Älykäs sähköverkko

Älykäs sähköverkko, maalaisjärki ja automaatio vähentävät kustannuksia ja katkoja

Asiakkaan paras on päällimmäisenä mielessämme, kun kehitämme sähköverkkoamme ja muita palveluitamme. Sähköverkon kehittämisessä päätimme keskittyä häiriöttömyyteen ja vika-aikojen minimoimiseen. Me kaikki tiedämme, miten elämä kodeissa ja työpaikoilla häiriintyy lyhyestäkin sähkökatkosta. 

Mielestämme olemme onnistuneet tässä tehtävässä mainiosti. Vuonna 2023 keskimääräinen sähkökatkojen pituus per asiakas oli vain 7,75 minuuttia, kun se valtakunnallisesti on merkittävästi suurempi (valtakunnallinen keskiarvo vuonna 2022 oli 53 minuuttia). Tätäkään emme toki tehneet hinnalla millä hyvänsä, vaan päätimme tehdä jokaisen valinnan harkiten.

Keinoina olemme käyttäneet älykästä sähköverkkoa, maakaapelointia – niin ja tervettä maalaisjärkeä. Maalaisjärkeä tarvitaan, sillä suuri osa sähköverkostamme sijaitsee haja-asutusalueella luonnonvoimien keskellä ja ratkaisujen pitää sopia tänne meille. Olemme ylpeitä siitä, että tästä huolimatta peittoamme monet kaupunkiyhtiöt häiriöiden vähyydessä.

Automaatio palauttaa sähköt silmänräpäyksessä ehjälle alueelle

Älykäs sähköverkkomme minimoi häiriötilanteet myös myrskyissä. 

”Katkoaikojen parannus on ollut dramaattinen. Vaikka iso osa verkkoamme sijaitsee haja-asutusalueella, pystymme katkon lyhyydessä peittoamaan jopa sellaisia kaupunkiyhtiöitä, joilla ei ole vikaherkkiä ilmajohtoja”, sähköverkoista vastaava johtajamme Timo Korpelainen toteaa. 

Järjestelmä palvelee tällä hetkellä parhaiten vianpaikannuksessa, mutta käyttöä on yhä enemmän myös järjestelmän muille ominaisuuksille.

”Esimerkiksi sähköautojen ja aurinkopaneelien yleistyminen vaikuttavat sähköverkon toimintaan. Autojen lataus voi aiheuttaa kulutuspiikkejä, ja verkon täytyy toimia myös siihen suuntaan, että asiakkaat myyvät paneelien tuottaman ylimääräisen sähkön sähkönmyyntiyhtiölle. Kaikessa tässä älykäs sähköverkkomme palvelee jo tulevaisuudenkin tarpeita”, Korpelainen toteaa.

Asiakkaamme hyötyvät yhtiömme monialaisuudesta. Kustannustehokkuutta syntyy, koska yleensä asennamme samaan kaivantoon sähköjohtojen lisäksi myös valokuitukaapelia – eli juuri niitä nopeita tietoliikenneyhteyksiä, joita tarvitaan myös älykkäässä sähköverkossa sekä asiakkaidemme arjessa.

Tarkastamme sähköverkon kuntoa vuosittain ja sen perusteella määritämme investointitarpeet. Tarveharkinnan vuoksi maakaapelointikustannukset ovat pysyneet kohtuullisina.

”Olemme keskittäneet maakaapelointia niihin kohteisiin, joissa on paljon vikatilanteita tai johdot ovat tulleet eläkeikään ja vaativat uusimista”, Korpelainen linjaa.

Edellä mainitut keinomme tukevat kustannustehokkuutta, josta asiakas hyötyy yhtä lailla kuin häiriöttömästä sähkönjakelustakin. 

”Pyrkimyksemme on pitää hinnat vakaana asiakkaille”, Korpelainen toteaa.

Timo Korpelainen

johtaja | Nivos Verkot Oy