Saku-Tek Oy ja automaatiosta Insta Automation Oy. Itse UV-laitteen toimitti pitkäaikainen kumppanimme HyXo, jonka tuotteita olemme aiemminkin menestyksekkäästi ottaneet käyttöön vedenottamoillamme.

Lopuksi UV-laite kytkettiin vastikään uudistettuun vesihuollon automaatiojärjestelmään, jonka ansiosta voimme seurata UV-laitteen toimintaa etänä valvomosta tai tabletilta.

”Oli hieno fiilis, kun entistäkin paremmin palveleva vesitorni voitiin viikon huoltoseisokin jälkeen ottaa uudelleen käyttöön – ja ilman häiriön häiriötä asiakkaillemme”, Nyyssönen iloitsee.