Omakotitalon aurinkopaneelit energisoivat taloa, mieltä ja lompakkoa

Sinikka ja Tenho Lappalaisen kodissa Kärkölässä nautitaan kauniista maisemista ja nyt myös aurinkosähköstä.

Aurinkoiset edelläkävijät

Hyvät ulkoilumaastot, sopivan kokoinen piha sekä talo, jota ei tarvitse remontoida, olivat Sinikka Lappalaisen ja hänen miehensä Tenhon vaatimuslistalla heidän etsiessään taloa kymmenen vuotta sitten.  Syksyllä 2019 noin 130 neliön omakotitalo sai harjakatolleen 18 aurinkopaneelia

Lappalaisten vuonna 2002 rakennettu koti sijaitsee Kärkölän kirkonkylällä noin 25 kilometrin päässä Lahdesta Helsingin suuntaan. Ikkunoista avautuvat maalaismaisemat ja kotiovelta pääsee nopeasti marjastamaan ja sienestämään perheen Onni-koiran kanssa.

”Mieheni oli itsekseen miettinyt aurinkopaneelien hankintaa jo pidemmän aikaa. Nyt, kun seudulle asennettiin valokuitua ja täällä pyöri paljon Nivoksen väkeä, oli mietteet helppo pistää yhteistuumin toteen”, kertoo Sinikka.

Aurinkopaneelit pienentävät Lappalaisten sähkölaskua noin kolmanneksella. Energiamuodon ympäristöystävällisyys on myös merkittävä asia.

Kuvassa Sinikka Lappalainen, joka oli juuri saanut katolleen Nivoksen asentamat aurinkopaneelit.
Aurinkopaneeleihin tyytyväinen Sinikka Lappalainen nauttii kotinsa maalaismaisemista Onni-koiran kanssa.

Naapuruston ensimmäiset

Aurinkopaneelit ovat vielä kohtuullisen harvinaisia suomalaisten talojen katolla. ”Olen kiinnittänyt asiaan huomiota ja täälläpäin ei vielä paljon aurinkopaneeleita näy. Minusta olisi hienoa, jos yhä useampi hankkisi paneelit”, Sinikka tuumaa.

Nivoksen Sinikan perhe valitsi aurinkopaneelien toimittajaksi, koska nivoslaiset olivat jo tulleet tutuiksi ja yhteistyö todettu sujuvaksi.

”Nivoksen valinta oli itsestäänselvyys. Me emme edes kyselleet muita vaihtoehtoja. Arjessa on niin paljon hoidettavia asioita, että helppous painoi tässä projektissa erityisen paljon”, Sinikka kuvailee.

Paneelien asennus kesti puolitoista päivää ja sujui ongelmitta. Aikataulusta sovittiin jouhevasti asiakaskäynnillä ja suunnitelmat pitivät paikkansa loppuun asti. Takaisinmaksuajaksi on tässä kohteessa arvioitu kymmenisen vuotta.

Sinikka Lappalainen sekä hänen miehensä ja koiransa asuvat maalaismaisemissa Kärkölän kirkonkylällä ”ihan tavallisessa” talossa. Kotiarkea elävöittävät Kärkölän kirkonkellojen kumahdukset.

Kiinnostuitko aurinkopaneeneista?

Kari Rissanen

myyntipäällikkö
aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput, sähköautojen latauspisteet

0400 328 229 kari.rissanen@nivos.fi