Tie eroon fossiilisista polttoaineista on päällystetty vihreillä vaihtoehdoilla

Yhä useampi maa, kaupunki, yritys ja kuluttaja valitsee lämmön ja sähkön lähteeksi uusiutuvat energianlähteet. Historiallinen etappi saavutettiin vastikään, kun vuonna 2020 uusiutuvan energian kulutus ylitti ensi kertaa Suomessa fossiilisten polttoaineiden kulutuksen. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin 39 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta, fossiilisilla 37 prosenttia. Ydinvoiman osuus kokonaiskulutuksesta oli vajaa viidennes. (lähde: Tilastokeskus).  

Myös me olemme ottaneet etunojassa askelia siirtyäksemme uusiutuvaa energiaa hyödyntävään tekniikkaan. Viimeisimpänä laajensimme Kapulin lämmöntalteenottolaitosta ja vähennämme investoinnilla hiilipäästöjä noin 390 tonnilla vuodessa. 

Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko Ahl

”Lisäksi olemme tarjonneet nyt vuoden verran vastuullista LuonnonVoima- ja ArkiVoima-sähköä ja olemme tyytyväisiä tuotteiden päästöjä vähentävään vaikutukseen. Ympäristöä ja rahaa säästäviä lämmitysvaihtoehtoja taas ovat erilaiset lämpöpumput. Tällaisille helpoille arjen kestäville teoille on selvästi kysyntää”, toteaa Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl

Ilmastomyönteisiä ratkaisuja hakkeesta tuulivoimaan 

Pidemmän tähtäimen suunnitelmamme liittyvät Nivoksen kaukolämmön hiilijalanjäljen pienentämiseen. Suurin osa Mäntsälän keskustan kaukolämmöstä tuotetaan jo nyt datahukkalämmöllä ja pieni osa biokaasulla. Noin neljännes tulee maakaasusta. Tavoitteenamme on vähentää maakaasun määrää lähelle nollaa. 

”Vihreämpi kaukolämpö on jatkossakin mainio lämmitysmuoto ja kustannustehokas vaihtoehto niin kuluttajille kuin kiinteistöille”, Marko sanoo.  

Yksi varteenotettava vaihtoehto maakaasun tilalle on paikallisen hakkeen käyttäminen. Hake- tai pellettilaitoksen rakentamista kaavaillaan alustavasti Kapuliin. Valmistuessaan vuoden tai kahden päästä laitos tuottaisi kotimaista biolähtöistä energiaa Nivoksen verkkoon ja vähentäisi merkittävästi riippuvuuttamme maakaasusta. 

”Meillä on vahva halu saada rahavirta kiertämään paikkakunnalle kunnan ja kuntalaisten hyödyksi. Siksikin paikallinen hake kiinnostaa”, Marko huomauttaa. 

Maakaasun lisäksi pyrimme vähitellen eroon myös öljylämmityskohteista. Tilalle pyritään vaihtamaan fossiilivapaa lämmitysmuoto, jossa energialähteenä voidaan käyttää esimerkiksi tuuli- tai vesivoimaa. Kotimaiset uusiutuvat puuperäiset polttoaineet ovat myös hyvä vaihtoehto uusiutumattomalle öljylle. Lisäksi fossiilivapaa ydinvoima toimii hyvänä, väliaikaisena vaihtoehtona siirtyessämme päästöttömiin energianlähteisiin. 

”Suomessa on historiallisesti turvalliset voimalat, vakaa sähköverkko ja hyvät siirtoyhteydet. Näkisin, että ydinvoiman ja tuulivoiman lisääminen on luotettava kokonaisuus sekä Nivoksen että koko Suomen tiellä kohti sähköomavaraisuutta ja nollapäästöjä”, Marko toteaa.