Kuvassa Nivoksen verkkoasiantuntija Katja Repo

Työn ohessa opiskelleet nivoslaiset Katja ja Robert: ”Opiskelu piristää työssä jaksamista ja hyödyttää välittömästi työnantajaa”

Ilahdumme kerta toisensa jälkeen, kun nivoslaiset haluavat syventää osaamistaan – olipa kyseessä kurssipäivä, lisäkoulutus, pitempi opintovapaa tai tiukka töiden ohella rutistettu tutkinto. Kaikkea on nähty ja kokeiltu! 
 
Pitkän linjan nivoslaiset Katja ja Robert innostuivat hankkimaan alaansa sopivaa lisäkoulutusta, sattumalta vielä haasteellisena koronavuotena. Miten opiskelu työn ohella sujui? Mitä opinnoista jäi käteen?  

Ohjelmointiosaamisesta täsmätukea omiin mielenkiinnon kohteisiin 

Katja Repo on työskennellyt Nivoksella jo 12 vuotta, ensin asiakaspalvelussa ja sen jälkeen sähkönsiirron puolella. Ohjelmointi oli kiinnostanut verkkopalveluasiantuntijaa pitkään. Kun etänä opiskeltavat AMKoodarin opinnot aukenivat, Katja päätti tarttua mahdollisuuteen ja aloittaa kurssimuotoiset aikuisopinnot. 
 
”Ensin opiskelin iltaisin ja viikonloppuisin. Intoa oli kovasti! Vähitellen alkoi kuitenkin tuntumaan, ettei aika riitä. Kurssit muuttuivat haastavammiksi ja lapsia piti kuskata iltaisin harrastuksiin, ja sitten tuli korona ja lapset jäivät etäkouluun. Siinä kohtaa huomasin, että opintovapaa tulisi hyvään saumaan.” 
 
Katja sopi lopulta neljän kuukauden opintovapaasta ja sai keskityttyä paremmin opintoihinsa.  
 
”On hyvä, että meillä kannustetaan opiskeluun ja pystyin ottamaan opintovapaata kiireestä huolimatta kesäkuukausien ajaksi.” 

Kuvassa verkkopalveluasiantuntijamme Katja Repo

Vaikka Katjan työnkuvaan ohjelmointi ei suoranaisesti kuulu, halu ymmärtää syvällisemmin eri tietojärjestelmiä oli kasvanut massiivisen datahub-hankkeen myötä.  
 
”Opintojen myötä ymmärrän yhä paremmin kokonaisuutta silloin, kun tilaamme järjestelmään esimerkiksi uusia ominaisuuksia. Varsinkin datahubin projektissa on monta eri järjestelmää ja useita rajapintoja. Nyt palikat loksahtavat helpommin paikalleen.” 
 
Paluu koulun penkille piristi kummasti, vaikka työtehtävät ovatkin vuosien varrella vaihtuneet ja oma osaaminen työn tuoksinassa kehittynyt. 
 
”Kun työelämää on jo takana, uutta tietoa omaksuu ihan eri lailla ja opintoihin osaa ottaa käytännön esimerkkejä suoraan työelämästä. Opiskelu hyödyttää välittömästi sekä itseä että työnantajaa. Aikuisopiskelua voin kyllä suositella! Kenenpä aivot eivät kaipaa aika ajoin jotain uutta”, Katja sanoo. 

Opiskelu auttoi esimiestä vetämään rajat ja selkeytti toimenkuvaa 

”Ei muuta kuin kohti epämukavuusaluetta!”, totesi vesiasennustiimin esimies Robert Hole, kun Nivoksen henkilöstöjohtaja Nyrki Laine ehdotti Robertille töiden ohella opiskeltavaa johtamisen erikoisammattitutkintoa. 
 
Vesihuollon sähköautomaatiosta vastaavalla Robertilla on takana jo 16 Nivos-vuotta. Kokemusta työn ohella opiskelusta entisellä asentajalla ja sähköasennusmestarilla oli jo ympäristöalan erikoisammattitutkinnosta. Nyt hypättiin kuitenkin uudemman haasteen eli esimiestyön syövereihin. 
 
”Ensin jännitti, että miten keksin näyttötöitä tarvittavista aiheista. Mutta lopulta kaikki tehdyt näyttötyöt tukivat nykyistä työtäni ja selkeyttivät omaa toimenkuvaani Nivoksella”, Robert kertoo. 
 
Muutama tehtävä tehtiin yhdessä työkaverin kanssa, ja näin tuttuja työasioita tuli palloteltua raikkaista näkökulmista. Välillä Robert kaipasi apua suomen kielioppiin ja pyysi kollegaa oikolukemaan tekstejä. Kun tuttu asia piti selittää yksinkertaisesti, se selkeytti kummasti omaakin ajatusprosessia. 

Kuvassa vesiasennustiimimme esimies Robert Hole

Opinnot kestivät reilun puolitoista vuotta ja kaikki tehtiin koronan takia etänä. Työn ohella opiskelu auttoi jakamaan tietoa, verkostoitumaan ja kohtaamaan eri näkökulmia. 
 
”Alussa opinnot tuntuivat rankalta, mutta kun flow lähti päälle, ainoa haaste oli saada ajatukset kirjalliseen muotoon. Tyyppinä otan helposti paljon pöydälle ja olen monessa mukana. Opiskelun myötä opin vetämään työkuvioille selkeät rajat, jotta en uuvu tai tee liikaa. Kun oikein tykkää työstään, tällainen riski on joskus olemassa”, Robert nauraa. 
 
”Koulutus kannattaa aina, kun vaan löytyy oikea koulutus oikealle alalle. Olipa tarjolla isompi kokonaisuus tai yhden päivän kurssi, suosittelen tarttumaan mahdollisuuteen!” 

Meillä Nivoksella henkilöstömme osaaminen ja ammattitaito nähdään yhtenä kilpailukykymme kulmakivistä. Tavoitteenamme on luoda jokaiselle nivoslaiselle selkeä urapolku, jolla varmistetaan työn mielekkyys ja oman osaamisen kehitys. Koulutamme ja valmennamme henkilöstöämme jatkuvasti sekä sisäisin että ulkoisin koulutuksin.