Kuva sähköauton latauspistoolista joka on juuri laitetttu autoon kiinni.

Taloyhtiöille porkkana sähköautojen latauspisteitä varten

Ilmaston ääriolosuhteet, jäätiköiden sulaminen, merenpinnan nousu, viljelypinta-alan kutistuminen, vesipula, nälänhätä, joidenkin eläinlajien sukupuutto ja koralliriuttojen tuhoutuminen. Nämä ovat kaikki oletettuja ilmastomuutoksen seurauksia, mikäli maapallon keskilämpötilan nousua ei saada rajoitettua alle +1,5 asteeseen. Viimeisimmäksi aiheesta raportoi laajasti hallitusten välinen ilmastopaneeli (IPCC).

Suomi vauhdittaa vähäpäästöisen autoilun lisäämistä

Maailman hiilidioksidipäästöistä reilu 20 prosenttia on peräisin liikenteestä. Haasteeseen vastataan muun muassa edistämällä vähäpäästöistä autoilua ja liikenteen sähköistämistä. Suomen tavoitteena on saada teille 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä, ja puolittaa samalla aikataululla liikenteen päästöt.

Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sekä keppiä, että porkkanaa. Tätä juurespuolta edustaa muun muassa sähköautojen ja lataushybridien kevyempi verokohtelu, investointituki julkisille latauspisteille, ja nyt uusimpana ARA:n myöntämä avustus taloyhtiöille sähköautojen latauspisteiden rakentamista varten.

Liikenne sähköistyy – näkyykö se jo teidän taloyhtiön pihalla?

Sähköautojen myynti on kasvanut Euroopassa tänä vuonna 45 prosenttia (Kauppalehti 8.8.2018). Suomessakin uusista henkilöautoista jo yli 10 prosenttia on sähköautoja tai lataushybridejä ja osuuden odotetaan kasvavan kovaa vauhtia päästöarvojen tiukentuessa ja autonvalmistajien esitellessä kilpaa uusia täyssähkö- ja lataushybridimalleja. Jopa ikoniselta Porchelta on ilmeisesti tulossa täyssähköauto.

Taloyhtiöiden on hyvä olla hereillä, sillä liikenteen sähköistyminen koskee jatkossa myös niitä. Asukkaiden omat kulkuneuvot tulevat vaatimaan sähköä ja lainsäädäntö, esimerkiksi uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (II), tuo omat vaatimuksensa.

Vuoden vierivät nopeasti ja eteen saattaa piankin tulla tilanne, että taloyhtiöllä pitäisi olla tietty määrä latauspisteitä, mutta talon nykyisessä sähköjärjestelmästä ei riitä paukut muutokseen.

Aralta haettava tuen määrä muutosinvestointeihin on suhteellisen iso vielä toistaiseksi, mutta onko valtiolla enää myöhemmin varaa olla yhtä avokätinen? Oma suositukseni taloyhtiöille on reagoida tulevaan muutokseen mahdollisimman ajoissa.Tämä ei tarkoita, että heti huomenna pitäisi ryhtyä asentamaan latausjärjestelmiä, vaan nyt kannattaa ottaa selvää, mitä tämä muutos tarkoittaa meidän taloyhtiössä ja millaisia investointeja se lähivuosina tulee vaatimaan?

Taloyhtiöt voivat hakea avustusta sähköautojen latauspisteitä varten

Taloyhtiöt ja vuokrataloyhteisöt voivat hakea avustusta Aralta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) sähköautojen latausinfran rakentamiseen. Investoinnille on saatavissa 35 prosenttia avustusta toteutuneista kustannuksista sillä edellytyksellä, että yhteisö rakentaa latauspisteen vähintään viidelle autopaikalle.

Avustuksen piiriin kuuluvia kustannuksia ovat tarvekartoitus (katselmus), hankesuunnittelu (jos hanke toteutuu), sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt, putkitukset ja kaapeloinnit sekä niihin liittyvät maarakennustyöt. Itse latauslaitteet voivat sisältyä tuen piiriin vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa. Lisätietoja ARA:n sivuilta

Ota ensimmäinen askel nyt!

Tulemme mielellämme tekemään taloyhtiöönne kartoituskäynnin. Selvitetään latauspisteisiin liittyvät tarpeenne nyt ja tulevaisuudessa, muun muassa: latauspisteiden määrä ja sijoittelu, mahdolliset tarpeet kiinteistön sähköissä ja sähköliittymän riittävyys.

Meillä on ratkaisuja niin pieniin kuin isoihinkin kiinteistöihin. Toimitamme latauspisteet avaimet käteen -periaatteella. Sinun ei tarvitse murehtia latausjärjestelmän mitoittamisesta, asentamisesta tai mistään tekniikkaan liittyvästä. Me huolehdimme kaikesta ja lopuksi neuvomme sinua laitteiden käytössä.

Kari Rissanen

myyntipäällikkö
aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput, sähköautojen latauspisteet

0400 328 229 kari.rissanen@nivos.fi