Puhdas vesi – välttämättömyys mutta ei itsestäänselvyys

Tänään 22.3.2023 kansainvälisenä Maailman vesipäivänä on hyvä pysähtyä puhtaan veden ja toimivan jäteveden puhdistuksen äärelle. Me kaikki voimme vaikuttaa tulevaisuuteen käyttämällä vettä vastuullisesti.

Meillä Suomessa vesilaitosten toimittama vesi on tutkitusti erittäin hyvälaatuista ja täyttää lähes 100 prosenttisesti laatuvaatimukset. Jätevetemme puhdistetaan jätevedenpuhdistamoissa ympäristön kannalta kestävästi.

Puhdasta vettä hanasta ja jätevedet asianmukaiseen käsittelyyn 

Me suomalaiset olemme tottuneet, että puhdasta vettä tulee hanasta ja jätevedet menevät viemäriin asianmukaiseen käsittelyyn. Ukrainan sodan ja koko Suomen varautuminen sähköpulaan herätti ajattelemaan, mitä jos puhdasta vettä ei ole saatavilla ja miten kotivarassa tulisi olla juomavettä.  

Vesihuolto on meille välttämättömyyspalvelu mutta ei itsestäänselvyys. Vesihuolto on tekninen kokonaisuus, mikä vaatii mm. kemikaaleja, pumppuja ja laitteistoja, ennakkokunnossapitoa, säännöllisiä tarkastuksia, huoltoja ja näytteenottoja, suunnittelua, oikea-aikaisia investointeja sekä ennen kaikkea osaavat ammattilaiset! 

Käyttäkäämme vettä vastuullisesti

Meistä jokainen voi vaikuttaa tulevaisuuteen käyttämällä vettä vastuullisesti. Keskimäärin kulutamme päivittäin vettä 110 litraa per henkilö. Hyvä on muistaa, että vedenkäyttö ei kuluta vain vettä vaan myös energiaa. 

Tutustu viisaan vedenkäytön vinkkeihimme! Voit vaikuttaa merkittävästi käytetyn ja lämmitetyn veden määrään hyvillä laitevalinnoilla, vesikaluston hyvällä hoidolla ja harkitulla vedenkäytöllä. Ja mikä olennaista, näillä toimilla sinun ei tarvitse tinkiä asumisen ja elämisen laadusta eikä arjen mukavuudesta!

Jokainen voi myös vaikuttaa minkälaista jätevettä jätevedenpuhdistamoille saapuu. Viemärietiketti tiivistyy yhteen lauseeseen: viemäriin ei saa laittaa mitään ylimääräistä. Yksityiskohtaisemmat ohjeet ovat hyvä silloin tällöin kerrata, ja siksipä tarjoilemme näistä napakan koosteen: Ota viemärietiketti haltuun! Väärät asiat viemärissä tuottavat turhia lisätöitä ja aiheuttavat tukoksia ja ylivuotoja ympäristöön.

Maailman vesipäivää on vietetty yli 30 vuotta

Maailman vesipäivää on vietetty jo vuodesta 1992 lähtien. Teemapäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Kansainvälisen maailman vesipäivän vuoden 2023 teemana on muutoksen nopeuttaminen maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi. Kestävän kehityksen globaalin toimintaohjelman Agenda 2030 tavoitteen 6 tarkoituksena on myös varmistaa veden saanti ja kestäväkäyttö sekä sanitaatio kaikille. Löydät lisätietoa aiheesta Maailman vesipäivän kansainvälisiltä sivuilta

Päivi Nyyssönen
Kirjoittaja on Nivoksen tuotantopäällikkö, joka luokittelisi puhtaan pohjaveden yhdeksi kansallisaarteeksi. Hän tekee monien muiden nivoslaisten kanssa jatkuvasti parhaansa, jotta puhdasta vettä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. 

Päivi Nyyssönen

tuotantopäällikkö

019 68 991 paivi.nyyssonen@nivos.fi